Ο εισαγγελάς για το θέμα της ΑΕΠΙ επιτέλους μίλησε και ο πέλεκυς έπεσε βαρύς. Η διοίκηση της ΑΕΠΙ διώκεται ποινικά για εφτά κακουργήματα. Μετά από αυτό, το ενδεχόμενο της προφυλάκισης είναι ανοιχτό για τα μέλη της διοίκησης της ΑΕΠΙ, αφού πρώτα κληθούν και από τον αρμόδιο ανακριτή για να καταθέσουν.  
 
Η εξέλιξη αυτή επί της ουσίας σημαίνει και την αλλαγή της διοίκησης σε μία εταιρεία που εκτός από τους δικαιούχους που έχει πάψει να πληρώνει με τον τρόπο που θα έπρεπε βάση των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, έχει αφήσει απλήρωτους και τους εργαζόμενούς της. 
 
Σε ανακοίνωσή του ο Μανώλης  Καβαλιέρος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΕΠΙ σημειώνει:
"Οι εργαζόμενοι βιώνουμε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια τον αργό θάνατο της ΑΕΠΙ και την αποδυνάμωση του πνευματικού δικαιώματος. Αυτοί που έχουν την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η εταιρεία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Περιμένουμε από την Υπουργό Πολιτισμού να τηρήσει τη δέσμευσή της για μία λύση που όπως δήλωσε πριν από έναν μήνα στη Βουλή. θα διασφαλίζει του δημιουργούς και τους εργαζόμενους."
 
Η δίωξη στρέφεται σε βάρος του επί χρόνια επικεφαλής της εταιρίας Πέτρου Ξανθόπουλου, μελών της οικογένειας του που είχαν θέσεις ευθύνης αλλά και σε βάρος εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα. Και όλα αυτά για το διάστημα από 2003 έως το 2017.

 

Οι κακουργηματικές κατηγορίες:

- Συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματικής οργάνωση,

- Υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο,

- Απάτης από κοινού και κατ' επάγγελμα,

- Απιστίας από κοινού,

- Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα,

- Ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ και

- Φοροδιαφυγής δια ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

 

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το πόρισμα των ορκοτών λογιστών που είχε γίνει:

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ, έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο. Καταγρέφεται επίσης στα οικονομικά στοιχεία, ότι η ΑΕΠΙ στο τέλος του 2014, εμφανίζει αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν τιμολογηθεί και εισπραχθεί από χρήστες μουσικής. Τα αδιανέμητα ποσά ωστόσο ήταν αδύνατον να αναλυθούν καθώς δεν εμφανίζονταν αντιστοίχηση τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ.