Η μεγάλη πολωνική σχολή στον κινηματογράφο επηρέασε το έργο αρκετών συνθετών -κυρίως μετά τη δεκαετία του 1950- που στιγματίστηκε από την καλλιτεχνική καταγραφή της αιματηρής ιστορίας του Ολοκαυτώματος, η οποία είναι αισθητή στις μελαγχολικές και θλιμμένες μελωδίες τους και στη θεματολογία των ταινίων που επενδύουν μουσικά. Παρακάτω παραθέτουμε μια λίστα από ταινίες που έμειναν στη μνήμη μας για την εξαιρετική μουσική τους, που έγραψαν Πολωνοί δημιουργοί.

 

 

1. Ο Krzysztof Penderecki γνωστός για την ικανότητα του να εγείρει τον τρόμο επιμελείται την ταινία “The Shining”(1980) σε σκηνοθεσία του Stanley Kubrick βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King. Ο Jack Nickolson στο ρόλο του Jack Torrance γίνεται φύλακας ένος ξενοδοχείου προσπαθώντας να βρει την έμπνευση για το νέο του μυθιστόρημα τρόμου. Διχασμένος μεταξύ της πραγματικότητας και της παράνοιας φαντασμάτων του ξενοδοχείου, οδηγείται στην σχιζοφρένεια με αποτέλεσμα να δολοφονεί την οικογένεια του.

 


2. Ο Krzysztof Komeda διάσημος μουσικός εκπρόσωπος της jazz συνθέτει το Lullaby, και όχι μόνο, για το αριστούργημα του Roman Polanski “Rosemary's Baby”(1968). Ο Polanski αμφισβητεί για άλλη μια φορά την πραγματικότητα στην ιστορία ενός ζευγαριού, που οι γείτονες του έχουν μυηθεί στον σατανισμό καθώς περίεργα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ αυτά ενδεχομένως είναι πλάσματα της φαντασίας μιας ψυχικά διαταραγμένης συζύγου.

 

 

3. Ο Zbigniew Preisner γνωστός για τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον Krzysztof Kieślowski υπογράφει τη μουσική της τριλογίας “Trois couleurs: Bleu, Blanc, Rouge” που αντιστοιχούν στα χρώματα της γαλλικής σημαίας και συμβολίζουν την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη αντίστοιχα. Εμβληματικό είναι το ¨Κονσέρτο για την Ενωμένη Ευρώπη” που αποτελεί παραγγελία της Ε.Ε.στην πρώτη ταινία της τριλογίας “Trois Couleurs: Bleu”, και ουσιαστικά πρόκειται για το απόσμασμα Α' της επιστολής προς του Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου που ακούγεται στα ελληνικά και αποτελεί την ελευθερία που βιώνεται ως απόλυτη αγάπη.

 

 

4. Την αναγνώριση και εκτός της γενέτειρας Πολωνίας χάρισε στον Andrzej Korzyński η μουσική που έγραψε για την ταινία “Possession” του αντισυμβατικού σκηνοθέτη Andrzej Żuławski. Η ταινία σκιαγραφεί την σχέση μεταξύ ενός διεθνούς κατασκόπου και της συζύγου του, όταν αυτή του ζητάει διαζύγιο εκείνος πνίγεται στις έμμονες ιδέες που συνοδεύονται από εκρήξεις θυμού, ζήλιας και αγωνίας στις οποίες έχει συνηθίσει τους ήρωες του ο Zulawski.

 


5.To “Dracula” που ξαναζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη ο Francis Ford Coppola το 1992 επενδύει μουσικά ο Wojciech Kilar, ο οποίος μας θυμίζει συμφωνικές συνθέσεις που έχουμε ακούσει σε πάνω από 100 ταινίες που έχει επιμεληθεί. H κλασσική ιστορία του Vlad Dracula δανεισμένη από το gothic novel του Bram Stoker του 1897 σε μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές αποδόσεις της με πρωταγωνιστές τους Gary Oldman, Winona Ryder, Antony Hopkins και Keanu Reeves.

 


6. Ο ίδιος Πολωνός συνθέτης, Wojciech Kilar, έγραψε το επικό Exodus που χρησιμοποιήθηκε στο trailer του “The Schindler's List” του Steven Spielberg καθώς και σαν θεματική μουσική στο “Knight of Cups” του Terrence Malick. Η ταινία “The Schindler's List”(1993) εξιστορεί την ζωή του Oskar Schindler, ενός Γερμανού επιχειρηματία που έσωσε τις ζωές χιλίων Πολωνών εβραϊκής καταγωγής προσλαμβάνοντας τους στα εργοστάσια του. O Kilar έχει ακόμη συνθέσει το “Moving to the Gheto” για την ταινία “The Pianist” του Roman Polanski, που ακούγεται μεταξύ συνθέσεων των Chopin, Bach και Bethoven.

 

 

7. O πολυβραβευμένος Abel Korzeniowski ξαναγράφει το 2004 τη μουσική για τη βουβή ταινία του Fritz Lang “Metropolis”(1927). Ο Γερμανός εξπρεσιονιστής σκηνοθέτης παρουσιάζει την φουτουριστική Μητρόπολη, μια κοινωνία χωρισμένη στην άρχουσα τάξη και τους εργάτες. Για άλλη μια φορά ο έρωτας γίνεται δρόμος για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Το 2008, η ταινία αποκαταστάθηκε πλήρως καθώς βρέθηκε μια κοπιά στην Ταινιοθήκη της Αργεντινής με τα υπολειπόμενα 20 λεπτά. Έτσι, το απιστούργημα του 20ου αιώνα επιστρέφει για πρώτη φορά μετά το έτος παραγωγής της στην ολοκληρωμένη μορφή των 153 λεπτών.

 

8. O νεαρός αλλά ταλαντούχος Antoni Lazarkiewicz συνεργάζεται με την εξαιρετική Πολωνή σκηνοθέτιδα Agnieszka Holland και έτσι γεννιέται η μουσική για το “In darkness”(2011). Το έργο αφηγείται την ιστορία του Leopold Socha, ενός εργάτη της τότε Πολωνικής πόλης Lwow που χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το σύστημα αποχέτευσης προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο για μια ομάδα Εβραίων που δραπέτευσε από το γκέτο της πόλης. Ωστόσο, ακόμη πιο ξεχωριστή είναι η μουσική του για το “City 44” σε σκηνοθεσία του Jan Comasa που αναφέρεται στην εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944.

 

 

9. O Lucjan Kaszycki επένδυσε μουσικά το έργο “Pozegnania”(1958) του Wojciech Has ενός από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του πολωνικού κινηματογράφου. O πρωταγωνιστής εκπρόσωπος της συντηρητικής κοινωνίας της μεγαλοαστικής τάξης ερωτεύεται μια χορεύτρια, ωστόσο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τους στερεί το δικαίωμα στον έρωτα με τον ήρωα να υποφέρει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 'Αουσβιτς και την ηρωίδα να παντρεύεται τον ξαδερφό του.

 


10. O τελευταίος συνθέτης της λίστας μας είναι ο Jan A. P. Kaczmarek ο οποίος χρωματίζει τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Η ταινία “Finding Neverland”(2004) του Mark Forster βασισμένη στο θεατρικό έργο “The man who was Peter Pan” του Allan Knee μας αποκαλύπτει την ζωή του ονειροπόλου ανθρώπου που γέννησε τον ήρωα Peter Pan καθώς και την πηγή της έμπνευσης του. Τον ρόλο αυτό ενσαρκώνει βέβαια ο Johhny Depp που συνπρωταγωνιστεί με την Kate Winslet.