Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη μουσική σκηνή Σφίγγα, οι δημιουργοί – εκπρόσωποι του σωματείου «Μέτρον» ανέπτυξαν τις δικές τους απόψεις για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ, αφού έχει επέλθει διάσπαση στο σωματείο τους ύστερα από τη δημιουργία του σωματείου «Άσμα 450+». Όπως ειπώθηκε, το σωματείο θα αλλάξει όνομα και θα γίνουν νέες εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. 

 

Στο πάνελ ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Στάθης Δρογώσης και ο Μανώλης Φάμελλος που τοποθετήθηκε πρώτος αναφέροντας ένα σύντομο ιστορικό και τις βασικές θέσεις του «Μέτρον» σε σχέση με τον επίτροπο. Κράτησε χαμηλά τους τόνους χωρίς να αναφέρει ονόματα καλλιτεχνών, όπως και όλοι οι υπόλοιποι δεν στράφηκαν εναντίον συγκεκριμένων καλλιτεχνών αναφέροντας ονόματα, όπως έγινε από την «άλλη μεριά». Καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι μαζί ήταν γύρω στα 50 άτομα. (Μερικοί από τους καλλιτέχνες που ήταν εκεί: Νότης Μαυρουδής, Κώστας Τουρνάς, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Φίλιππος Πλιάτσικας, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Θεοφάνους, Φοίβος, Γιώργος Δημητριάδης, Δημήτρης Καρράς, Μιχάλης Κεχαγιάς, Ευτυχία Μητρίτσα κ.ά)

 

Η αρχή, έγινε με αναφορά στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΑΕΠΙ κατά της επιτρόπου που έχει οριστεί από την πολιτεία. Το δικαστήριο αυτό έγινε μόλις λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του «Μέτρον» και σύντομα αναμένεται η απόφαση. Ο Μανόλης Φάμελλος, σχετικά με το θέμα είπε:

«Το σωματείο ΜΕΤΡΟΝ έχει ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τον θεσμό της Επιτροπείας. Από την στιγμή που τοποθετήθηκε Επίτροπος όμως στην ΑΕΠΙ και ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία, πιστεύουμε πως η εταιρεία οφείλει να σεβαστεί την απόφαση της Πολιτείας και να συνεργαστεί με την Επίτροπο, μη προσβάλλοντας τον διορισμό της. Άλλωστε η κύρια αρμοδιότητα της είναι να ενισχύσει την είσπραξη των δικαιωμάτων μας και να προστατεύσει την διανομή τους, κάτι που μόνο προς το συμφέρον μας μπορεί να είναι.»


Μετά από αυτή τη δήλωση διάβασε τη βασικές θέσεις του σωματείου για τον επίτροπο κλπ (διαβάστε στις θέσεις του σωματείου ΕΔΩ)

 

Μετά, τον λόγο πήρε ο Θάνος Μικρούτσικος
Μίλησε για το αποτυχημένο όπως είπε πείραμα της ΕΜΣΕ που δεν «περπάτησε», σε μία περίοδο που είχε γίνει πάλι μία αντίστοιχη διαμάχη με την ΑΕΠΙ και ανέφερε γενικά για τον επαγγελματικό χώρο του τραγουδιού ότι βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο. Τόνισε, ότι σωστά διατάχθηκε ο έλεγχος στην ΑΕΠΙ από το κράτος και ότι η δημοσίευση του πορίσματος εκτός από το ότι έδειξε το τι γινόταν στην ΑΕΠΙ έδωσε και ένα πάτημα στα οργανωμένα συμφέροντα των μεγαλοχρηστών να έχουν άλλοθι για την μη καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων. Ζήτησε επίσης, την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη μη διακοπή στην είσπραξη και την απόδοση των δικαιωμάτων, ενώ όπως είπε, με άτσαλες δήθεν επαναστατικού τύπου κινήσεις τα δικαιώματα κινδυνεύουν να μην διανεμηθούν για 3 έως και 5 χρόνια. Τέλος, δήλωσε πως σέβεται τις άλλες απόψεις, αλλά δεν σέβεται εκείνους που συκοφαντούν συναδέλφους που έχουν άλλη άποψη από αυτούς και πρέπει οι καλλιτέχνες να σταθούν σε όλα όσα τους ενώνουν και όχι σε αυτά που τους χωρίζουν.

 

Ύστερα ο Νίκος Πορτοκάλογλου

Και είπε ότι θεωρεί παράδοξο ένας ολόκληρος κλάδος να λειτουργεί βάση των οδηγιών και των κατευθύνσεων ενός μόνο δικηγόρου και σχετικά με τη διάσπαση του σωματείου είπε τα εξής: «Όσοι δεν συμφώνησαν με την πρόταση του νομικού συμβούλου του «Μέτρον» Γεωργανδρέα Ζάννου, περί διακοπής κάθε διαπραγμάτευσης με την διοίκηση της ΑΕΠΙ και διορισμού τραπεζικού επιτρόπου, κρίθηκαν ένοχοι. Αμφισβητήθηκαν τα κίνητρά τους, το ήθος, η εντιμότητα, η γενναιότητα, με δυο λόγια συνολικά η προσωπικότητά τους.»

 

Λίγο αργότερα, έφερε ως παράδειγμα το «Μακεδονικό» και παρέθεσε τα επιχειρήματά του γιατί δεν θεωρεί ουσιαστική λύση εκείνη του επιτρόπου. Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες προσωπικές εμπάθειες και να αποκλείσουμε διάφορους εμβόλιμους που έχουν ήδη ρίξει λάδι στη φωτιά, διαβάλλοντας συναδέλφους, σπέρνοντας διχόνοια για να εξυπηρετήσουν δικά τους σκοτεινά συμφέροντα.» … «Επαναλαμβάνω λοιπόν επίμονα και μονότονα το κάλεσμα σε αυτήν την συνάντηση δημιουργών και εμπειρογνωμόνων περιμένοντας μια κίνηση ανταπόκρισης από την άλλη πλευρά.»

 

Στο τέλος μίλησε ο Γιώργος Ανδρέου

για την ανάγκη της σταδιακής μετάβασης του ελέγχου της εταιρείας στους δημιουργούς χωρίς επιθετικές προτάσεις – φούσκες κατά το μοντέλο της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης δικαιωμάτων SACEM. Δήλωσε πως δεν έχει καμία αντίρρηση να καταργηθεί η σημερινή διοίκηση, αλλά αναρωτήθηκε παράλληλα ποιος θα καλύψει τα χρήματα του ελλείματος της εταιρείας που θα πρέπει για να εξυγιανθεί και να καλυφθεί η τεράστια οικονομική τρύπα που έχει για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Τόνισε ακόμα πως η διαίρεση φέρνει απαξίωση στο δικαίωμα είσπραξης και είπε πως καταλαβαίνει ότι η κίνηση που έγινε από τους καλλιτέχνες που έφτιαξαν το «Άσμα» έχει έναν υψηλό ηθικό συμβολισμό, αλλά κλείνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με ένα μήνυμα του τύπου «όλα ή τίποτα». Δήλωσε επίσης ότι η διαρκής επίκληση στον Πρωθυπουργό δείχνει συνδικαλιστική ανωριμότητα.

 

Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι αρχικά υπάρχει συμφωνία για τον «εχθρό» των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο «εχθρός» είναι το άρθρο 45 του νομοσχεδίου που ακόμα δεν έχει κατατεθεί, σχετικά με την είσπραξή των πνευματικών δικαιωμάτων. Υπάρχει όμως και ένας άλλος «εχθρός» που είναι η εταιρεία είσπραξης των δικαιωμάτων αυτών και λέγεται ΑΕΠΙ.

 

Και στο «Μέτρον» όπως και στο «Άσμα» δεν μπαίνει θέμα για την κακοδιαχείριση και τη σκανδαλώδη λειτουργία της εταιρείας. Ειδικά και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος δεν τίθεται καν θέμα για την αναξιοπιστία της εταιρείας στον τρόπο λειτουργίας και απόδοσης των δικαιωμάτων. Οπότε, το ζητούμενο για τους δημιουργούς και τους κληρονόμους είναι το πώς θα σταματήσει αυτή η κακοδιαχείριση και η ληστρική λειτουργία μιας εταιρείας που εισπράττει από τους χρήστες εξ ονόματος των δημιουργών.

 

 

Σχετικά με την επιβολή του επιτρόπου το «Μέτρον», «λέει» τα εξής:

Είμαστε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των μετόχων από την διοίκηση. Κανείς δεν συζητά όμως για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που θα βρεθεί επενδυτής ή θα καταπέσει δικαστικά ο προσωρινός ή μελλοντικός επίτροπος που θα πάψει την διοίκηση. Οι μέτοχοι τότε θα επιστρέψουν ισχυροποιημένοι και δριμύτεροι.

 

Επίσης, δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό του επιτρόπου που άλλωστε τον πρότεινε το σωματείο μας, φτάνει να τον εισηγείται το Εποπτικό Συμβούλιο των Δημιουργών και να αποφασίζει για την εφαρμογή του σχετικό δικαστήριο. Έτσι αποφεύγουμε την αυθαίρετη επιβολή του από τον όποιο υπουργό στο μέλλον.  

 

Έχουμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο ευσταθεί νομικά ο θεσμός αυτός και καταλαβαίνουμε και τους άλλους ΟΣΔ των οποίων η αυτοτέλεια απειλείται με τον κίνδυνο να τους επιβληθεί αντίστοιχα Επίτροπος στον μέλλον.  

 

Και ο Επίτροπος όμως τονίζουμε δεν μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα γιατί:

Α. Δεν μπορεί να εξασφαλίσει ρευστότητα (κρατική χρηματοδότηση)
Β. Ακόμα και στην περίπτωση που εξυγιάνει την εταιρεία, μετά το τέλος της θητείας του, η διοίκηση θα επιστραφεί στους μετόχους.

 

 

Εδώ αρχίζουν οι «ασυμφωνίες χαρακτήρων»

Το ενδοκαλλιτεχνικό ρήγμα φαίνεται ότι προέκυψε από τη διαφωνία στην τακτική που θα ακολουθηθεί κατά της ΑΕΠΙ ώστε να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πληρωμή των δικαιωμάτων. Το μεν «Άσμα» προτείνει τη διακοπή οποιουδήποτε διαλόγου με τη διοίκηση, την αποπομπή της από την εταιρεία με την παράλληλη επιβολή του επιτρόπου, ώστε σταδιακά να περάσει στα χέρια των δημιουργών, το δε «Μέτρον» προτείνει να δεσμευτούν οι μέτοχοι να καλύψουν τα αρνητικά κεφάλαια και να μεταβιβάσουν την διοίκηση στους δημιουργούς και σε έμπειρα στελέχη.

 

 

Δια στόματος Μανόλη Φάμελλου, η θέση του «Μέτρον» όπως δημοσιοποιήθηκε στη συνέντευξη Τύπου είναι ότι:

Μία τέτοια λύση θα ήταν εφικτή από τον περασμένο Φεβρουάριο με την απαραίτητη εγγύηση και παρουσία της Πολιτείας στη διαδικασία, θα μπορούσε η κατάσταση ήδη να έχει εξομαλυνθεί. Αντίθετα, σήμερα οι μέτοχοι παραμένουν στη διοίκηση παράλληλα με την Επίτροπο που (όσο άρτια και να είναι ως κρατική λειτουργός) δεν έχει καμία πείρα ούτε σχετική τεχνογνωσία για να συνδιοικήσει έστω, έναν τέτοιο οργανισμό. Και το κυριότερο εμείς οι Δημιουργοί δεν εκπροσωπούμαστε ούτε στοιχειωδώς.

 

 

Την παρέμβασή του έκανε και ο Στάθης Δρογώσης που είπε μεταξύ άλλων ότι πραγματικά απέναντι στους καλλιτέχνες είναι όποιος υποστηρίζει το άρθρο 45 στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα και ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των καλλιτεχνών που έπαιρναν παράνομες προκαταβολές από την ΑΕΠΙ.

 

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και εκπρόσωποι του σωματείου «ΣΩΜΣΕ» (Γιώργος Θεοφάνους, Ηλίας Φιλίππου, Θάνος Παπανικολάου). Ο Γιώργος Θεοφάνους είπε ότι η ΑΕΠΙ θα βρει το ΣΩΜΣΕ απέναντι της και ότι δυναμικά θέλει να έχει θέση και συμμετοχή στο εποπτικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ όποτε και αν αυτό γίνει.

 

Τελευταία παρέμβαση ήταν εκείνη του Νότης Μαυρουδής, πρώην μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ που διαχώρισε τη θέση του από την ασυδοσία της εταιρείας και μίλησε για ανάγκη ενότητας όλων των καλλιτεχνών.

 


Υ.Γ.: Το σίγουρο είναι ότι οι καλλιτέχνες είναι αντιμέτωποι με μία εταιρεία που δεν διαχειρίστηκε σωστά τα δικαιώματά τους και έχουν χάσει ήδη αρκετά χρήματα με κίνδυνο να χάσουν ακόμη περισσότερα, πράγμα που θα σημαίνει για πολλούς απώλεια μεγάλου μέρους των εσόδων ουσιαστικά για την επιβίωσή τους.