Αν φέτος το καλοκαίρι είστε τυχεροί και βρεθείτε στην Σύρο θα έχετε την χαρά να ανακαλύψετε τον Ρ/Σ Έμπνευση 107.0 που εκπέμπει από το νησί εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον Νοέμβριο του 2014 σε όλες τις Κυκλάδες (Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σίφνος, Σέριφος, Μήλος, Κύθνος, Κέα κ.α.) και μέσω Web σε όλο τον κόσμο (https://www.empneusi.gr/). Κάπως έτσι τον ανακάλυψα κι εγώ σ’ένα από τα συχνά ταξίδια μου στην Σύρο-έτσι κι αλλιώς είναι μια από τις εμμονές μου να ακούω τοπικά ραδιόφωνα σε όποιο μέρος επισκέπτομαι- και εξεπλάγην τόσο ευχάριστα. Πρόκειται για ένα μουσικό ραδιόφωνο με επιλογές από το ελληνικό έντεχνο και εναλλακτικό τραγούδι, ακούσματα από τη διεθνή σκηνή και με ειδικές εκπομπές θεματικού περιεχομένου και αφιερώματα. 

 

Επίσης στηρίζει και προάγει τις τέχνες και τον πολιτισμό, προβάλλοντας σχετικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων αλλά και έξω από αυτήν μέσα από χορηγίες επικοινωνίας και συνεντεύξεις. Με απλά λόγια είναι ένα ραδιόφωνο που χαίρεσαι να ακούς, ζωντανό, σύγχρονο, ενημερωμένο και κοντά σε ότι αξιόλογο γίνεται στις Κυκλάδες. 

 

Ένα ραδιόφωνο φτιαγμένο από δυο νέους και δημιουργικούς άνθρωπος, τον Γιάννη Δεναξά και την Ελένη Λαμπράκη (προερχόμενους από την δημοσιογραφία και τους υπολογιστές) που πήραν την απόφαση να φύγουν από την Αθήνα και να ζήσουν μόνιμα στην Σύρο πριν λίγα χρόνια. Τους συναντήσαμε και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την ζωή τους στην Σύρο και την όμορφη περιπέτεια του Έμπνευση FM.

 

 

Πως αποφασίσατε την μόνιμη μετακίνηση σας στην Σύρο; 
Αιτία αλλά και αφορμή για τη μετακίνηση μας ήταν το ίδιο το ραδιόφωνο και η επιθυμία μας να το στήσουμε από την αρχή έτσι όπως το είχαμε ονειρευτεί. Η ραδιοφωνική συχνότητα προϋπήρχε στην οικογένεια, κι όταν κληθήκαμε πια να τη διαχειριστούμε, σχεδόν δεν τέθηκε καν το δίλημμα να παραμείνουμε στην Αθήνα. Είχαμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την πρωινή δουλειά μας απομακρυσμένα, υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες για τη διαμονή μας από το πρώτο διάστημα, οπότε σταδιακά μεθοδεύσαμε τη μετακίνησή μας.

 

Η δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού ήταν μια επιθυμία, ένα όνειρο απο παλιά; Τι κόστος και ρίσκο είχε αυτό για σας;
Μπορεί να προερχόμαστε από διαφορετικό περιβάλλον, όμως η επιθυμία μας να δημιουργήσουμε ένα ραδιόφωνο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ήταν κοινή. Το κόστος το γνωρίζαμε εξ’ αρχής ότι θα ήταν μεγάλο, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η συχνότητα και ένας πρώτος βασικός εξοπλισμός, ο οποίος όμως χρειαζόταν συντήρηση και σε πολλές περιπτώσεις αντικατάσταση. Από τη φύση του, ο ραδιοφωνικός σταθμός σαν επένδυση απαιτεί κάποιο σημαντικό αρχικό κεφάλαιο, αλλά έχει και υψηλό λειτουργικό κόστος. Στη δική μας περίπτωση, προσπαθήσαμε να το περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό αλλά και πάλι απαιτήθηκαν αρκετά χρήματα και φυσικά ατέλειωτη προσωπική εργασία. Τώρα όσον αφορά το ρίσκο είναι λίγο και θέμα οπτικής. Αν το δούμε ψυχρά και τεχνοκρατικά, δεν θα έπρεπε να είχαμε ασχοληθεί ποτέ με κάτι που έχει υψηλό κόστος πριν καν λειτουργήσει και με ασταθή έσοδα χωρίς μεγάλο περιθώριο κέρδους. Από την άλλη, ήταν κάτι που το επιθυμούσαμε τόσο πολύ, οπότε δε θεωρήσαμε ποτέ ότι αφήσαμε κάτι πίσω μας για να αφιερωθούμε στο ραδιόφωνο. Ακόμα κι αν μελλοντικά επικεντρωθούμε σε κάτι διαφορετικό, δε θεωρούμε πως ρισκάραμε και χάσαμε.

 

empneysi2

 

Η επιλογή του ρεπερτορίου με βάση το καλό έντεχνο ελληνικό τραγούδι πώς έγινε; Ξέρουμε ότι στην επαρχία κυριαρχούν άλλα μουσικά ακούσματα-είναι μύθος τελικά αυτό? Υπάρχει κοινό που ψάχνει και κάνει επιλογές;
Η επιλογή του ρεπερτορίου έγινε με βάση τη μουσική που αγαπάμε εμείς κι επιλέγουμε να ακούσουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Ζώντας για πολλά χρόνια στην Αθήνα, υπήρξαμε κι εμείς ακροατές ραδιοφωνικών σταθμών με ανάλογο ρεπερτόριο και μάλιστα σε χρόνια όπου ο ραδιοφωνικός παραγωγός έπαιζε ελεύθερα χωρίς playlist και τόσο έντονα εμπορικά κριτήρια. Η αλήθεια είναι πως στη Σύρο και τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία καλύπτει η εμβέλειά μας δεν υπήρχε μέχρι πρότινος άλλος σταθμός αυτού του ρεπερτορίου εδώ και πολλά χρόνια, αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπήρχε και το αντίστοιχο κοινό. Αν αναλογιστούμε τα καλοκαιρινά Φεστιβάλ ή την απήχηση των μουσικών συναυλιών αυτού του είδους στις Κυκλάδες, το σκεπτικό μας επιβεβαιώνεται. Το κοινό υπάρχει και σίγουρα μπορείς να το εκπαιδεύσεις, κάτι που το ραδιόφωνο το κάνει από καταβολής του.

 

Πως βλέπετε την απήχηση του στα μέρη που εκπέμπει ο σταθμός τρεισήμισι χρόνια μετά τι έχετε πετύχει;
Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι οι ακροατές δεν αγκάλιασαν το εγχείρημά μας από την πρώτη στιγμή. Λαμβάνουμε συχνά μηνύματα και από άλλα νησιά των Κυκλάδων πλην της Σύρου που είναι και η έδρα μας, αλλά το πιο ευχάριστο είναι όταν επικοινωνούν μαζί μας επισκέπτες των Κυκλάδων που μας ανακάλυψαν στις διακοπές τους και επιλέγουν πια να μας ακούν διαδικτυακά και από το μέρος διαμονής τους.

 

Πως είναι η ζωή στην Σύρο; Τι σας εμπνέει σε προσωπικό επίπεδο; Τι σας κάνει να ελπίζετε;
Η ζωή στη Σύρο ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της ζωής μας στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως η αστική συνήθεια του να δουλεύουμε πολύ και να απολαμβάνουμε λίγο καλά κρατεί ακόμα, αλλά σίγουρα οι ρυθμοί και οι αποστάσεις είναι πολύ πιο ανθρώπινοι. Αυτό που μας εμπνέει σε προσωπικό επίπεδο είναι να συναντάμε ανθρώπους που να έχουν το ίδιο πάθος και το ίδιο μεράκι για αυτό που κάνουν όπως κι εμείς, και δεν είναι λίγοι αυτοί οι άνθρωποι εδώ. Γίνονται πολλά όμορφα πράγματα στο νησί μας όλο το χρόνο και αξίζει κανείς να έρθει και να τα ανακαλύψει. Από εκεί και πέρα ακόμα και σε μια δύσκολη μέρα ένας περίπατος στα Βαπόρια, μία παραλιακή βόλτα με το αυτοκίνητο ή μία πεζοπορία στα μονοπάτια του νησιού, θα κάνουν τη διαφορά. Όσο για το τι μας κάνει να ελπίζουμε, αυτό είναι ο μικρός Δημήτρης, το νεότερο μέλος της οικογένειας μας που ήρθε λίγο μετά την εγκατάστασή μας στο νησί, επιβεβαιώνοντας τη σωστή επιλογή μας.

 

empneysi1Θα επιστρέφατε στην Αθήνα;
Πολύ δύσκολα και στην παρούσα φάση σίγουρα όχι. Έχουμε ζήσει στην Αθήνα και γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι δε μπορεί να μας προσφέρει ούτε την ποιότητα ζωής, ούτε τις συνθήκες να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε με τον τρόπο που μας προσφέρει η Σύρος. Πραγματοποιούμε ένα όνειρο τη φορά και αυτή τη στιγμή είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό που ζούμε τώρα.

 

Πως βλέπετε συνολικά τον πολιτισμό στο νησί;
Ο πολιτισμός στη Σύρο είναι καταγεγραμμένος στο DNA της, στην ιστορία της και στα βιώματά της. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ερμούπολη υπήρξε κομβικό λιμάνι, καθώς και μεγάλο αστικό και βιομηχανικό κέντρο μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, δίνοντας στους κατοίκους της τη δυνατότητα μιας υψηλής παιδείας και κουλτούρας. Από τη μία πλευρά έχουμε λόγιους αστούς, θεατρανθρώπους, πεζογράφους, ποιητές και από την άλλη όλη τη μουσική παράδοση του ρεμπέτικου που άνθισε στην Άνω Σύρο, με κορυφαίο εκφραστή το Μάρκο Βαμβακάρη. Και μπορεί πια η Ερμούπολη να μη διατηρεί αυτή την αίγλη, όμως η τέχνη και ο πολιτισμός περνάνε από γενιά σε γενιά. Το βλέπουμε σήμερα και με νέες μορφές, κινηματογραφιστές, animators, graffiti artists, designers από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων... Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι αρκετές και αξιόλογες, αυτό που λείπει είναι η στήριξη αλλά και η στόχευση των ίδιων των τοπικών αρχών του νησιού στον πολιτισμό που αυτό μπορεί να επιδείξει.

 

Μια συναυλία ή μια εκδήλωση που σας εντυπωσίασε τελευταία;
Δε θα πούμε μία αλλά δύο, τις δύο πιο πρόσφατες που παρακολουθήσαμε γιατί ήταν και οι δύο εξαιρετικές. Αναφερόμαστε στο «Ρεσιτάλ» του Παναγιώτη Μάργαρη με την Ελένη Βιτάλη όπου η μαγική φωνή της γέμισε το Θέατρο Απόλλων και φυσικά τη συναυλία του ΑΝΩ ΠΡΟ «Εν χορδαίς και οργάνω», στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, την οποία απολαύσαμε όσο λίγες.

 

Η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας για σας στο νησί;
Μάλλον αργά το βράδυ, όταν έχει τελειώσει η μέρα, οι δουλειές και οι εκπομπές, όπου μπορούμε για λίγη ώρα να απολαύσουμε το μπαλκόνι μας, ακούγοντας το αγαπημένο μας ραδιόφωνο. Και φυσικά οι στιγμές που περνάμε οι τρεις μας σαν οικογένεια είναι ανεκτίμητες…

 

Περιηγηθείτε και στο όμορφο site του Ρ/Σ και ακούστε τον όπου και να βρίσκεστε μέσω web. Αγάπησα πολύ και την ετυμολογία του ονόματος και με αυτό θέλω να κλείσω.

 

Έμπνευση : (η) ουσ. (Κ έμπνευσις, εως): η ξαφνική γένεση μιας ιδέας στη συνείδηση χωρίς την παρεμβολή της θέλησης | καλλιτεχνική σύλληψη | παρακίνηση