Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας και ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης (1955), το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου φιλοξενεί διεθνώς καταξιωμένους και εγχώριους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, προσελκύοντας μεγάλα πλήθη θεατών από ολόκληρο τον κόσμο. Στις 5/2 παρουσιάστηκε το φετινό του πρόγραμμα που θα βρείτε αναλυτικά παρακάτω:

 

 

ΗΡΩΔΕΙΟ 

 

1, 3, 6 & 8 Ιουνίου - Εθνική Λυρική Σκηνή | Ναµπούκκο, του Τζουζέππε Βέρντι 


Μια από τις δηµοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, ο Ναµπούκκο, επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Είναι το έργο το οποίο ανέδειξε το ταλέντο του Βέρντι, θέτοντας τέλος σε µια σειρά από αποτυχίες αλλά και σε µια περίοδο µεγάλης θλίψης στην προσωπική ζωή τού συνθέτη. Η όπερα είναι κυρίως γνωστή για το περίφηµο χορωδιακό των εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύµνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθηµα ενάντια στον Αυστριακό κατακτητή. Εκτός από αυτό το πασίγνωστο χορωδιακό, η όπερα περιλαµβάνει µουσικά και ερµηνευτικά απαιτητικούς ρόλους για τον βαρύτονο, την υψίφωνο και τον βαθύφωνο. Στη νέα παραγωγή της ΕΛΣ τον επώνυµο ρόλο θα ερµηνεύσει ο διάσηµος έλληνας βαρύτονος Δηµήτρης Πλατανιάς, ο οποίος έχει διαπρέψει ως Ναµπούκκο σε µεγάλες σκηνές σε όλο τον κόσµο, όπως η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, η Όπερα της Φλωρεντίας, το Μέγαρο Τεχνών Βασίλισσα Σοφία (Βαλένθια), η Όπερα της Στουτγκάρδης κ.ά. Τη σκηνοθεσία θα υπογράψει, στην πρώτη του συνεργασία µε την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Λέο Μουσκάτο, από τους δυναµικά ανερχόµενους ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας, που έχει διακριθεί σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι και έχει παρουσιάσει µεγάλες επιτυχίες σε κορυφαία ιταλικά λυρικά θέατρα (Ρώµη, Βενετία, Φλωρεντία, Τορίνο κ.α.).

Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ωγκέν • Σκηνοθεσία: Λέο Μουσκάτο • Σκηνικά: Τιτσιάνο Σάντι • Κοστούµια: Σίλβια Αϋµονίνο • Φωτισµοί: Αλεσσάντρο Βεράτσι • Ερµηνεία: Δηµήτρης Πλατανιάς (Ναµπούκκο), Σάε-Κιουνγκ Ριµ (Αµπιγκαΐλε) κ.ά. • Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και µονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

10 Ιουνίου 

Νίκος Κυπουργός | Τα µυστικά της Εγνατίας
Πόσες φωνές, ιδιώµατα, πρόσωπα και ιστορίες κρύβονται στη διαδροµή από τη Θράκη ως την Ήπειρο; Ο αγαπηµένος δηµιουργός Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει στο Ηρώδειο µια µεγάλη συναυλία αφιερωµένη στις µουσικές της βόρειας Ελλάδας. Ένα µουσικό οδοιπορικό που φέρνει για πρώτη φορά επί σκηνής τραγούδια, µουσικές και γλώσσες που συγκατοικούν στις παρυφές της Εγνατίας οδού. Μια µουσική Βαβυλωνία που θα ενώσει σε µια µεγάλη γιορτή τραγούδια Βλάχικα, Αρβανίτικα, Σλαβόφωνα, Τουρκόφωνα, Ποντιακά, Καππαδοκικά, Ροµανέ, Εβραϊκά, Ποµάκικα, µε τη συµµετοχή µουσικών και συλλόγων από διάφορες περιοχές. Τα τραγούδια της παράστασης συνδέονται άλλοτε θεµατικά (του γάµου, της αγάπης, της ξενιτιάς, του χωρισµού, της µάνας, που συναντώνται σε όλες σχεδόν τις πολιτισµικές οµάδες) κι άλλοτε µε διασταυρώσεις µουσικών και τραγουδιστών που δίνουν ο ένας στον άλλον τη σκυτάλη, φωτίζοντας αφενός τον πλούτο και την ποικιλία των ιδιωµάτων και αφετέρου την ενωτική δύναµη της κοινής γλώσσας που είναι η µουσική.

Ιδέα - καλλιτεχνική επιµέλεια - έρευνα: Νίκος Κυπουργός, Ελίτα Κουνάδη • Σκηνοθετική επιµέλεια: Νίκος Χατζόπουλος • Επιστηµονικοί σύµβουλοι: Μιράντα Τερζοπούλου, Λεωνίδας Εµπειρίκος • Ήχος: Γιώργος Καρυώτης • Παραγωγή: Μανώλης Σάρδης • Εµφανίζονται οι: Balkanatolia, Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Codex Ensemble Θεσσαλονίκης (σε διεύθυνση Κωστή Παπάζογλου), Χάλκινα Ηχοχρώµατα, Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, Εµινέ Μπουρουντζή, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Φλώρινας, Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου, Πολυφωνική οµάδα Ιεροπηγής, Μαρίκα Τσότσια, Ιωάννης Παγκοζίδης, Γιώργος Παγκοζίδης, Γιάννης Παγκοζίδης, Κυριάκος Πετράς, Αικατερίνη Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου, Βασίλης Φαρασόπουλος κ.ά.


11 Ιουνίου

Il Pomo d’Oro | Maxim Emelyanychev

H µυθολογία του Χαίντελ Άριες και ντουέτα από τις µυθολογικές όπερες του Χαίντελ: Η Αριάδνη στην Κρήτη, Hρακλής, Παρθενόπη, Σεµέλη, Ο πιστός ποιµένας, Θησέας, Υµέναιος 


Η ορχήστρα Il Pomo d’Oro ιδρύθηκε το 2012 από φηµισµένους δεξιοτέχνες στον τοµέα της ιστορικής µουσικής ερµηνείας. Χαρακτηρίζεται από µιαν αυθεντική και δυναµική απόδοση ορχηστρικών έργων και έργων όπερας από την κλασική περίοδο και την εποχή του µπαρόκ. Έχει συνεργαστεί µε πολλούς γνωστούς µαέστρους, όπως ο ανερχόµενος Ρικάρντο Μινάσι, που είναι και συνιδρυτής της, ο Γιώργος Πέτρου, o Ενρίκο Ονόφρι και το νέο ταλέντο στη µουσική διεύθυνση Μαξίµ Εµελιάνιτσεφ, που είναι και ο µόνιµος µαέστρος της από το 2016. Δισκογραφικά έχουν κερδίσει το Echo Klassik Awards το 2016, για τις ηχογραφήσεις των κονσέρτων του Χάυντν για βιολί και τσέµπαλο, όπως και για το άλµπουµ µε τον νεαρό γάλλο δεξιοτέχνη του τσέλου Εντγκάρ Μορώ. Η ορχήστρα είναι επίσηµος πρεσβευτής του El Sistema Greece, που παρέχει δωρεάν µουσική εκπαίδευση σε προσφυγόπουλα, διδάσκοντας και δίνοντας κονσέρτα, σε τακτική βάση, σε διάφορους προσφυγικούς καταυλισµούς στην Ελλάδα.


Μουσική διεύθυνση: Maxim Emelyanychev • Σολίστες: Karina Gauvin (σοπράνο), Ann Hallenberg (µέτζο-σοπράνο), Edgar Moreau (τσέλο)

14 Ιουνίου

Ελευθερία Αρβανιτάκη - ΤΑΚΙΜ | Την ίδια στιγµή

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, που έχει ταξιδέψει τη µουσική µας στις πέντε ηπείρους, συναντά τους ΤΑΚΙΜ, από τα σηµαντικότερα σύνολα της χώρας, που ταξιδεύουν την παραδοσιακή −και όχι µόνο− µουσική στις νεότερες γενιές, µε φρέσκια µατιά και σύγχρονο ήχο. Για τη συναυλία στο Ηρώδειο θα διασκευάσουν τραγούδια της Ελευθερίας Αρβανιτάκη από τα 30 χρόνια της καριέρας της. Συµµετέχει η Συµφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA), που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2015 ως µια κοινότητα νέων µουσικών, ηλικίας 8 έως 25 ετών, από τη βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας. Μια ξεχωριστή µουσική συνάντηση, υπό τη µουσική διεύθυνση του Νίκου Πλατύρραχου. 


Σύλληψη - επιµέλεια προγράµµατος: Ελευθερία Αρβανιτάκη, ΤΑΚΙΜ, Λήδα Ρουµάνη • Μουσική επιµέλεια - ενορχηστρώσεις: ΤΑΚΙΜ - Νίκος Πλατύρραχος • Φωτισµοί: Μαρία Βενετάκη • Ήχος: Χάρης Κρεµµύδας, Γιώργος Λιανός, Απόστολος Κουδέρης • ΤΑΚΙΜ: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Πάνος Δηµητρακόπουλος (κανονάκι), Θωµάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (µπάσο) • Συµµετέχει η Συµφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) Μουσική διεύθυνση: Νίκος Πλατύρραχος

16 & 17 Ιουνίου

Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών - Βύρων Φιδετζής | Περουζέ (1911) - Όπερα σε δύο πράξεις, του Θεόφραστου Σακελλαρίδη 

H αριστοτεχνική όπερα Περουζέ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε λιµπρέτο του Γεώργιου Τσοκόπουλου, πρωτοπαίχτηκε στις 9 Αυγούστου 1911 στο θέατρο Ολύµπια. Η επιτυχία της ήταν τόσο µεγάλη, που οι παραστάσεις συνεχίστηκαν για δύο χρόνια και ανέβηκε σε πολλά ακόµα µέρη της Ελλάδας µέχρι και το 1950, όταν παίχτηκε για τελευταία φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η υπόθεση της όπερας διαδραµατίζεται στην ελληνική ύπαιθρο και έχει ως θέµα τον παράφορο και καταστροφικό συνάµα έρωτα µιας τσιγγάνας κι ενός νέου χωρικού. Από το συγκεκριµένο έργο προέρχεται η γνωστή άρια «Νεράιδα του γιαλού» και το ντουέτο «Πιο θερµά». Χάρη στον µουσικολόγο Γ. Λεωτσάκο η παρτιτούρα διασώθηκε. O µαέστρος Βύρων Φιδετζής επιµελήθηκε το εξαιρετικά φθαρµένο χειρόγραφο και η όπερα Περουζέ παίζεται ξανά τώρα, σχεδόν 70 χρόνια µετά το τελευταίο της ανέβασµα. Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, ταλαντούχος και παραγωγικότατος συνθέτης και αρχιµουσικός, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ελληνικής οπερέτας. Το προσωπικό, εντελώς ξεχωριστό ιδίωµά του δηµιουργείται από το αριστοτεχνικό πάντρεµα των ετερόκλητων επιρροών του, που κινούνται ανάµεσα στο δηµοτικό τραγούδι, ανατολίτικα ιδιώµατα, τη γαλλική και την αυστριακή οπερέτα, την τσιγγάνικη µουσική, την καντάδα, ακόµα και την τζαζ. Ο Βύρων Φιδετζής, ο σπουδαίος αρχιµουσικός που έχει συνδέσει το όνοµά του µε την ανάδειξη του έργου ελλήνων συνθετών, διευθύνει τη νεοσυσταθείσα Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών. Το ενδιαφέρον της ορχήστρας είναι στραµµένο στη νεοελληνική έντεχνη µουσική δηµιουργία, η οποία µέχρι σήµερα δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει. Στην αναβίωση της όπερας Περουζέ συµπράττουν η Χορωδία του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Αθηνών και η Χορωδία Θεσσαλονίκης. Σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αµπαζής, που έχει συνδέσει το όνοµά του µε εξαιρετικές παραστάσεις όπερας.

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αµπαζής • Σκηνικά - κοστούµια: Ελένη Μανωλοπούλου • Φωτισµοί: Αλέκος Αναστασίου • Ερµηνεύουν: Κασσάνδρα Δηµοπούλου (Περουζέ), Φίλιππος Μοδινός (Θάνος), Άννα Στυλιανάκη (Ανθούλα), Πέτρος Μαγουλάς (Βασιλιάς των Τσιγγάνων), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Πέτρος) • Μουσική προετοιµασία σολίστ: Δηµήτρης Γιάκας • Συµµετέχουν: Χορωδία Τµήµατος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστηµίου Αθηνών (Διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας) και Χορωδία Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου)

19 Ιουνίου

Bill Murray, Jan Vogler and friends |  New Worlds
Κατά τη διάρκεια µιας υπερατλαντικής πτήσης, ο γνωστός αµερικανός ηθοποιός Bill Murray γνώρισε τον γερµανό τσελίτσα Jan Vogler, που καθόταν στη διπλανή θέση. Έτσι ξεκίνησε η µεταξύ τους φιλία, ενώ σύντοµα το ενδιαφέρον του ενός για το καλλιτεχνικό σύµπαν του άλλου οδήγησε στην ιδέα µιας κοινής δηµιουργίας. Το New Worlds είναι µια ξεχωριστή παράσταση, που ανανεώνει τις καλλιτεχνικές γέφυρες µεταξύ Αµερικής και Ευρώπης, αναδεικνύοντας τον πυρήνα των αµερικάνικων αξιών στη λογοτεχνία και τη µουσική. Συµµετέχουν η τσελίστα Mira Wang και η βιολίστρια Vanessa Perez, µε τις οποίες οι Μάρρεϋ και Βόγκλερ συναντήθηκαν επίσης τυχαία κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους. Στην παράσταση, ο αγαπηµένος κωµικός Μπιλ Μάρρεϋ, έχει έναν ρόλο διαφορετικό από αυτούς στους οποίους τον έχουµε συνηθίσει κατά την πολύχρονη και επιτυχηµένη καριέρα του στο Χόλλυγουντ: αφηγείται και ερµηνεύει συνθέσεις των Φόστερ, Γκέρσουιν και Μπερνστάιν, και αποσπάσµατα κλασικών αµερικανών ποιητών και λογοτεχνών, όπως ο Γουίτµαν, ο Χεµινγουαίη και ο Τουαίην, µε τη συνοδεία του στραντιβάριους τσέλου του Γιαν Βόγκλερ. Μια συναρπαστική συνάντηση της µουσικής και της λογοτεχνίας.

Ερµηνεία τραγουδιών και ανάγνωση κειµένων: Bill Murray • Μουσικοί: Jan Vogler (τσέλο), Mira Wang (τσέλο), Vanessa Perez (βιολί)

21 Ιουνίου

Συµφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ | Παγκόσµια Ηµέρα Μουσικής: Έργα Λαυράγκα, Ραχµάνινοφ, Ντβόρζακ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Συµφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών τιµούν την Παγκόσµια Ηµέρα Μουσικής διοργανώνοντας µια µεγάλη συναυλία, µε ελεύθερη είσοδο, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συµεωνίδης • Σολίστας: Γιώργος-Εµµανουήλ Λαζαρίδης

22 & 23 Ιουνίου

Sting
Συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, ηθοποιός, συγγραφέας και ακτιβιστής, ο Sting έχει κατακτήσει το κοινό διεθνώς και έχει πουλήσει περίπου 100 εκατοµµύρια άλµπουµ από την εποχή των Police αλλά και ως σόλο καλλιτέχνης. Πολυβραβευµένος, µε δέκα Grammy, δύο Brits, ένα Golden Globe, ένα Emmy και τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, δεν έχει πάψει να µας συγκινεί από το ξεκίνηµα της καριέρας του ως σήµερα.

25 Ιουνίου

Ελλάδα, γυναίκα, ποίηση | Συναυλία αφιερωµένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο
Οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου δίνουν ψυχή στο ελληνικό τραγούδι για πάνω από µισό αιώνα, µε τις µελωδίες του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Λοΐζου, του Πλέσσα, του Κουγιουµτζή, του Καλδάρα, του Νικολόπουλου και άλλων 40 συνθετών. Τραγούδια του έχουν ερµηνεύσει οι κορυφαίοι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Στέλιος Καζαντζίδης, Γιώργος Νταλάρας, Χαρούλα Αλεξίου κ.ά. Ο θαυµαστός κόσµος του Λευτέρη Παπαδόπουλου, µε έντονο το θηλυκό άρωµα που τον διαπνέει −η γυναίκα, η µάνα, η πατρίδα, η προσφυγιά, η φτωχολογιά− θα ξεδιπλωθεί µε τη συµβολή σπουδαίων τραγουδιστών και µουσικών στο Ηρώδειο, στις 25 Ιουνίου το βράδυ.

27 Ιουνίου

Tchaikovsky Symphony Orchestra - Vladimir Fedoseyev - Varvara | Έργα Τσαϊκόφσκι
Η Tchaikovsky Symphony Orchestra (TSO) ιδρύθηκε το 1930 (ως Grand Symphony Orchestra of AllUnion Radio and Central Television) και ήταν η πρώτη συµφωνική ορχήστρα της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και η πρώτη που ερµήνευσε διεθνές ρεπερτόριο εκτός ΕΣΣΔ. Πολλοί σηµαντικοί συνθέτες, όπως οι Νικολάι Γκολοβάνοφ, Ντµίτρι Σοστακόβιτς, Σεργκέι Προκόφιεφ, Αράµ Χατσατουριάν, Γκεόργκι Σβιρίντοφ και άλλοι, εµπιστεύτηκαν την πρώτη εκτέλεση των έργων τους στην TSO, που αναγνωρίστηκε γρήγορα ως µία από τις σηµαντικότερες ορχήστρες του κόσµου. Στην αθηναϊκή της εµφάνιση, την TSO θα διευθύνει ο πολυβραβευµένος Βλαντιµίρ Φεντοσέγιεφ. Έχοντας συνεργαστεί µε τους µεγαλύτερους µουσικούς και θεατρικούς οργανισµούς στον κόσµο (Συµφωνική Ορχήστρα της Βιέννης: επικεφαλής µαέστρος 1997 - 2006, Σκάλα του Μιλάνου, Opernhaus της Ζυρίχης κ.ά.), ο Φεντοσέγιεφ παραµένει η ψυχή της TSO, καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιµουσικός της από το 1974. Η Tchaikovsky Symphony Orchestra έρχεται στο Ηρώδειο µε τη φηµισµένη ρωσίδα πιανίστρια Varvara Nepomnyashchaya (Βαρβάρα Νεποµνιάσκαγια), καλλιτέχνιδα που έχει συνεργαστεί µε µεγάλες διεθνείς ορχήστρες και έχει κερδίσει σηµαντικά µουσικά βραβεία. Στο πρώτο µέρος, το κοινό θα απολαύσει το Ιταλικό καπρίτσιο και το Πρώτο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα. Στο δεύτερο µέρος, η ορχήστρα θα παίξει µουσικά αποσπάσµατα από τα µεγάλα µπαλέτα του Τσαϊκόφσκι (Kαρυοθραύστης, Η ωραία κοιµωµένη, Η λίµνη των κύκνων).

 

Διεύθυνση ορχήστρας: Vladimir Fedoseyev • Σολίστ στο πιάνο: Varvara

29 Ιουνίου

Καµεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής Joseph Calleja - Ramon Tebar | Έργα Βέρντι και Μασνέ
Δύο νέοι καλλιτέχνες που έχουν κατακτήσει το διεθνές ενδιαφέρον στην οπερατική σκηνή, ο Joseph Calleja και ο Ramon Tebar, ενώνουν τις δυνάµεις τους µε την Καµεράτα. Ο Γιόζεφ Καλλέγια, από τους µεγαλύτερους και δηµοφιλέστερους τενόρους της εποχής µας, ξεκίνησε να τραγουδάει στα 16 του, στη χορωδία της εκκλησίας του στη Μάλτα. Το 1997, στα 19 του µόλις χρόνια, κέρδισε τον διαγωνισµό Belvedere Hans Gabor, το 1998 το Caruso Competition και το 1999 το Plácido Domingo’s Operalia International Opera Competition. Έχει συνεργαστεί µε τη Royal Opera House στο Λονδίνο, µε την Deutsche Oper του Βερολίνου, τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και έχει εµφανιστεί σε πολλές ακόµα πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ο συνοµήλικός του Ραµόν Τεµπάρ, δηµοφιλής στις συνεργασίες του µε ορχήστρες ανά την υφήλιο, και ο πρώτος Ισπανός που επιλέχθηκε ως πρώτος µαέστρος στη Florida Grand Opera (FGO), είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιµουσικός στην Opera Naples και στην Palm Beach Symphony στη Φλόριντα. Το 2014 ανέλαβε τη διεύθυνση του διετούς Μουσικού Φεστιβάλ του Σάντο Ντοµίνγκο και από το 2015 είναι Principal Guest Conductor στο Palacio de las Artes Reina Sofía στη γενέτειρά του Βαλένθια.

 

2 Ιουλίου - Philharmonia Orchestra - Esa-Pekka Salonen - Michelle DeYoung | 3η Συµφωνία (Ηρωική) του Μπετόβεν & Το λυκόφως των θεών του Βάγκνερ (αποσπάσµατα)

Ιδρυµένη το 1945, η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra, πρωτοπόρος στη σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής µουσικής, θεωρείται από τις κορυφαίες ορχήστρες παγκοσµίως, χάρη στα ειδικά προγράµµατά της για τη διεύρυνση του κοινού, στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και στα συµµετοχικά προγράµµατα διαρκούς µάθησης. Πρώτος µαέστρος και καλλιτεχνικός σύµβουλος τής ορχήστρας από το 2008 είναι ο πολυβραβευµένος φινλανδός Έσα-Πέκκα Σάλονεν, από τους διαπρεπέστερους αρχιµουσικούς της γενιάς του, συνθέτης in residence στη Φιλαρµονική της Νέας Υόρκης και ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Βαλτικής Θάλασσας. Έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις το 2009, όταν εµφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, η Philarmonia Orchestra και ο Έσα-Πέκκα Σάλονεν επανέρχονται φέτος µε ένα εξαιρετικό πρόγραµµα και σολίστα την αµερικανίδα σοπράνο Μισέλ ΝτεΓιάνγκ.

 


3 Ιουλίου - Calexico Live at Acropolis

Από την Τουσόν της Αριζόνας, οι Calexico −που πήραν το όνοµά τους από την οµώνυµη πόλη στα σύνορα του Μεξικού µε την Καλιφόρνια− µετράνε πάνω από 20 χρόνια καριέρας, µε φανατικό κοινό σε όλο τον κόσµο. Στη µουσική τους, κράµα από παραδοσιακούς λάτιν ήχους (mariachi, conjunto, cumbia, tejano) και κάντρυ, τζαζ και post-rock αποδίδεται ο όρος desert noir. Το αγαπηµένο συγκρότηµα έρχεται στο Ηρώδειο για πρώτη φορά, µε επιτυχίες από όλη τη δισκογραφία του, όπως τα «Stray», «Falling from the Sky», «Crystal Frontier», «Missing», «Splitter» κ.ά., αλλά και µε το νέο άλµπουµ τους, The Thread That Keeps Us, που κυκλοφόρησε µόλις στα τέλη Γενάρη.

Ερµηνεύουν: Joey Burns (φωνητικά, κιθάρα, τσέλο, κοντραµπάσο, ενορχηστρώσεις, παραγωγή), John Convertino (ντραµς, κρουστά, βιµπράφωνο, µαρίµπα, ακορντεόν), Jacob Valenzuela (φωνητικά, τροµπέτα, βιµπράφωνο, πλήκτρα), Martin Wenk (τροµπέτα, ακορντεόν, κιθάρα, synth, βιµπράφωνο, συνοδευτικά φωνητικά), Scott Colberg (κοντραµπάσο, ηλεκτρικό µπάσο), Sergio Mendoza (πιάνο, φαρφίσα), Jairo Zavala (µπουζούκι, βαρύτονη κιθάρα, φωνητικά)

5 Ιουλίου

Νάνα Μούσχουρη | Ένα µύθο θα σας πω
Η Μούσχουρη, που ξεκίνησε από την Ελλάδα πριν από 60 χρόνια για να διαγράψει λαµπρή πορεία στο παγκόσµιο µουσικό στερέωµα, έχει δώσει πάνω από 10.000 παραστάσεις στα σπουδαιότερα θέατρα του κόσµου, από την Όπερα του Παρισιού, το Royal Albert Hall του Λονδίνου και τη Φιλαρµονική του Βερολίνου έως το Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, την Όπερα του Σίδνεϋ και το Teatro Monumental στη Χιλή, αλλά και σε θέατρα και µουσικές σκηνές σε µικρές πόλεις και χωριά. Φέτος επανέρχεται µε µία µεγάλη συναυλία, για να µας τραγουδήσει τον «µύθο» της, που ξεκίνησε µε το «Χάρτινο το φεγγαράκι» και συνεχίστηκε µε µεγάλες διεθνείς επιτυχίες, όπως τα «White Rose of Athens», «Α force de prier», «Au cœur de septembre» και «Le temps des cerises». Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών µε καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, του οποίου η διεθνής ερµηνεύτρια −που το 2017 ανακηρύχθηκε «Καλλιτέχνης για την ΕΛΠΙΔΑ»− είναι αρωγός από τη χρονιά της ίδρυσής του, το 1990. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δηµοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλοπούλου.

Μουσικοί: Lucien di Napoli (πιάνο), Θωµάς Κωνσταντίνου (λαούτο, µαντολίνο, µπουζούκι), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Jean Philippe Roux (µπάσο), Philippe Pegno (πνευστά, κρουστά), Yannick Dearborn (κιθάρα)

8 & 9 Ιουλίου

Καµεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής - Γιώργος Πέτρου | Company του Στήβεν Σόντχαϊµ


Μετά τη µεγάλη επιτυχία των προηγούµενων παραγωγών (Kiss Me Kate, West Side Story και Sweeney Todd), η πολυσχιδής Καµεράτα και ο πολυβραβευµένος Γιώργος Πέτρου συναντούν το µεγάλο συµφωνικό µιούζικαλ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αυτή τη φορά µε το υπέροχο Company (H παρέα) του Στήβεν Σόντχαϊµ που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Broadway το 1970. Βραβευµένο µε έξι βραβεία Tony («καλύτερου έργου», «καλύτερης µουσικής», «καλύτερου λιµπρέτου», «καλύτερων στίχων» κ.ά.), πέντε Drama Desk Awards και ένα Theatre World Award, το µιούζικαλ έχει κεντρικό ήρωα τον Μπόµπυ, έναν αµετανόητο εργένης που αδυνατεί να µείνει πιστός σε µία σχέση. Με αφορµή τα γενέθλια του, η παρέα του, που αποτελείται από πέντε ζευγάρια σε ευτυχισµένες (φαινοµενικά τουλάχιστον) σχέσεις, αποφασίζουν να του κάνουν ένα πάρτυ έκπληξη. Με µια σειρά φλας µπακ σε αυτοτελείς ξεκαρδιστικές αλλά και συγκινητικές βινιέτες, ο Σοντχάιµ δηµιουργεί ένα τολµηρό έργο που θίγει µε ασυνήθιστο τρόπο για το µουσικό θέατρο, τις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις. Όλα αυτά, πλαισιώνονται από την αριστουργηµατικη µουσική του Σοντχάιµ και µια συµφωνική ενορχήστρωση εντυπωσιακών διαστάσεων για τα µεγέθη του Μπροντγουαίη. Η περίπλοκη µουσική γλώσσα του κλείνει το µάτι στα κλισέ του Μπροντγουαίη, υπογραµµίζοντας µε αριστοτεχνικό τρόπο την ευφυή δραµατουργία του έργου. Ο επικεφαλής της Ορχήστρας και σκηνοθέτης του µιούζικαλ Γιώργος Πέτρου είναι υποψήφιος φέτος για βραβείο Grammy, στην κατηγορία Καλύτερη Ηχογράφηση Όπερας, για την ερµηνεία του στον Ottone του Χαίντελ µε την ορχήστρα Il Pomo d’Οro.

 

Λιµπρέτο: George Furth • Moυσική διεύθυνση - σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου


13 Ιουλίου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Μάρτα Άργκεριχ - Θεοδοσία Ντόκου Τιµητική συµµετοχή: Ντόρα Μπακοπούλου | Έργα Πουλένκ, Σαιν Σανς, Σεζάρ Φρανκ, Χατζιδάκι

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού µια µουσική βραδιά µε τη Μάρτα Άργκεριχ, ζωντανό µύθο του πιάνου. Η Άργκεριχ συµπράττει µε την αγαπηµένη της µαθήτρια και ταχύτατα ανερχόµενη ελληνίδα πιανίστα Θεοδοσία Ντόκου, ερµηνεύοντας το Κοντσέρτο για δύο πιάνα του Φρανσίς Πουλένκ. Δασκάλα και µαθήτρια θα βρεθούν επίσης µαζί στη σκηνή για να ερµηνεύσουν το δηµοφιλέστατο έργο του Καµίγ Σαιν-Σανς Το καρναβάλι των ζώων, µε τη γαλλίδα ηθοποιό, και κόρη της Άργκεριχ, Αννί Ντυτουά να αναλαµβάνει το αφηγηµατικό µέρος (µε ελληνικούς υπέρτιτλους). Το πρόγραµµα της βραδιάς περιλαµβάνει τη µεγαλοπρεπή Συµφωνία σε ρε ελάσσονα του βέλγου ροµαντικού συνθέτη Σεζάρ Φρανκ, καθώς και αποσπάσµατα από το Καταραµένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι, που θα ερµηνεύσει η Άργκεριχ µε την προσκεκληµένη της Ντόρα Μπακοπούλου.

Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής • Σολίστριες: Μάρτα Άργκεριχ, Θεοδοσία Ντόκου • Αφήγηση: Αννί Ντυτουά

15 Ιουλίου

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Zωή Τσόκανου - Daniel Müller-Schott | Έργα Ντβόρζακ και Σοστακόβιτς

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, µε καλλιτεχνικό δυναµικό εκατόν δέκα µουσικών σήµερα, εµφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα µε τη νέα της καλλιτεχνική διευθύντρια, την ταλαντούχο αρχιµουσικό Ζωή Τσόκανου, συµπράττοντας µε τον καταξιωµένο γερµανό τσελίστα Ντάνιελ ΜύλλερΣοτ. Η Ζωή Τσόκανου µε διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς νέων µαέστρων, έχει συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια µε πολυάριθµες ορχήστρες και λυρικά θέατρα στην Ευρώπη. Ο νεαρός Ντάνιελ Μύλλερ-Σοτ θεωρείται από τους κορυφαίους τσελίστες της γενιάς του. Έχει συνεργαστεί µε τις µεγαλύτερες διεθνείς ορχήστρες και µαέστρους, όπως οι Βλαντιµίρ Ασκενάζυ, Σαρλ Ντυτουά, Κριστόφ Εσενµπάκ, Κουρτ Μαζούρ, Ζακάρι Όραµο κ.ά., ενώ έχει επίσης και έντονη δισκογραφική δραστηριότητα. Ξεχώρισε ήδη από την ηλικία των 15 ετών, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισµό Τσαϊκόφσκι για νέους µουσικούς, και από τότε τα διεθνή µέσα έχουν πολλές φορές εκθειάσει την τεχνική του, χαρακτηρίζοντάς τον «ατρόµητο ερµηνευτή µε τεχνική που καίει» (The New York Times), που ερµηνεύει «µε υπαρξιακή επιτακτικότητα» (Stuttgarter Nachrichten). Το πρόγραµµα περιλαµβάνει το γεµάτο λαµπρότητα Κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σι ελάσσονα του Ντβόρζακ και τη δηµοφιλή και αισιόδοξη Πέµπτη Συµφωνία του Σοστακόβιτς.

Mουσική διεύθυνση: Ζωή Τσόκανου • Σολίστας: Ντάνιελ Μύλλερ-Σοτ (τσέλο)

 

17 Ιουλίου

Nigel Kennedy | Bach meets Kennedy meets Gershwin

Ο σουπερστάρ του βιολιού Nigel Kennedy, από τους κορυφαίους κλασικούς βιολονίστες της γενιάς του – ανακάλυψη του µεγάλου Μενουχίν – και ο βιολονίστας µε τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της µουσικής (η ερµηνεία του στις Τέσσερις εποχές του Vivaldi ξεπέρασε τα 3.000.000 αντίτυπα), παραµένει εδώ και τριάντα χρόνια µια εκρηκτική προσωπικότητα. Η δισκογραφία του περιλαµβάνει από τους µεγάλους κλασικούς µέχρι Τζίµι Χέντριξ, ενώ έχει συνεργαστεί µε τον Πωλ Μακάρντνεϋ, την Κέιτ Μπους, τον Ρόµπερτ Πλαντ και τους The Who και έχει παίξει µε τις µεγαλύτερες ορχήστρες του κόσµου. Το κοινό τον λατρεύει για το πρωτότυπο ρεπερτόριό του, τις πολιτικές τοποθετήσεις του και τις ζωντανές του εµφανίσεις, που συνήθως κινούνται εκτός των τυπικών ορίων. Η παράσταση Bach meets Kennedy meets Gershwin είναι ένας συναρπαστικός διάλογος ανάµεσα στον Μπαχ (µε τα έργα του για βιολί που ο Κέννεντυ έχει ερµηνεύσει επανειληµµένα στο παρελθόν) και τις τζαζ συνθέσεις του Γκέρσουιν, ενός σύγχρονου κλασικού.

27, 28, 29 και 31 Ιουλίου

Εθνική Λυρική Σκηνή | Κάρµεν του Ζωρζ Μπιζέ

Η δηµοφιλέστερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, σύµβολο του έρωτα και της ελευθερίας, επιστρέφει στο Ηρώδειο από την ΕΛΣ στη σκηνοθεσία του διακεκριµένου βρετανού σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεµποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ, που πρωτοανέβηκε στο Ηρώδειο το 2016 και είναι σύγχρονη, αιχµηρή και επίκαιρη, καθώς τοποθετείται στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. Με συµµάχους τους Γιώργο Σουγλίδη στα σκηνικά και στα κοστούµια, Τζουζέππε Ντι Ιόριο στους φωτισµούς και Τόµας Μπέργκµαν στις προβολές, ο Λάνγκριτζ δηµιουργεί ένα σύγχρονο αλλά και διαχρονικό, συνάµα, περιβάλλον για την ιστορία της Κάρµεν.

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός • Σκηνοθεσία: Στήβεν Λάνγκριτζ • Σκηνικά - κοστούµια: Γιώργος Σουγλίδης • Βίντεο: Silbersalz Film GmbH - Τόµας Μπέργκµαν • Φωτισµοί: Τζουζέππε ντι ΙόριοΜε την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία και µονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 


ΚΗΠΟΣ, ΠΡΟΑΥΛΙΟ

 

2 Iουνίου

six d.o.g.s | ADD 2018

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σηκώνει αυλαία το Σάββατο 2 Ιουνίου µε µια µεγάλης κλίµακας µουσική ενεργοποίηση του συµπλέγµατος της Πειραιώς 260. Περισσότεροι από 10 παγκοσµίου φήµης καλλιτέχνες της σύγχρονης χορευτικής µουσικής, πλαισιωµένοι από εξαιρετικούς οµολόγους τους της ακµάζουσας εγχώριας σκηνής, σε τρία διαφορετικά, ειδικά διαµορφωµένα stages, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσµα του σηµερινού ηλεκτρονικού ήχου µέσα από live και DJ sets. Στο πρότυπο αντίστοιχων διοργανώσεων που έχουν εδώ και χρόνια καθιερωθεί σε όλες τις µεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα αποκτά τη δική της γιορτή της σύγχρονης ηλεκτρονικής µουσικής.

4 Ιουνίου

Leon of Athens | Xenos

Ο γνωστός τραγουδοποιός Leon of Athens µαζί µε την µπάντα του και φωνητικό σύνολο δίνουν µια συναυλία έξω από τα συνηθισµένα. Στον Κήπο της Πειραιώς 260 οι θεατές θα απολαύσουν διασκευές αγαπηµένων κοµµατιών, από την ελληνική και παγκόσµια µουσική σκηνή, αλλά και όλα τα νέα κοµµάτια του Leon of Athens από το νέο άλµπουµ του, Xenos, που κυκλοφορεί από την Minos EMI το 2018. Μαζί µε τον Leon of Athens και το συγκρότηµά του, συµπράττει µια dream team 25 γυναικείων φωνών, που τραγουδούν a cappella έχοντας ως αφετηρία τους παραδοσιακούς ήχους από όλον τον κόσµο. O Leon of Athens ξεχώρισε από τον πρώτο κιόλας δίσκο του, το Futrue. Με τον επόµενο δίσκο του, Global, κατάφερε να αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από µεγάλα διεθνή µέσα (The Guardian, The New York Times, BBC, NME). Τις ενορχηστρώσεις της χορωδίας υπογράφει ο συνθέτης Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, ο οποίος είναι από τους πιο δραστήριους µουσικούς της χώρας, µετρώντας δεκάδες συνεργασίες µε καλλιτέχνες της εγχώριας και της παγκόσµιας σκηνής.

Μουσική - στίχοι: Τιµολέων Βερέµης (Leon of Athens) • Ενορχήστρωση χορωδίας: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος • Διδασκαλία χορωδίας: Μαρίνα Σάττι • Διεύθυνση χορωδίας: Στάθης Σούλης • Φωτισµοί: Μενέλαος Ορφανός • Ερµηνεύουν: Τιµολέων Βερέµης (Leon) (φωνή, κιθάρα), Emma Williams (πλήκτρα, φωνητικά), Kaja Magsam (ντραµς, κρουστά), Λευτέρης Βολάνης (κιθάρα), Κώστας Γιαννίρης (µπάσο, φωνητικά), Τζιµ Σταρίδας (τροµπόνι), Νίκος Γκουντινάκης (ήχος)

6 Ιουνίου 

Apurimac - Μαρίζα Ρίζου - Μάρθα Μορελεόν | Latin Party

Ένα µεγάλο λάτιν πάρτυ θα στηθεί στην Πειραιώς 260 από τους Apurimac! Mambo, cha cha, bolero, rumba, salsa, bachata samba θα κατακλύσουν τον Κήπο και θα ξεσηκώσουν το κοινό. Το εξαιρετικό γκρουπ συγκροτούν µουσικοί από την Ελλάδα και τη Λατινική Αµερική. Στα 35 χρόνια της πορείας τους ξεχώρισαν για την αφοσίωσή τους στη λάτιν µουσική και τις µοναδικές τους εµφανίσεις, έχοντας συνεργαστεί µε πολλούς σηµαντικούς έλληνες καλλιτέχνες, σε περισσότερες από χίλιες εµφανίσεις. Μαζί µε τη σπουδαία µεξικανή ερµηνεύτρια Μάρθα Μορελεόν και την ανερχόµενη τραγουδίστρια Μαρίζα Ρίζου, θα µας ταξιδέψουν από τη Βραζιλία στην Κούβα κι από την Κολοµβία στην Αργεντινή, µε παραδοσιακά όργανα και ποικιλία ηχοχρωµάτων, που συνταιριάζουν τις παραδοσιακές αποχρώσεις της ινδιάνικης µουσικής των Άνδεων µε τον δυναµισµό του αφροκουβανικού ρυθµού της Καραϊβικής.

9 - 12 Ιουνίου

Γιάννης Μπέζος - Ηρώ Μπέζου | Κρατώντας µια σπίθα τρεµόσβηστη

Ο δηµοφιλής ηθοποιός Γιάννης Μπέζος είναι γνωστός όχι µόνο για τις υποκριτικές του δυνατότητες, αλλά και για το ταλέντο του στο τραγούδι. Αν και το µεγαλύτερο κοµµάτι της σταδιοδροµίας του το έχει διανύσει ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, το κοινό κρατάει καλά στη µνήµη του τις φορές που τραγούδησε, όπως πρόσφατα στην παράσταση Της καρδιάς και της µνήµης, µε τραγούδια από το θέατρο. Αυτή τη φορά, λοιπόν, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών µε την τραγουδιστική του ιδιότητα, και παρέα µε την κόρη του, την ηθοποιό Ηρώ Μπέζου, καλούν τους θεατές σε µια βραδιά αφιερωµένη στους λεγόµενους «ποιητές της ήττας» Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Θεοδωράκη και Τάσο Λειβαδίτη. Μια παράσταση που κρατά αναµµένη τη σπίθα της ποίησης τριών αθόρυβων, αλλά σπουδαίων δηµιουργών.

Ερµηνεία: Γιάννης Μπέζος, Ηρώ Μπέζου • Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

7 Ιουνίου 

Athens Open Air Film Festival

 

Το Φεστιβάλ Αθηνών παραµένει και φέτος πιστό στο ραντεβού του µε το Athens Open Air Film Festival. Αυτή τη χρονιά, η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018. Στο πρόγραµµα του Φεστιβάλ θα περιληφθούν τρεις ταινίες που αναδεικνύουν τη σχέση του κινηµατογράφου µε τη λογοτεχνία. Για τις ανάγκες των προβολών θα λειτουργήσουν ως θερινοί κινηµατογράφοι ο Κήπος της Πειραιώς 260 και άλλα σηµεία της πόλης

 

 

ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ (ΜΙΕΤ)


13-16 Ιουνίου - Χριστίνα Μαξούρη | 20+1 λαϊκά µεταπολεµικά τραγούδια µε µπαρόκ σύνολο

Ξεχωρίζοντας από νωρίς, η Χριστίνα Μαξούρη έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός µε τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες και έχει υπάρξει δύο φορές υποψήφια για το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» και για το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή». Στις µουσικές της παραστάσεις Απ’ το γραµµόφωνο στη σκηνή και Δανεικά παπούτσια συνέπραξε επί σκηνής µε καλλιτέχνες από τη µουσική και το θέατρο. Η έντονα θεατρική συναυλία που έδωσε πέρσι, σε κατανυκτική ατµόσφαιρα, στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, επαναλαµβάνεται και φέτος, αυτή τη φορά στον γοητευτικό κήπο του Μορφωτικού Ιδρύµατος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Γνωστά και αγαπηµένα µεταπολεµικά τραγούδια συναντούν µια µπαρόκ αισθητική µέσα από µια ερµηνεία σµιλεµένη µε απαράµιλλη αίσθηση γεωµετρίας.


Σύλληψη - επιλογή τραγουδιών - ερµηνεία: Χριστίνα Μαξούρη • Μεταγραφή µουσικού υλικού - ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου • Σκηνοθετική επιµέλεια: Γιάννης Καλαβριανός • Σκηνογραφική επιµέλεια: Ευαγγελία Θεριανού • Ηχητικός σχεδιασµός - ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης • Φωτιστικός σχεδιασµός: Νίκος Βλασόπουλος • Βοηθός παραγωγής: Νουρµάλα Ήστυ • Μουσικοί: Χαράλαµπος Καρασαββίδης (µπαρόκ βιολί), Αγγελική Κασδά (µπαρόκ βιολί), Ιάσων Ιωάννου (βιόλα ντα γκάµπα), Σοφία Ευκλείδου (µπαρόκ τσέλο), Δηµήτρης Τίγκας (βιολόνε) • Φιλική συµµετοχή: Λένα Κιτσοπούλου • Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

17-18 Ιουνίου

Duo Aura (Αγάπη Τριανταφυλλίδη - Nil Kocamangil) | Classic Without Frontiers

Δύο διεθνείς και καταξιωµένες σολίστ που φηµίζονται για την καλλιτεχνική τους συνεργασία ως Duo Aura, η ελληνίδα Αγάπη Τριανταφυλλίδη στο πιάνο και η τουρκάλα Nil Kocamangil στο τσέλο, δηµιουργούν µια µοναδική συναυλία µε έργα Mπραµς, Ρ. Στράους, Ραχµάνινοφ και Σκαλκώτα. Οι δυο νεαρές ερµηνεύτριες έχουν κατακτήσει το ευρωπαϊκό κοινό και έχουν αποσπάσει διθυραµβικές κριτικές όπου έχουν εµφανιστεί, χαρίζοντας στο κοινό µοναδικές στιγµές, µε κορυφαίες καλλιτεχνικές ερµηνείες σε έργα µεγάλων συνθετών. Το 2016 εµφανίστηκαν σε µια µοναδική συναυλία στο Αρχαίο Ωδείο της Νικόπολης και τον Αύγουστο του 2017 στο διεθνές φεστιβάλ του Bodrum, παράλληλα µε τις εµφανίσεις τους σε γερµανικά και ολλανδικά φεστιβάλ. Μια συνεργασία που αποτελεί έµπρακτη απόδειξη ότι η µουσική δεν έχει σύνορα και µπορεί να ενώσει τους λαούς σε ένα κοινό ταξίδι.

28 - 30 Ιουνίου

Βασίλης Ρακόπουλος | Affection

Συναυλία κλασικής µουσικής, σε δύο µέρη: στο πρώτο θα παρουσιαστεί το έργο Affection και στο δεύτερο το έργο No Answer. Τα κλασικής φόρµας έργα αναζητούν έναν κοινό τόπο αισθητικής συνύπαρξης διαφορετικών στιλιστικών ιδιωµάτων από την εποχή του µπαρόκ ως τον 20ό αιώνα. Έγχορδα διαφορετικών εποχών συναντιούνται στη σχετικότητα του µουσικού χρόνου µε σύγχρονη ενορχηστρωτική αντίληψη, που επιχειρεί µια πρωτότυπη σκηνοθεσία των ηχητικών επιφανειών. Η σουίτα Αffection, γραµµένη για κλασική κιθάρα και κουιντέτο εγχόρδων, χαρακτηρίζεται από σαφή θεµατική αναφορά στο µπαρόκ και λυρικές αναπτύξεις που παραπέµπουν συνεκδοχικά στην τρυφερότητα, την ευαισθησία και την αθωότητα, όπως υπαινίσσεται ο τίτλος. Η σουίτα No Answer χαρακτηρίζεται από πιο σύγχρονα αρµονικά και µελωδικά ιδιώµατα. Διατηρεί παρόµοια λυρικά στοιχεία µε το Affection, αλλά έχει πιο έντονη δραµατουργική πλοκή, καθώς συσχετίζεται µε την υπαρξιακή αναζήτηση.

 


ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 


Μια νέα συνεργασία του Φεστιβάλ µε το Ωδείο Αθηνών εγκαινιάζεται φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, στις εγκαταστάσεις του Ωδείου φιλοξενούνται δύο µουσικές πλατφόρµες, οι οποίες διοργανώνονται µε σκοπό την προώθηση της ελληνικής µουσικής δηµιουργίας, την ανταλλαγή εµπειριών και την ανάδειξη νέων ταλέντων.

3 - 6 Ιουλίου

[Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»] Young Greek Classics | Αφιέρωµα: Ντεµπυσσύ

Τριάντα νέοι ταλαντούχοι σολίστ της ελληνικής µουσικής σκηνής παρουσιάζουν την τέχνη τους σε τέσσερις ηµέρες αφιερωµένες στον σπουδαίο γάλλο συνθέτη Κλωντ Ντεµπυσσύ, µε αφορµή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Αυτή η τετραήµερη πλατφόρµα-γιορτή, που πραγµατοποιείται στην πρόσφατα ανακαινισµένη Αίθουσα Συναυλιών «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, στοχεύει να αναδείξει τους πολλά υποσχόµενους νέους µουσικούς σε ποικιλία οργάνων. Ερµηνεύονται έργα σόλο ή µουσικής δωµατίου του ιδίου του Ντεµπυσσύ ή γραµµένα προς τιµήν του. Μια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών µε το Τρίτο Πρόγραµµα της ΕΡΤ και το Ωδείο Αθηνών. Oι συναυλίες θα µεταδοθούν απευθείας από το Τρίτο και θα διατεθούν µέσω ΕBU στις ευρωπαϊκές ραδιοφωνίες.

10 - 12 Ιουλίου

[Υπόγειο] Aqua Jazz Athens

Σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Τζαζ και Μουσικής της Μεσογείου του Ιονίου Πανεπιστηµίου

Ο παγκόσµιος πολιτισµός της τζαζ συναντάται µε παραδόσεις, όργανα και µουσικούς της Μεσογείου. Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί µια τριήµερη µουσική πλατφόρµα που συνδιοργανώνουν το Ωδείο Αθηνών και το Εργαστήριο Τζαζ και Μουσικής της Μεσογείου του Ιονίου Πανεπιστηµίου. Μια µουσική περιπλάνηση και συνάντηση παραδοσιακών µουσικών από τη Μεσόγειο (Ιβηρική χερσόνησος, Αδριατική θάλασσα, Ελλάδα, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος), µε κεντρικές συναυλίες, πρωτότυπες µουσικές συναντήσεις, παρουσιάσεις νέων µουσικών, jam sessions και εργαστήρια, και µε κοινό όχηµα την παγκόσµια γλώσσα της τζαζ. Η ξεχωριστή αυτή πλατφόρµα διαρθρώνεται σε τρεις ηµερήσιες ζώνες: το πρωί οι συµµετέχοντες θα µπορούν να παρακολουθούν εργαστήρια και µαθήµατα τζαζ και παραδοσιακών οργάνων της Μεσογείου, το µεσηµέρι θα γίνονται συζητήσεις και παρουσιάσεις και το βράδυ θα ξεκινά δυναµικά το συναυλιακό µέρος, µε πρωτότυπες συνεργασίες και γνωριµία µε τους καλλιτέχνες.

Αµάλια Μπένετ - Οµάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή Ιδοµενέας ή Το βάρος της ιστορίας Όπερα σε τρεις πράξεις, του Β.Α.Μότσαρτ. Ποιητικό κείµενο του Τζιανµπατίστα Βαρέσκο

H χορογράφος-κινησιολόγος Αµάλια Μπένετ, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1993, µε σηµαντική δηµιουργική πορεία και στον διεθνή χώρο, σκηνοθετεί για πρώτη φορά όπερα, επιλέγοντας το σπάνια παιγµένο αριστούργηµα του Μότσαρτ Ιδοµενέας. Συνεργάζεται γι’ αυτό µε την Οµάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, τις λυρικές τραγουδίστριες Αναστασία Κότσαλη και Λητώ Μεσσήνη, τον µαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου και µε τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη. H όπερα Ιδοµενέας, γραµµένη το 1781, αποτελεί το πρώτο ώριµο εγχείρηµα του συνθέτη, ο οποίος χρησιµοποιεί ως ιστορικό πλαίσιο την πτώση της Τροίας και τα πάθη του νεαρού βασιλιά Ιδοµενέα στην Κρήτη. Στην οπερατική παραγωγή της Οµάδας Ραφή, που σκηνοθετεί η Αµάλια Μπένετ, συµπράττουν εθελοντικά και µέλη των ΚΑΠΗ Μοσχάτου, Καλλιθέας, Ν. Σµύρνης και Π.Φαλήρου που συµµετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραµµα Μουσικές Συντεταγµένες, για ενηλίκους άνω των 65 ετών, της ΕΛΣ/ΚΠΙΣΝ.

Μουσική διεύθυνση - διδασκαλία - ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου • Σκηνοθεσία: Αµάλια Μπένετ • Σκηνικά - κοστούµια: Πέτρος Τουλούδης • Τραγουδούν: Γιάννης Καλύβας, Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Βαρβάρα Μπιζά κ.ά. • Συµµετέχει: 8µελές µουσικό σύνολο. Συµπαραγωγοί: Ε.Φ. - ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ

 

Reverend Billy & the Stop Shopping Choir O κόσµος µπορεί να σωθεί χάρη στον Αιδεσιµότατο Μπίλλυ! Ο Αιδεσιµότατος έχει εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σώσουµε τον πλανήτη από τον καταναλωτισµό και γι’ αυτόν το λόγο ίδρυσε την Εκκλησία Stop shopping in N.Y. (Σταµατήστε να ψωνίζετε στη Νέα Υόρκη). Μαζί µε τα υπόλοιπα µέλη της Χορωδίας, ο Μπίλλυ τραγουδάει και κηρύττει κατά της καπιταλιστικής αλλοτρίωσης. Δραστηριοποιείται σε τοπικές ακτιβιστικές οµάδες, κάνει κήρυγµα στο δρόµο και προσκαλεί το κοινό σε γκόσπελ που πραγµατοποιούνται σε θέατρα και µουσεία σε όλο τον κόσµο. Εκτός από αναγνωρισµένος αµερικανός περφόρµερ και ακτιβιστής – συµµετέχει σε δράσεις κατά του νεοφιλελευθερισµού, των σχεδίων του Τραµπ για τον πετρελαιαγωγό και την κλιµατική αλλαγή –, ο Μπιλ Τάλεν υπήρξε επίσης υποψήφιος των Πρασίνων για τη δηµαρχία της Νέας Υόρκης. Ο Αιδεσιµότατος και η Χορωδία του θα µετακοµίσει για λίγο από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα για να αφουγκραστεί και να συνδεθεί µε την παρούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα συµπράττοντας µε εγχώριους καλλιτέχνες και αναζητώντας µια αναλογία ανάµεσα στην κουλτούρα της Αθήνας και της Νέας Υόρκης. Προ και µετά κρίσης.

 

Οµάδα Salvia Divinorum Ίσαλος γραµµή: µια ωδή στη φθίση: Μία ξεχωριστή περφόρµανς στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου από µια οµάδα ηθοποιών, µουσικών και ηλικιωµένων. Η Άρτεµις Γρύµπλα, µε δράση στο θέατρο και τον αυτοσχεδιασµό, και η κινησιολόγος και σκηνοθέτις κίνησης Άλκηστις Πολυχρόνη σκηνοθετούν µια µελέτη για την ανθρώπινη φθορά, µε πρώτη ύλη προσευχές από όλο τον κόσµο και από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις. Η Ίσαλος γραµµή ξεκινά θραυσµατικά, µε µικρές ατοµικές προσευχές και σχεδόν ασύνδετους ήχους, που κορυφώνονται σε µια παρτιτούρα από µουσικές και τραγούδια. Το ιδιαίτερο πολυφωνικό σχήµα αποτελείται από πέντε ηθοποιούς, έναν µουσικό και δέκα ηλικιωµένους ανθρώπους που ζουν στο Γηροκοµείο Πειραιά, και συνθέτει ένα δρώµενο για τα τετελεσµένα και γι’ αυτά που έπονται.

Μουσική σύνθεση: Gary Salomon • Σκηνοθεσία: Άλκηστις Πολυχρόνη, Άρτεµις Γρύµπλα • Κοστούµια: Βασιλική Σύρµ