To ιστορικό περιοδικό Rolling Stone ξεκίνησε να κυκλοφορεί το φθινόπωρο του 1967 (11/09) και πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε μία μεγάλη βιομηχανία του έντυπου μουσικού -και όχι μόνο- θεάματος. Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που πήραν το βάπτισμα του πυρός και φιλοξενήθηκαν στο περιοδικό ακόμα και προτού αναδειχθούν στα πρόσωπα εκείνα που ενδεχομένως συντέλεσαν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κουλτούρας. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, το Rolling Stone όμως ακολούθησε την γενική κοινωνική μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη.

Στο πρώτο εξώφυλλο συναντάμε τον Johnn Lennon να ποζάρει με στρατιωτικά ρούχα (απόσπασμα από την ταινία “Ηοw I Won The War”) λίγα χρόνια πριν την υλοποίηση της μεγάλης καμπάνιας για την ειρήνη, ενώ πρόσφατα είδαμε την Miley Cyrus να ποζάρει γυμνή μέσα σε μία πισίνα πολυτελείας. Δύο αντιθετικά πρότυπα που αποτελούν όμως χαρακτηριστικό δείγμα της εναλλαγής των θεμάτων ή των προσώπων σε σχέση πάντα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις της εποχής και της αγοράς. 

Από την αρχή της κυκλοφορίας του υπήρξαν πολλοί καλλιτέχνες που έγιναν εξώφυλλο, δείχνοντας τις προτιμήσεις αλλά και το ρεύμα της συγκεκριμένης περιόδου. Στα δεκαπέντε πρώτα τεύχη συναντάμε τους Beatles (όλους μαζί, είτε κάποιο μέλος) τέσσερις φορές στο εξώφυλλο είτε σε φωτογραφίες, είτε σε τίτλους. Αρκετά συχνά βλέπουμε τους Rolling Stones, τον Bob Dylan, την Janis Joplin, ενώ όσο πέρναγε ο καιρός το περιοδικό ακολουθούσε σταδιακά την ανάδειξη πιο σύγχρονων ποπ ειδώλων όπως ο Michael Jackson, η Μadonna ή ακόμα και τους ήρωες της σειράς Beverly Hills ή πρωταγωνιστές από το F.R.I.E.N.D.S.

Aπό την αρχή το περιοδικό δεν περιορίστηκε μόνο στα μουσικά ζητήματα, αλλά παρακολουθούσε τις κοινωνικές και τις πολιτικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εξώφυλλο του 1988 που παρουσιάζει τον Martin Louther King είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του με την περιγραφή “Portrait of A Generation” ή το εξώφυλλο που δείχνει το 2009 τον Obama με ένα τύπου φωτοστέφανο, το οποίο διερωτάται για τις επικείμενες πολιτικές του αποφάσεις... Στην ίδια κατηγορία βέβαια θα μπορούσε να ενταχθεί και το φετινό εξώφυλλο του Αυγούστου με τον βομβιστή της Βοστώνης που πυροδότησε τις αντιδράσεις της αμερικανικής κοινωνίας. Παρακάτω θυμόμαστε 10 εξώφυλλα του ιστορικού περιοδικού και την ιστορία γύρω από αυτά.


 

RSCover JohnLennon-YokoOno1.

 

 

 

23 Νοεμβρίου του 1968 ο John Lennon δίνει μία συνέντευξη μαζί με τη σύντροφο του Yoko Ono στο Λονδίνο με αφορμή την κοινή δισκογραφική τους δουλειά Unfinished Music No.1: Two Virgins και κάνουν μία αποκαλυπτική και παράτολμη για την εποχή φωτογράφιση, η οποία γίνεται εξώφυλλο. Στην ίδια συνέντευξη ο Lennon αναφέρει πως το τραγούδι Strawberry Fields γράφτηκε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του φιλμ How I Won The War. 

 

 

50-1

 2.

 

 


6 Δεκεμβρίου 1969. Oι Rolling Stones βρίσκονται σε περιοδεία και τραγουδούν στο Αltamont -σε μία κατά τα άλλα τυπική συναυλία- η οποία λάμβανε χώρα σε έναν ανοιχτό χώρο και με προσδοκίες να παραλληλιστεί με τις συναυλίες του Woodstock. Ωστόσο όπως αναφέρουν στη συνέντευξη τους στο συγκεκριμένο τεύχος, αυτό το live έμελλε να κλείσει την περιοδεία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον χειρότερο τρόπο, καθώς ένα μέλος των Ηells Angels μαχαίρωσε κάποιον από το κοινό. Το περιοδικό επιλέγει ως εξώφυλλο του ερχόμενου μήνα (21/01/1970) μία φωτογραφία από τη συναυλία και τον ομωνυμο τίτλο του τότε πρόσφατου άλμπουμ του συγκροτήματος Let it Bleed, σχολιάζοντας προφανώς το γεγονός.


 

 

 

 

 

30-1

 3.

 

 

Τον Απρίλη του 1969 κυκλοφορεί το εξώφυλλο του Rolling Stone με τίτλο Αmerican Revolution και κεντρική φώτο έναν αστυνομικό μαζί με έναν αιματοβαμένο διαδηλωτή. Εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η αναταραχή της αμερικανικής κοινωνίας με τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ να εξαπλώνονται  και με τις ακτιβιστικές δράσεις να αυξάνονται. Κάποιοι συνδέουν το εν λόγω εξώφυλλο και με μία πολύ συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά το λεγόμενο People's Park. Πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων που αποφάσισε να κινητοποιηθεί με αφορμή ένα πάρκο.

 

Ουσιαστικά κατέλαβαν έναν οικοδοποιημένο χώρο πάρκιν και το μετέτρεψαν σε πηγή πρασινου με σύνθημα “Χρησιμοποιούμε τη γη καλύτερα από ότι εσείς, άρα μας ανήκει”. Φυσικά αυτή η πρωτοβουλία πυροδότησε αντιδράσεις οι οποίες κατέληξαν σε σύγκρουση λίγο μετά, με αποκορύφωμα την περίφιμη Bloody Thursday. -Δε θα μπορούσαμε να μη σημείωσουμε πως η ιστορία μας θυμίζει αρκετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία με το πάρκο Γκεζί-. 

 

51uR7YqNv7L

4.

 

 

 

 

 

 

Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου το εξώφυλλο είναι αφιερωμένο στο Woodstock Festival, με μία αποκαλυπτική για την εποχή φωτογραφία, η οποία όμως -σύμφωνα με όσα έχουμε διαβάσει- σκιαγραφούσε το κλίμα του μεγάλου μουσικού Φεστιβάλ που όσο κι αν έχει εξαντληθεί αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα από τα αγαπημένα θέματα του τύπου.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

61-1

 5.

 

 

 

 

Στις 9 Αύγουστου του 1969 ο Charles Manson διαπράττει ένα από τα αγριότερα εγκλήματα της ιστορίας δολοφονώντας την έγκυο Σάρα Τεητ (σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι) και άλλα τρία άτομα. Το Rolling Stone καταφέρνει να αποσπάσει μία αποκλειστική συνέντευξη του Manson από τη φυλακή, η οποία γίνεται εξώφυλλο στο τεύχος #61 και αποφέρει στο περιοδικό ένα Διεθνές Βραβείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Michael-Jackson-Rolling-Stone-Magazine-1

6.

 

 

 

 

 

Το 1971 ένα 11χρονο αγόρι γίνεται εξώφυλλο στο Rolling Stone και είναι εκείνο το πρόσωπο που σύντομα θα άλλαζε την κουλτούρα και τον ήχο των νέων γενιών. Δεν είναι άλλος από τον νεαρό τότε Michael Jackson που έμελλε να μεσουρανήσει τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και να φθείρει στην πορεία το ταλέντο του λόγω των γνωστών προσωπικών προβλημάτων. 

 

 

 

 

 

 

 

 

513-1

7.

 

 

 

 

 

Φτάνουμε στα 1987 και το εξώφυλλο του περιοδικού αφιερώνεται στον ψυχεδελικό κόσμο των Pink Floyd απεικονίζοντας αντικείμενα – πρωταγωνιστές των τραγουδιών τους να εκτοξεύονται στον αέρα με τον τίτλο Τhe Inside Story. O Gilmour και ο Waters μιλάνε από κοινού για όσα τους οδήγησαν σε διαφορετικές πορείες, αλλά και για μερικές από τις καλύτερες στιγμές τους.


 

 

 

 

 

 

 

523-1

8.

 

 

 

 

 

Το 1988 ο Μartin Louther King βρίσκεται στο εξώφυλλο του περιοδικού με κόκκινο φόντο και με μία λεζάντα που αποδίδει μία κοινή ταυτότητα σε εκείνη τη γενιά. Δυστυχώς το εξώφυλλο θυμίζει πως δεν είναι λίγες εκείνες οι προσωπικότητες που έφυγαν με αιφνίδιο τρόπο και άφησαν πίσω τους ανολοκλήρωτο έργο.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rolling obama musicpaper

9.

 

 

 

 

 

Η πολιτική εκλογή του Οbama απασχόλησε πολύ το διεθνή τύπο, αφού πολλά μέσα είχαν δώσει την εντύπωση ενός ανθρώπου που θα άλλαζε το κοινωνικό και διεθνή προφίλ της Αμερικής. Το περιοδικό αφιέρωσε για αυτό το θέμα το εξώφυλλο του Αυγούστου του 2009, στολίζοντας τον Obama με ένα φωτοστέφανο γεμάτο ερωτήσεις και προσδοκίες.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jahar Tsarnaev177133

10.

 

 

 

Το πρόσφατο τεύχος του Αυγούστου (2013) δημιούργησε εντάσεις στην κοινή γνώμη εναντίον του περιοδικού εξαιτίας της επιλογής του να κοσμίσει το εξώφυλλο με το πρόσωπο του βομβιστη της Βοστωνης. Το γεγονός ήταν πολύ πρόσφατο και η αμερικανική κοινωνία δύσκολα μπορεί να αποποιηθεί το φοβικό της σύνδρομο μετά και την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός πως το Rolling Stone ασχολείται και με θέματα εκτός του καλλιτεχνικού, η συγκεκριμένη επιλογή άγγιξε το πιο ευαίσθητο σημείο των αμερικανών που ένιωσαν ξανά να απειλείται η ασφάλεια τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά από τόσα εξώφυλλα, θέματα και αφιερώματα, είναι αναμενόμενο το περιοδικό να καλύπτει πολλά γούστα, να χάνει και να κερδίζει αναγνώστες, αλλά και να πέφτει σε αντιφάσεις, παράγοντας -όχι σπάνια- ακόμα και αντιθετικά πρότυπα. Καταναλωτικοί, εφήμεροι ήρωες έρχονται σε αντιδιαστολή με διαχρονικές προσωπικότητες και εναλάσσονται ανάλογα με τις εκάστοτε επιταγές της εποχής. Άλλωστε, ένα περιοδικό σαν το Rolling Stone αντικατοπτρίζει την πορεία, το ρεύμα και τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα.