astaire_rogersΟι αναβιώσεις μουσικών ειδών είναι χαρακτηριστικό του τελευταίου αιώνα και φαινόμενο που αφορά όλα τα μουσικά είδη. Το swing δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ένα μουσικό και χορευτικό είδος που γεννήθηκε στην Αμερική την περίοδο του μεσοπολέμου, μέσα σε μια δεκαετία, από το 1935 μέχρι το 1945, κατάφερε να φτάσει στην κορύφωσή του και εν συνεχεία στην παρακμή του, για να ξεχαστεί και να το διαδεχθούν τα jump blues και το bebop. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 το swing επανεμφανίστηκε στο Λος Άντζελες, με την ονομασία νέο-swing που το διαφοροποίησε από το αυθεντικό. Ο απόηχος του καταλυτικού κύματος νέο-swing σύντομα έφτασε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και από εκεί, με μεγάλη καθυστέρηση, στη χώρα μας.

Η εμφάνιση του νέο-swing στην Ελλάδα έχει γίνει εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια και αναμφισβήτητα οι πρωτεργάτες αυτής της αναβίωσης είναι κάποιοι άνθρωποι που αγάπησαν το είδος τυχαία ή ενστικτωδώς, διάβασαν και ενημερώθηκαν στον ελεύθερό τους χρόνο, χόρεψαν μόνοι τους και με φίλους και δημιούργησαν χορευτικές ομάδες χωρίς, αρχικά, υψηλές προσδοκίες, αλλά σίγουρα με την αγάπη που συνοδεύει την επιμονή και με τη χαρακτηριστική αισιοδοξία που διέπει όλους τους swingers.

 

Από τότε τα ρετρό χτενίσματα και τα πουαντιγέ φορέματα της γιαγιάς βγήκαν από την ναφθαλίνη, από τα ανοιχτά παράθυρα της μπαλκονόπορτας ή του αυτοκινήτου να σου ξεπηδούσαν swing ρυθμοί και θεματικά πάρτυ και συναυλίες συνόδεψαν το κύμα του swing και του lindy hop στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Ο χειμώνας που πέρασε είχε λιγότερα ρυθμικά βήματα και jumps στον αέρα, αλλά, εν όψει και του καλοκαιριού, οι μεγάλες χορευτικές ομάδες της χώρας βγαίνουν στους πεζόδρομους, στα φεστιβάλ και στα μικρά όμορφα μπαρ της πόλης.

 

 Εμείς, σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες χορευτικές ομάδες της χώρας και ευελπιστούμε να τους αφήσετε να σας παρασύρουν με τον γρήγορο, χαμογελαστό θαρρείς, χορό τους.


‘Ain’
t gota thing, if you aint got that swing’.

 

lindyhopgreece5yearsLINDY HOP GREECE
Όταν ο Michael Widmer, ο Ελβετός της παρέας, ήρθε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβρη του 2006 για να μείνει μόνιμα, σίγουρα δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε στη μουσική σκηνή της χώρας. Ο φίλος του, Αλέξανδρος Μαρίνης, μας διηγείται «Ο Michael ήταν φίλος μου και όταν ήρθε στην Ελλάδα τον ρώτησα τι θα κάνει εδώ, αλλά με την ήδη επτάχρονη ενασχόλησή του με το lindy hop, η απάντηση ήρθε αβίαστα. Κι έτσι, τελείως χαλαρά, άρχισε να μαθαίνει χορό στη παρέα μας, δηλαδή σε 15 άτομα, και χορεύαμε στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην αρχή η αντίδραση του κόσμου ήταν μετρημένη. Δεν ήταν συνηθισμένος να βλέπει ανθρώπους να χορεύουν και να έρχεται κοντά. Αντιθέτως, έτρεχε συνήθως μακριά, γιατί νόμιζε ότι θα ζητούσαμε λεφτά»! Βέβαια σύντομα το κλίμα αντιστράφηκε. «Έγινε σούσουρο στην πόλη, οπότε άλλαξε τελείως η διάθεση του κόσμου· άρχισε να ενδιαφέρεται και να χορεύει μαζί μας. Έτσι, νοικιάσαμε χώρο για τα μαθήματά μας και από το 2009 έχουμε δική μας σχολή»

Το όνομά τους περιλαμβάνει τη λέξη Greece, τόσο επειδή οι δάσκαλοι του Lindy Hop Greece προέρχονται από όλη την Ελλάδα, αλλά και για να είναι σαφές στο εξωτερικό ότι υπάρχει και στην Ελλάδα κοινότητα του lindy hop, όπως σε πολλές χώρες και πόλεις. Οι Lindy Hop Greece  πλέον καλούν τους φίλους και τα μέλη τους στις βραδιές social dancing και όχι σε swing parties. H διαφορά; «Κανείς δεν καπνίζει μέσα στους χώρους αυτούς, η πίστα καταλαμβάνει τα περισσότερα τετραγωνικά και όποιος έρχεται, βρίσκεται εκεί καθαρά για να χορέψει. Δεν θα βρεις ποτέ κάποιον που είναι περαστικός ή έτυχε να πίνει το ποτό του εκεί». Ως προς την σαρωτική μόδα του swing, ο Αλέξανδρος αντιτείνει «Ποτέ δεν προωθήσαμε το lindy hop σαν μόδα. Για μας αυτή η μουσική έχει ιστορία, ειδικά αν σκεφτούμε ότι έχει επιβιώσει εδώ και 100 χρόνια. Εμείς, ακόμα κι αν φύγει από την μόδα, θα εξακολουθούμε να χορεύουμε και να ακούμε αυτή τη μουσική, γιατί την αγαπάμε. Αλλά θεωρώ ότι δεν είμαστε vintage ή ρετρό, αλλά ουσιαστικά επίκαιροι γιατί η οικονομική κρίση και ο ρατσισμός μας απασχολεί σήμερα, όπως και τότε που ξεκίνησε το lindy hop».


ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ: www.lindyhop.gr | ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ: 6-10 Ιουνίου, 3o Swing and Swim Festival, Αρμενιστής, Χαλκιδική www.swingandswim.com | Facebook page: https://www.facebook.com/LindyHopGreece

 

ATHENS LINDY HOP
athenslindyhopΗ καρδιά της χορευτικής ομάδας Athens Lindy Hop χτύπησε πρώτη φορά στο Λονδίνο. Εκεί, στο London Swing Society συνάντησε η Μαριάντζελα την Νεφέλη, μια Ελληνοαγγλίδα που ήταν teacher assistant στο Lindy Hop. Για την Μαριάντζελα ήταν όνειρο ζωής, καθώς «έβλεπα στις ταινίες του Hollywood και με ξετρέλαιναν οι μουσικές, οι χοροί, οι φιγούρες, τα ντυσίματα, όλα, ήταν λες και ζούσα εκεί πέρα!». Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα το 2007 ξεκινούν τους Athens Lindy Hop, με βασικό στόχο «να φτιάξουμε μία κοινότητα για να χορεύουμε εμείς κάπου, καθώς δεν υπήρχε κανένας που να χορεύει αυτό τον χορό». Η ομάδα τους έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα μέχρι να τους αγκαλιάσει ο τύπος και ο κόσμος.

 

Το lindy hop, αν και είναι ο αυθεντικός swing χορός των δεκαετιών του 30 και 40, «είναι ένας χορός που έχει παρόν , αλλά και  πολύ μέλλον, καθώς  τα βήματα, οι φιγούρες  εξελίσσονται συνέχεια. Το lindy hop έχει την ιδιαιτερότητα να κατατάσσεται στο street dancing, κάτι αντίστοιχο με το hip hop και το break dance, καθώς δεν απονέμονται ακαδημαϊκά διπλώματα. Γι’ αυτό άλλωστε μπορεί κάποιος να μας βρει να χορεύουμε στον πεζόδρομο μπροστά από τον Κεραμεικό. Ταυτόχρονα είναι  ένας  πολύ αυστηρός χορός, με θεωρία, κανόνες και συγκεκριμένη τεχνική, ενώ στη συνέχεια μαθαίνεις σταδιακά να αποδομείς αυτούς τους κανόνες και να αυτοσχεδιάζεις, ακριβώς όπως κάνουν οι τζαζ μουσικοί. Μία βραδιά lindy hop, πέρα από αυτοσχεδιασμό, έχει και κάποιες συγκεκριμένες δομές: στο jump circle μαζεύονται όλοι σ’ ένα κύκλο και μπαίνει στη μέση ένα ζευγάρι που χορεύει και αλλάζει μετά από λίγες φιγούρες, ενώ στις set χορογραφίες, που τις γνωρίζουν όλοι, χορεύουν σε σειρές». Το σημαντικό με το lindy hop είναι ότι «έχει το ύφος μίας παγκόσμιας κοινότητας που έχει τους ίδιους κανόνες, το ίδιο ντύσιμο, την ίδια αισθητική, το ίδιο lifestyle, με πολλά ταξίδια σε φεστιβάλ, με γνωριμίες και ανταλλαγές απόψεων και χορογραφιών, με αλληλεγγύη μεταξύ μας. Γι’ αυτό και φιλοξενούμε κατά καιρούς ξένους δασκάλους και πραγματοποιούν workshops ώστε κι οι μαθητές μας να νιώθουν μέλη αυτής της κοινότητας».


ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ
: www.athenslindyhop.com | ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ: 1 Ιουνίου, Υπαίθριο Swing Party στον Πεζόδρομο της Ερμού (μπροστά από τον Κεραμεικό) - 16 Ιουνίου, Vaudeville Revue, Ya Café/Restaurant | Facebook page: https://www.facebook.com/athenslindyhop

 

ATHENS SWING CATS
athensswingcats2Athens Swing Cats δημιουργήθηκαν το 2008 από την Josephine, τον Ben και την Χριστίνα, που μοιράζονταν από πολύ μικρή ηλικία την ίδια μεγάλη αγάπη για αυτό το είδος χορού, στο οποίο ο καθένας εκτέθηκε για διαφορετικούς λόγους. ‘Όπως μας είπαν «η μητέρα της Josephine χόρευε με το μπαλέτο της Josephine Baker, ο Ben, μισός Σκωτσέζος και μισός Αμερικάνος, πέρασε όλη του την εφηβεία στη Νέα Υόρκη την εποχή που το swing γνώρισε την αναγέννησή του, ενώ η  Χριστίνα μια μέρα άκουσε στο πικάπ έναν μουσικό που, όπως της είπαν, έπαιζε με δύο δάχτυλα και τον έλεγαν Django Reinhardt». Στην ερώτηση τι τους ώθησε να ξεκινήσουν την ομάδα, η απάντηση είναι αυθόρμητη: «Όταν ερχόμενοι από την Αγγλία πριν από 3 χρόνια βρεθήκαμε σε μία swing συναυλία, θυμάμαι μας είχε κάνει εντύπωση ότι όλοι κοίταγαν το συγκρότημα με μία μπύρα στο χέρι χτυπώντας ρυθμικά το πόδι τους. Μας έπιασε πανικός, θέλαμε να χορέψουμε, οπότε επί τόπου αποφασίσαμε ότι πρέπει να διαδώσουμε αυτόν το χορό!».

 

Το όνομά τους προέκυψε από την αμερικάνικη αργκό:  «Κατά τη διάρκεια των 1930ς-40ς το ‘Cat’ σήμαινε ‘μάγκας’, ήταν ένας φιλικός χαιρετισμός μεταξύ της swing αδελφότητας και οι εκφράσεις ‘Hep Cat’, ‘Swing Cat’, ‘Cool as a Cat’ κυριαρχούν στη swing μουσική, αλλά και στις ταινίες της εποχής». Η ομάδα ξεκίνησε με «15 μαθητές κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας, όμως γρήγορα οι συμμετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν μέχρι και τριψήφια νούμερα!». Κι αυτό οφείλεται στον τρόπο σκέψης και στη συλλογικότητα που τους διέπει, καθώς «θεωρούμε όλα τα μέλη είναι μέρος της ομάδας μας, από τους εντελώς αρχάριους μέχρι τα παιδιά που είναι μαζί μας εδώ και τρεισήμισι χρόνια». Άλλωστε το swing είναι στάση ζωής, «για εμάς δεν είναι απλώς μία διέξοδος στα καθημερινά μας προβλήματα, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι ο λόγος που χαμογελάμε όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα κάποιες φορές.  Αυτή η μουσική κράτησε ζωντανή την ελπίδα των νέων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πώς μπορεί να μην δώσει και σε εμάς δύναμη;»  Και τα όνειρά τους για το μέλλον; «Να κάνουμε όλη την Ελλάδα να ακούει swing!»


ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ
: www.athensswingcats.com | ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ: 1 Ιουνίου, Savoy Ballroom, Polis Café Bar -
6 Ιουνίου, Magna event, Swing It!, Εν Δελφοίς | Facebook page: https://www.facebook.com/AthensSwingCatsDanceCompany

 

SWING SHOES
swingshoesΟι Swing Shoes μάς συστήθηκαν δισκογραφικά με τον πρόσφατο πρώτο  δίσκο τους LadiesAndGentsHeresTheSwingShoes, που αποτελεί ένα αποκαλυπτικό fusion παραδοσιακής μουσικής με σουίνγκ. Οι δύο κιθαρίστες του συγκροτήματος, ο Άδωνις Γουλιέλμος μαζί με τον Γιώργο Κούτρα, ξεκίνησαν ως μουσικοί του δρόμου, ενώ στην πορεία προστέθηκε ο Πάνος Τομάρας ως μπασίστας. Με τον βιολιστή τους, τον Ανδρέα Σιγαλό, ολοκληρώθηκε η τετράδα που ονομάστηκε Swing Shoes, όνομα εμπνευσμένο από τα ασπρόμαυρα παπούτσια που φορούσαν εκείνη την εποχή. Τι άλλαξε για τους Swing Shoes μετά το δίσκο τους; «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα παίζαμε σε μέρη sold out, όπως με τη Sugahspank! στο Half Note, αλλά βέβαια ακόμα παίζουμε στο δρόμο, στoν πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καθώς η μουσική είναι για όλο τον κόσμο». Παρότι παίζουν ορχηστική μουσική, αποφάσισαν να συνεργαστούν για τα φωνητικά με τη Sugahspank! για τα γκόσπελ και τις μπλουζ διασκευές, ενώ με την Ειρήνη Δημοπούλου κάνουν σουίνγκ, τζαζ και τρελούς αυτοσχεδιασμούς. Οι πειραματισμοί είναι η δεύτερη φύση τους, καθώς, όπως αποκαλύπτει ο Άδωνις: «Τώρα δουλεύουμε με κάτι ρεμπέτικα, τους έχουμε αλλάξει τα φώτα».


www.myspace.com/theswingshoes | Facebook page: https://www.facebook.com/Theswingshoes

 

HIROLLERS
hirollersΤο όνομά τους προέρχεται από την αμερικανική αργκό και σημαίνει αυτός που είναι πολύ καλός στα ζάρια στο καζίνο, ο ζαράκιας. Άλλωστε το στιλ που παίζουν ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στα σόου του Λας Βέγκας και στα καζίνα, που είχαν τις δικές τους μπάντες. «Ξεκινήσαμε την μπάντα το 2005, στην αρχή ήταν κάπως πειραματικό» μας λέει ο Χρήστος Ζώης. Ο Χρήστος, έχοντας ασχοληθεί με το rock’n‘roll και το rockabilly στο παρελθόν, οδηγήθηκε στο σουίνγκ ψάχνοντας να βρει από πού ξεκίνησαν οι μουσικές που αγαπούσε. «Όχι μόνο βρήκαμε ποια ήταν η ρίζα του rock’n‘roll, αλλά τελικά καταλήξαμε να μας αρέσει αυτή η ρίζα πολύ περισσότερο, μας ενέπνεε φοβερή αισιοδοξία. Ασχοληθήκαμε λοιπόν με το είδος αυτό στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν στην Ελλάδα δεν υπήρχε ίχνος». Τον ρωτάω πως έμαθε να παίζει σουίνγκ και η απάντηση μοιάζει με των υπόλοιπων: «Με κασέτες –μία μπρος, μία πίσω– με το αυτί σιγά σιγά βγάζαμε τα κομμάτια και τις θέσεις». Ο πρώτος τους δίσκος έχει τίτλο Boogie. Μέσα σε μία τόσο δύσκολη εποχή, ο Χρήστος Ζώης παραμένει αισιόδοξος για τη μουσική, αλλά και τη ζωή. «Για κάποιον που δεν είναι μέσα στο σουίνγκ πρέπει να φαίνεται δύσκολο, αλλά τελικά αυτή η μουσική σε προστατεύει από τον αρνητισμό, λειτουργεί σαν ασπίδα» λέει.


www.myspace.com/thehirollers
| Facebook page: https://www.facebook.com/profile.php?id=1339398104

 

DIMINUITATRIO
diminuitaΤην πρώτη φορά που είδα τους Diminuita –δηλαδή τον Γιώργο Παπαδογιάννη στην κιθάρα, την Έφη Σαράντη στην κιθάρα και τον Κώστα Αρσένη στο κοντραμπάσο– δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ τον Django Reinhardt και τον Μανώλη Χιώτη. Οπαδοί του αυθεντικού gypsy swing, μας μίλησαν για το πόσο μακρύς ήταν ο δρόμος για τη δική τους Ιθάκη. «Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθείς με αυτό το είδος, επειδή δεν υπάρχει κάποιος δάσκαλος να σου δείξει πώς να παίζεις το όργανό σου για αυτό το στιλ, επομένως κυριολεκτικά μάθαμε μόνοι μας. Μου πήρε δέκα χρόνια ενασχόλησης και διαβάσματος για να φτάσω δεξιοτεχνικά εκεί όπου ήθελα. Επίσης, οι κιθάρες για gypsy swing δεν εισάγονται από την αντιπροσωπία, με αποτέλεσμα να πρέπει να κατασκευαστούν χειροποίητες» εξηγούν. Τελευταία παίζουν στα λάιβ τους και δικά τους κομμάτια, που ωστόσο δεν ανήκουν αμιγώς στο είδος. «Δεν θέλουμε να φτιάξουμε καινούργιες μουσικές που να ακούγονται χθεσινές, γι’ αυτό τα νέα μας κομμάτια έχουν απλωθεί και πέρα από το gypsy swing και σίγουρα έχουν δεχθεί επιρροές από την ελληνική μουσική που υπηρετούμε χρόνια τώρα». Όσο για την άνθιση του σουίνγκ στην Ελλάδα, ο Γιώργος δεν μπορεί παρά να σχολιάσει: «Τώρα που διάγουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, ταυτιζόμαστε με εκείνη την εποχή του σουίνγκ· κι ας ήταν σχεδόν πριν από εκατό χρόνια. Την εποχή δηλαδή του κραχ στην Αμερική, που όμως σήμαινε ποτό, ξεφάντωμα, χορό».


www.myspace.com/diminuitatheswingtriο
| Facebook page:https://www.facebook.com/

 

PENNY & THE SWINGIN’ CATS
cats«Πάντα με συγκινούσε αυτή η μουσική, θυμάμαι από μικρή μού άρεσε να βλέπω ελληνικές ταινίες και να ακούω σουίνγκ, μου προκαλούσε μια ανεξήγητη χαρά. Η πρώτη μουσική προσέγγιση του σουίνγκ έγινε με μια παλαιότερη μπάντα, με την οποία, εκτός των άλλων, έπαιζαν και σουίνγκ». Τελικά από τον Οκτώβριο του 2009 δημιουργήθηκαν οι πενταμελείς Penny & The Swingin’ Cats: Πέννυ Μπαλτατζή φωνή-kazoo, Μάριος Βαληνάκης, σαξόφωνο-πλήκτρα Γιώργος Ζερβός ηλεκτρική κιθάρα-φωνή Στάθης Παρασκευόπουλος, κοντραμπάσο Χρήστος Κωνσταντινίδης, τύμπανα.

Οι δικές τους συνθέσεις είναι αποτέλεσμα της έμπνευσης της Πέννυς Μπαλτατζή η οποία υπογράφει και τους στίχους, ενώ οι ενορχηστρώσεις αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Ο ελληνικός στίχος είναι κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα του σουίνγκ, η Πέννυ όμως εξηγεί: «Οφείλουμε να δώσουμε νέα πνοή σε μουσικές τέτοιου είδους, να τις πάμε ένα βήμα παραπέρα με τον ελληνικό στίχο, καθώς ζούμε στην Ελλάδα και πρέπει ο στίχος να ταυτίζεται με το χώρο όπου ζούμε». Παρότι η μπάντα είναι ακόμα σε βρεφική ηλικία, έχει καταφέρει να οργώσει την Ελλάδα με συναυλίες, να έχει συχνή παρουσία στις σκηνές της Αθήνας, ενώ φέρει ήδη στο βιογραφικό της το support σε συναυλίες όπως: MarcAlmond, Royal Crown Revue, Parov Stelar

http://www.myspace.com/pennyandtheswingincats | Facebook page: https://www.facebook.com/pages/Penny-The-Swingin-Cats

 

SwingAzoo
swingazooΟι SwingAzoo είναι κυρίως μπάντα του δρόμου, με τη νοοτροπία και τη χαρά της ελευθερίας μιας τέτοιας μπάντας. Άλλωστε, έτσι τους προέκυψε το gypsy swing. «Παίζουμε στο δρόμο, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αν και ασχολιόμασταν με τα ρεμπέτικα, θέλαμε να παίζουμε με ακουστικά όργανα μια μουσική ρυθμική. Με τα βιολιά και τις κιθάρες που είχαμε, οδηγηθήκαμε αβίαστα στο gypsy swing» λέει ο Γιάννη Μάκκας.

«Στην ουσία είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας, έχουμε ασχοληθεί χρόνια με τη μουσική, με κοινά μουσικά βιώματα και ακούσματα· ωστόσο αυτά που δεν συμπίπτουν είναι που τροφοδοτούν το καινούργιο». Μια από τις ωραίες εμπειρίες τής μπάντας ήταν η συμμετοχή τους στο μουσικοθεατρικό έργο Playitagain, Sam του Γούντι Άλεν, το οποίο ανέβηκε στο Upstage στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Αυτό που προέχει για τους swingAzoo είναι να υπάρχει επικοινωνία και να είναι αξιοπρεπείς μεταξύ τους και μετά να παίζουν μουσική. Παναγιώτης Τρικάτσουλας στην κιθάρα, Γιάννης Μάκκας στην κιθάρα, Αριστείδης Λαύκας στο βιολί, Δημήτρης Καλλίρης στο μπάσο, και Λίτσα Σταύρου στα ντραμς.


http://www.myspace.com/swingazoo
| Facebook page: https://www.facebook.com/swingazoo

 

SWINGTIME QUINTET
swingtime_quintetΟι Swingtime Quintet γοητεύτηκαν από το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα χάρη στα ακουστικά όργανα, τον χορευτικό ρυθμό, την εκφραστικότητα και τον αυτοσχεδιασμό. Σχηματίστηκαν το 2007 και παίζουν gypsy swing, αλλά και διασκευές συνθέσεων από την ευρύτερη τζαζ μουσική, υιοθετώντας το ύφος του Hot Club de France. Ο Στέργιος Λούστας σχολίασε το νέο-σουίνγκ ως το ύφος που αφορά το σήμερα στο βαθμό που ο κόσμος αισθάνεται την ανάγκη να ανατρέξει σε μια άλλη αισθητική και στο βαθμό που οι ίδιοι οι μουσικοί ενδιαφέρονται να την αναπαραγάγουν και να την εξελίξουν. Ως προς τη σκηνή του σουίνγκ στη συμπρωτεύουσα, επισημαίνει ότι υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο είδος, ενώ πολύ σημαντική είναι η παρουσία των Lindy Hop Greece, μιας ομάδας εξαιρετικών χορευτών που έχουν βάση στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάζουμε τα μέλη: Θανάσης Τσίντσιφας στην κιθάρα, Σάκης Μπαρδουνιώτης στην κιθάρα, Κώστας Λιάγκουρας στην κιθάρα, Στέργιος Λούστας στο βιολί και Λάκης Τζήμκας στο κοντραμπάσο


www.swingtime.gr
| Facebook: https://www.facebook.com/groups/155593170905/

 

LEROTICA
leroticaΟι Lerotica βρίσκονται πολύ μακριά από τα ερεθίσματα της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας –στη Σύρο– εξ ου η σύστασή τους πριν από δυο χρόνια είναι αναμφίβολα αξιέπαινη. Πρόκειται για τους Μαρία Κουσουλάκου στη φωνή, Ρεγγίνα Σοφού στο βιολί, Αντώνη Αρφάνη στην κιθάρα, Μανώλη Δασκαλάκη στην κιθάρα και Λευτέρη Βαρθαλίτη στο κοντραμπάσο. «Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι έχει μάθει να παίζει gypsy swing. Η μάθηση και η βελτίωση υποθέτω ότι δεν τελειώνει ποτέ» λέει ο Αντώνης Αρφάνης. «Είναι άλλωστε σε μεγάλο βαθμό ένα συλλογικό εγχείρημα: να παίζεις μαζί με άλλους αποτελεί πηγή χαράς, αλλά και ανατροφοδοτεί την όρεξη για βελτίωση». Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να τους κατηγοριοποιήσει –αν είναι θεμιτό κάτι τέτοιο– στους αμιγώς gypsy swing bands, αφενός επειδή επιλέγουν πολύ συχνά να προσθέτουν φωνητικά σε ένα είδος περισσότερο ορχηστικό, αφετέρου επειδή παίζουν, εκτός από Django Reinhardt και Duke Ellington, Αndrews Sisters, Squirrel Nut Zippers, αλλά και πολλές διασκευές.


www.myspace.com/lerotika