Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» έχει μπει στην τελική ευθεία του, αφού ολοκληρώθηκε και η τελευταία προφεστιβάλική συναυλία «Εν χορδαίς και οργάνω», με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και έγχορδα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

 

Ο οργανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «ΑΝΩ» Χρήστος Παρασκευόπουλος  και το κουαρτέτο εγχόρδων «FourTe» με τους νέους μουσικούς Ηλία Γυφτονικολό (βιολί), Κωνσταντίνα Μπάλλα (βιολί), Ιζαμπέλα Ελένη Χατζηιωάννου (βιόλα) και Μυρτώ Ξηρουχάκη (βιολοντσέλο), εκτέλεσαν έργα των George Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart και Luigi Boccherini.

 

Αυτό που σίγουρα βοήθησε πολύ και έκανε τη συναυλία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, πέραν από το καθαρά εκτελεστικό κομμάτι ήταν η εισαγωγή και τα σχόλια στα έργα που ακούστηκαν από τον Νίκο Κανελλόπουλο, που για πάνω από τριάντα χρόνια είναι παραγωγός εκπομπής κλασικής μουσικής στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. 

 

Image may contain: one or more people, people standing and indoor

 

Η τοποθεσία που γίνεται το φεστιβάλ, αλλα και οι προφεστιβαλικές συναυλίες, το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό. Αρκεί να έχει υπ' όψιν το κανείς που θα αποφασίσει να ανέβει στην τοποθεσία που κάποτε ονομαζόταν "Μεσοβούνι", οτι θα δει τη μοναδική θέα της Ερμούπολης και της θάλασσας από ψηλά, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωή του. 

 

Για την ιστορία να πούμε ότι η Άνω Σύρος άρχισε να κατοικείται ως κάστρο από τους κατοίκους της Σύρου που τον μεσαίωνα πληττόταν από την πειρατεία. Οι καθολικοί κάτοικοι του οικισμού και κατ' επέκταση του νησιού οφείλουν την καταγωγή τους σε Ενετούς εμπόρους καθώς και Φράγκους σταυροφόρους. Λόγω του καθολικού στοιχείου στη Σύρο, το νησί είχε τεθεί υπό την προστασία της Γαλλίας. Έτσι εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε οθωμανική κατοχή, παρά μόνο φορολογική υποτέλεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

 

ano syros

 

Το 2o Φεστιβάλ 

 

Το «ΑΝΩ», που πραγματοποιείται στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου είναι ένα από τα ελάχιστα φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου στον τόπο μας (ένα άλλο γίνεται στη Ρόδο και ένα στην Κύπρο). Μετά τη γενική ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του ιστορικού εκκλησιαστικού οργάνου του και την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, η Καθολική Επισκοπή Σύρου για το έτος 2018 στοχεύει στην καθιέρωση ενός ετήσιου κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

 

Έτσι, επεκτείνοντας το πρόγραμμά του, το«ΑΝΩ» - Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου για το 2018 σχεδιάζει την πραγματοποίηση εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με βασική του επιδίωξη την ευρύτερη αναγνώριση του από τους φίλους του εκκλησιαστικού οργάνου και όχι μόνο εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, και ταυτόχρονα, την ανάδειξη και αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Σε όλες τις συναυλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προβλέπεται ταυτόχρονη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα και ελεύθερη είσοδος του κοινού. Ο ετήσιος προγραμματισμός εκδηλώσεων του Φεστιβάλ«ΑΝΩ»2018 περιλαμβάνει τέσσερεις συνολικά φάσεις: ΆΝΩ – Έαρ, ΆΝΩ – Προ, ΆΝΩ – Φεστιβάλ, ΆΝΩ – Χριστούγεννα. Για το φετινό καλοκαίρι το βασικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 26 Αυγούστου, έχει ως εξής:

 

20 Αυγούστου - "Μουσική Αναγέννηση"

Συναυλία φωνητικής μουσικής από την περίοδο της Αναγέννησης

Ερμηνεύει το φωνητικό κουαρτέτο Vox Sinceris, a capella (χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων) και με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

Αφροδίτη Φύκαρη, σοπράνο
Μάνια Ευαγγελίου, άλτο

Νίκος Ανδρεαδάκης,τενόρος

Ηλίας Καπάνταης, μπάσος

Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο - διεύθυνση

 

 

22 Αυγούστου – "Από τον Αυλό στο Όργανο"

Συναυλία με έργα για φλάουτο (μουσικό όργανο με έναν αυλό) και για εκκλησιαστικό όργανο (μουσικό πολύαυλο όργανο, απόγονο μουσικών οργάνων με έναν αυλό). Θα ερμηνευθούν έργα από όλες τις εποχές της μουσικής ιστορίας.

Ερμηνεύουν οι καλλιτέχνες:

Ευάγγελος Κοκκόρης,φλάουτο (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ωδείου Φίλιππος Νάκας)
Ελένη Κεβεντσίδου, εκκλησιαστικό όργανο (καθηγήτρια εκκλησιαστικού οργάνου στη Μεγάλη Βρετανία και σολίστ διεθνούς φήμης)

 

24 Αυγούστου–"Από την Αναγέννηση στον 21ο αιώνα"

Θρησκευτική Χορωδιακή Μουσική

Η Χορωδία Musica Sacra, εξειδικευμένη στο χώρο της θρησκευτικής πολυφωνικής μουσικής, θα ερμηνεύσει έργα όλων των μουσικών εποχών με τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου.

Χορωδία Musica Sacra

Στράτος Γκιουλμπάνογλου, εκκλησιαστικό όργανο

Χρήστος Παρασκευόπουλος, διεύθυνση

 

26 Αυγούστου - “Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου”

Ο διάσημος Πολωνός οργανίστας Michał Markuszewski, ερμηνεύει στο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, έργα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο από γνωστούς Πολωνούς και άλλους Ευρωπαίους συνθέτες.

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις Διαλέξεις

 

Η επιτυχία των διαλέξεων της πρώτης χρονιάς του Φεστιβάλ απέδειξε τον ιδιαίτερα σημαντικό επιμορφωτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. Οι διαλέξεις αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο και αναμφίβολα, ένα εξίσου ενδιαφέρον για το κοινό κομμάτι του. Στις διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη χρονιά πριν από τις συναυλίες του Φεστιβάλ, έχουν προσκληθεί ως ομιλητές ιδιαίτερα γνωστοί στον ελληνικό χώρο μουσικοκριτικοί και δημοσιογράφοι της κλασσικής μουσικής.

 

Ξεναγήσεις

Τις ημέρες των συναυλιών, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο από τον Γιάννη Ρούσσο, οργανίστα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, ενώ «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού μας.

 

 

Το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου

 

Το εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου κατασκευάστηκε από τον Zeno  Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888. Την ίδια χρονιά δωρήθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών, όπου και ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος φρόντισε και έφερε στη Σύρο το ιστορικό όργανο του Αγίου Διονυσίου. Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα. Κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή, διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης. Η επισκευή του πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου πατέρα Πέτρου Στεφάνου, Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, από τον Ιταλό τεχνίτη Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη (Μιλάνο, Βατικανό, Μεξικό, Μεσσήνη, Μπολόνια). 

 

 

Η ταυτότητα του Φεστιβάλ


Διοργάνωση

Καθολική Επισκοπή Σύρου

Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου

Συνδιοργάνωση

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Δωρητής

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγοί

Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ»

Χορηγοί Μετακίνησης: BLUE STAR FERRIES, ASTRA AIRLINES

Υποστήριξη Διοργάνωσης: ORION PRODUCTION, ΑΤΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Παράρτημα Σύρου)

Οργανωτική Επιτροπή

Χρήστος Παρασκευόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής

Χάρης Βεκρής, εκτελεστικός διευθυντής

Γιάννης Ρούσσος, οργανίστας Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Μαρία Μαυρίκου, υπεύθυνη χορηγιών

Γιώργος Σιγάλας, υπεύθυνος φιλοξενίας

Αντώνης Δαλέζιος, τεχνική υποστήριξη

Δημιουργικό αφίσας - προγράμματος: Φρειδερίκος Ρούσσος

Μεταφράσεις: YOURTRANSLATOR