Μία πραγματικά ιστορική μέρα για τους Έλληνες δημιουργούς τραγουδιών είναι η σημερινή καθώς για πρώτη φορά μαζεύτηκαν σε έναν χώρο τόσοι πολλοί με σκοπό τη διεκδίκηση μίας καλύτερης τύχης στην απόδοση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Η πρωτοφανής συγκέντρωση εκατοντάδων δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού, διαφόρων ειδών και ηλικιών οδήγησε στη δημιουργία ενός διαφορετικού ασματος από αυτά που συνήθως γράφουν. 

Σήμερα γνωστοποιήθηκε η δημιουργία του νέου καλλιτεχνικού σωματείου με το όνομα «Άσμα 450+», που βασικό στόχο έχει τη διεκδίκηση της απομάκρυνσης της παρούσας διοίκησης της ΑΕΠΙ (μετόχων), ειδικά μετά και από το περιβόητο πόρισμα στο οποίο αποκαλύφθηκε και αποδείχθηκε τελικά η σκανδαλώδης διαχείρισή της εταιρείας από την οικογένεια Ξανθόπουλου.  

 

 

Στο Passport Κεραμεικός, έναν χώρο εργασίας για τους καλλιτέχνες έγινε μία πρωτοφανής και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε και ιστορική συνάντηση δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες καλλιτέχνες παρόντες. Από μεγάλα ονόματα του τραγουδιού μέχρι πιο νέους και άγνωστους δημιουργούς. Μετά την ιστορία με τον Γιαν Φάμπρ και το κατέβασμα παράστασης από την πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έρχεται ακόμη μία καλλιτεχνική κίνηση συσπείρωσης με σκοπό τη διεκδίκηση, αυτή τη φορά από τον χώρο της μουσικής. 

 

Αρχικά, δόθηκε μία συνέντευξη Τύπου, όπου ειπώθηκε το ιστορικό των διαδικασιών που έχουν γίνει με σκοπό τον έλεγχο στην σκανδαλώδη λειτουργία της ΑΕΠΙ. Τη συνέντευξη συντόνισαν η δημοσιογράφος και στιχουργός Φωτεινή Λαμπρίδη και ο επίσης στιχουργούς και εκδότης Παρασκευάς Καρασούλος.

 

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Αντώνης Πλέσσας, κάνοντας μια αναδρομή στη λειτουργία και τον τρόπο με τον οποίο η ΑΕΠΙ απέδιδε και αποδίδει τα πνευματικά δικαιώματα που εισπράττει για λογαριασμό των δημιουργών και τόνισε την ανάγκη για την επιβολή επιτρόπου με σκοπό να σταματήσει η κακοδιαχείριση. Μίλησε επίσης για τις διαδικασίες που έχουν γίνει σχετικά με το νομοσχέδιο που αναμένεται στη Βουλή και θα καθορίσει κατά πολύ το τοπίο της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε να είχε κατατεθεί αλλά τελευταία στιγμή άλλαξε με παρέμβαση συγκεκριμένων προσώπων. Τόνισε ότι βασικός άξονας του νέου σωματείου είναι η εκδίωξη της οικογένειας που διοικούσε την ΑΕΠΙ και ότι η πρόταση που γίνεται είναι για την επιβολή επιτρόπου διαχείρισης.

 

Μετά πήρε το λόγο ο Φοίβος Δεληβοριάς και μεταξύ άλλων είπε:

«Αρχίζω με ένα αξίωμα: Οι μέρες της οικογένειας Ξανθοπούλου στην ΑΕΠΙ έχουν τελειώσει. Για πάντα. Και η ευθύνη τούς βαραίνει αποκλειστικά. Από τις αρχές του 2010 παρακολουθούσαμε ανήσυχοι τους απαράδεκτους διαχειριστικούς αυτοσχεδιασμούς του υιού Δημήτρη Ξανθόπουλου, τους τρομακτικούς ισολογισμούς της εταιρείας, την πτώση των διανομών μας κατά 70%, τα μηδενικά έσοδά μας από τις ψηφιακές πλατφόρμες κι ένα σωρό άλλα οριακά φαινόμενα». Αναφέρθηκε επίσης και στη συμβολή του Σταύρου Ξαρχάκου όλα αυτά τα χρόνια στη διεκδίκηση της καθαρότητας της λειτουργίας της ΑΕΠΙ. 

 

Σκληρός και καταγγελτικός ήταν και ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, που έκανε λόγο για πραξικοπηματικές πρακτικές μιας καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής μειοψηφίας, ενώ είπε πως η ΑΕΠΙ δεν διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών για λογαριασμό των οποίων τα εισπράττει, αλλά τα λυμαίνεται. Μίλησε ακόμα για ένα βαθύ κράτος σε μικρογραφία και χαρακτήρισε τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ως τραγικό πρόσωπο στην όλη ιστορία.

 

Την παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου έκανε ο Γιάννης Γλέζος, πρόεδρος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση» μιλώντας με σκληρή γλώσσα για την οικογένεια Ξανθοπούλου της ΑΕΠΙ, αλλά και για συγκεκριμένους καλλιτέχνες όπως ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Στάθης Δρογώσης και ο Μανώλης Φάμελλος. Κατήγγειλε τις πρακτικές λειτουργίας της ΑΕΠΙ και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έχουν παίξει ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος ώστε να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα κατά το συμφέρον της ΑΕΠΙ.

 

Τέλος, λακωνικός και συγκεκριμένος ήταν ο Νίκος Ζούδιαρης, που μίλησε για τη σημασία του νέου σωματείου και για τον ρόλο του από εδώ και πέρα σε σχέση με την καλύτερη απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς και τους κληρονόμους.

 

Το "Άσμα 450+" ζητά άμεσα την ψήφιση του νόμου, που αποτελεί ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2014/26, η οποία αναφέρεται στη συλλογική διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη. Ο ελληνικός νόμος που θα ενσωματώσει την οδηγία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, με αποτέλεσμα οι 450+ δημιουργοί και κληρονόμοι να διαμαρτύρονται έντονα και να δηλώνουν ότι η στάση τους θα είναι σκληρή και ανυποχώρητη. Ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι ο διορισμός επιτρόπου, ο οποίος θα διοικεί και θα προσπαθήσει να εξυγιάνει την ΑΕΠΙ, χωρίς όμως να συνδιοικήσει με τους μετόχους της εταιρείας που ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις.

 

Η ίδρυση του νέου σωματείου συνεπάγεται και την εκκίνηση νομικών ενεργειών από μέρους των καλλιτεχνών καθώς, όπως ειπώθηκε, θα γίνουν μαζικά ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές κατά της εταιρίας με σκοπό και την αναδρομική καταβολή του ποσού που έχει παρακρατηθεί καταχρηστικά από την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων μετά και από την πρόσφατη δικαστική απόφαση (που άργησε 21 χρόνια), η οποία επιβάλει στην ΑΕΠΙ τη μείωση του ποσοστού που παρακρατεί σε βάρος των καλλιτεχνών. Τέλος, ένας από τους στόχους του σωματείου είναι να αναζητήσει και ποινικές ευθύνες από την παρούσα διοίκηση και τους μετόχους της εταιρείας.

 

Μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων οι καλλιτέχνες παρέμειναν στο χώρο για να συζητήσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

 

Παρακάτω η βασική θέση του σωματείου.

 

 

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΕΠΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Μετά το πόρισμα του ελέγχου της E&Y, που έφερε στην επιφάνεια όσα γνωρίζαμε σε σχέση με τα πεπραγμένα της διοίκησης της ΑΕΠΙ με ακριβή πλέον στοιχεία, η πλειοψηφία των Ελλήνων και οι ξένοι δημιουργοί μέσω των ενώσεών τους ζητήσαμε συγκεκριμένη λύση εξυγίανσης της εταιρείας από την πολιτεία. 


Ζητήσαμε επίτροπο που θα υποκαθιστά τη διοίκηση της αμαρτωλής ΑΕΠΙ, καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνδιοικήσουμε με τον θύτη αλλά ούτε να του επιτρέψουμε να διαχειρίζεται την πνευματική μας περιουσία. 


 Τόσο η επιστολή του Σταύρου Ξαρχάκου, όσο και εκείνη της δικής μας πρωτοβουλίας των 450+ δημιουργών που εκπροσωπούν τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ρεπερτόρια, στέλνουν σαφές μήνυμα στην πολιτεία πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία μεσοβέζικη λύση που να υποχρεώνει τους Έλληνες και ξένους δημιουργούς να υπογράψουν τη συγκάλυψη ενός καθαρού σκανδάλου. 


Ενώ ο πρωθυπουργός στην πρώτη φάση ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας, αυτή τη στιγμή μετά από σχεδόν δύο μήνες, παραμένει συγκεχυμένο το τοπίο της πράξης. 


Το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι η ασάφεια των υποσχέσεων και οι καλές προθέσεις που ως γνωστόν οδηγούν στην κόλαση. 
Η λύση που ζητάμε δεν επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα και τα επιχειρήματα για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων, που προέρχονται από μια μικρή μειοψηφία κυβερνητικών στελεχών, δεν είναι πειστικά. 


Με τη σημερινή μας συγκέντρωση ανακοινώνουμε την ίδρυση του νέου, μαζικού και δυναμικού σωματείου μας ΑΣΜΑ 450+ στο οποίο έχουν ήδη εγγραφεί εκατοντάδες δημιουργοί. 


Η κυβέρνηση έχει την τελευταία ευκαιρία να αποδείξει εμπράκτως και όχι μέσα από δημιουργική ασάφεια, αν είναι μαζί μας ή εναντίον μας.
Αν αποδειχθεί το δεύτερο , η στάση μας θα είναι σκληρή και ανυποχώρητη. 


Το τραγούδι έχει επιβιώσει χρόνια , χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. Θα συνεχίσει να να υπάρχει , θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε. 
Η πολιτεία καλείται να στηρίξει νομοθετικά το δίκαιο και το αυτονόητο, τοποθετώντας ΑΜΕΣΑ κρατικό επίτροπο που θα αναλάβει τη διοίκηση, πλαισιωμένος από ενισχυμένο εποπτικό συμβούλιο των δημιουργών.