trantalidisΗ αφρόκρεμα της ελληνικής τζαζ στον πιο όμορφο «ανοιχτό» χώρο για μουσική, σε ολόκληρη την Αττική, με ανοιχτή πρόσκληση προς το κοινό, για το οποίο η είσοδος είναι ελεύθερη. Όχι, δεν πρόκειται για ουτοπία, αλλά για μία πραγματικότητα, που τείνει να γίνει θεσμός! Ο Δήμος Ιλίου διοργανώνει και αυτό το φθινόπωρο ένα πλούσιο σε καλλιτεχνικά γεγονότα φεστιβάλ υπό τον τίτλο «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2011» και σε αυτό πλαίσιο, στις 4 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το 2ο «Jazz στο Πάρκο». Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος το φιλόμουσο κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει live την αφρόκρεμα των Ελλήνων μουσικών της τζαζ, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Τρανταλίδη. Μία πραγματική όαση ακροάματος και μουσικής ίασης σε ένα πανέμορφο χώρο, που προκαλεί το κοινό σε μία και μόνο δέσμευση. Αυτής της ψυχικής συνδιαλλαγής με υπέροχες μελωδίες και συνθέσεις κορυφαίων μουσικών! Το musicpaper μίλησε με τον άνθρωπο που πριν από 35 χρόνια ηχογράφησε τον πρώτο ελληνικό, τζαζ δίσκο, με το γκρουπ Sphinx, τον Γιώργο Τρανταλίδη, για τη σχέση της τζαζ με το ελληνικό κοινό και το εξαιρετικό «Jazz στο Πάρκο».

 

Ποια είναι η ιστορία της τζαζ στην Ελλάδα;
Η τζαζ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1976 με το τζαζ κλαμπ του Μπαράκου στην Πλάκα, το πρώτο τζαζ γκρουπ τους Sphinx και το περιοδικό Τζαζ&Jazz. Τους Sphinx αποτελούσαν ο Μάρκος Αλεξίου (πιάνο), ο Γιώργος Φιλιππίδης (μπάσο) και ο ομιλών, Γιώργος Τρανταλίδης (ντραμς). Πλέον, έχουμε φτάσει στις μέρες μας να υπάρχει μία πληθώρα Ελλήνων μουσικών, που πολλοί από αυτούς κάνουν καριέρα στο εξωτερικό και άλλη μία πληθώρα μουσικών στη χώρα μας, που συνδυάζουν ή καταλαβαίνουν ότι αυτή η μουσική προσφέρει απόλυτη ελευθερία, μία συγκίνηση και μία επικοινωνία με όλο τον κόσμο. Η οποία, μάλιστα, είναι εύκολη ένεκα των ηλεκτρονικών Μέσων και γενικότερα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, από τότε που ξεκινήσαμε εμείς αυτή την ιστορία.

Η τζαζ είναι η συνέχεια της ροκ για όλους εμάς. Τότε δεν υπήρχαν μουσικοί ή γενικώς άνθρωποι πολλοί που να ενημερώνονται για τη τζαζ είτε από τη δισκογραφία, είτε 100% συνειδητά. Κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 οι περισσότεροι καλοί μουσικοί έπαιζαν σε εμπορικές δουλειές. Από αυτούς ελάχιστοι ερχόντουσαν στο τζαζ κλαμπ.

Εμείς παίζαμε σε καθημερινή σχεδόν βάση και το ακροατήριο ήταν κυρίως ροκ. Αυτό είναι και το καλύτερο κοινό, που υπάρχει. Διότι, αυτοί που ήταν στραμμένοι στη ροκ, μετά άκουσαν με ευλάβεια και μεγάλη αγάπη τζαζ. Δεν είναι από αυτούς που πάνε στο τζαζ κλαμπ για να ανάψουν πούρα και να αλαλάζουν. Το ροκ ακροατήριο προσηλώνεται στη μουσική, είναι πολύ στιβαρό κοινό και στήριξε την τζαζ στην Ελλάδα. Οι νεοφώτιστοι θαμώνες της τζαζ είναι αυτοί που μιλάνε στα κλαμπ, όταν δίπλα τους παίζουν θρύλοι της συγκεκριμένης μουσικής και την άλλη ημέρα πηγαίνουν στη δουλειά και λένε πως πήγαν στο τάδε μαγαζί, χωρίς να γνωρίζουν ποιον ή τι άκουσαν. Είναι άνθρωποι χωρίς κουλτούρα. Αντιθέτως, το ροκ ακροατήριο έχει γνώση και ακούει τη μουσική με ευλάβεια, όπως επίσης και όσοι είναι κοντά στο μπλουζ ή τη δημοτική μουσική. Η τζαζ κρύβει όλη την αλήθεια του αυτοσχεδιασμού και γι’ αυτό είναι παραπλήσια με τη δημοτική μας μουσική. Η συγγένειά τους είναι ο αυτοσχεδιασμός. Το ταξίμι είναι για τη δημοτική μουσική, ό,τι και ο αυτοσχεδιασμός για την τζαζ.

jazzstoparko

Πως «στήθηκε» το «Jazz στο Πάρκο»;
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ιλίου, ο οποίος ήταν ανοιχτός στην πρόταση που έγινε και με όρισε καλλιτεχνικό διευθυντή. Διεξήχθη πέρυσι και συνεχίζεται ήδη και φέτος για δεύτερη χρονιά. Από ό,τι βλέπω από τα σημάδια, θα έχει και συνέχεια. Από μόνο του το «Jazz στο Πάρκο» είναι μία ευτυχής συγκυρία για τους Έλληνες μουσικούς. Προσωπικά, με ενδιαφέρουν πολύ οι Έλληνες μουσικοί. Αυτοί οι εξαιρετικοί μουσικοί που συμμετέχουν στο 2ο "Τζαζ στο πάρκο" όπως και αυτοί που συμμετείχαν την πρώτη χρονιά, το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη και οι Human Touch. Πρόκειται για κορυφαίους μουσικούς, την αφρόκρεμα των Ελλήνων τζαζ μουσικών.

Ποιος είναι οι προσδοκίες και ποια η ανταπόκριση του κόσμου;
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Η ανταπόκριση νομίζω πως έδωσε το στίγμα της από πέρυσι κιόλας στο πρώτο «Jazz στο Πάρκο». Ήταν ιδιαιτέρως θετική και ο κόσμος το εισέπραξε με μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό. Αισθάνεται πως πίσω από αυτό δεν κρύβεται κάτι περίεργο και δεν πήγε κάποιος για να κάνει αρπαχτή από τον Δήμο. Οι μουσικοί θεωρούν τιμή τους την πρόσκληση από το Δήμο Ιλίου. Οι προσδοκίες μας είναι το «Jazz στο Πάρκο» να φτάσει να γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ, που θα ακουστεί σε όλο τον πλανήτη. Με τα Μέσα που υπάρχουν είναι πολύ εύκολο να συμβεί.

 

2o JAZZ STO PARKO 4/9/2011

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής jazz σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Τρανταλίδη, συναντιούνται στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» για μια αξέχαστη μουσική βραδιά.

TAKIS BARBERIS QUARTET
Τάκης Μπαρμπέρης (κιθάρα), Μάνος Σαριδάκης (πλήκτρα), Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο), Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα).
PANTELIS BENETATOS QUARTET
Παντελής Μπενετάτος (πιάνο), Τάκης Πατερέλης (σαξ),  Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο), Σπύρος Παναγιωτόπουλος (τύμπανα).
TRILOGIA
Γιώργος Τρανταλίδης (τύμπανα),  Γιώτης Σαμαράς (κιθάρα), Γιώργος  Κοντραφούρης (πλήκτρα)

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Σεπτεμβρίου
Ώρα 20:30
Τόπος διεξαγωγής:   Θέατρο πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Μεγάλη ευκολία στην πρόσβαση και στάθμευση
http://www.parkotritsi.gr/prosvasi-autokinito.htm

Πληροφορίες:


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΣΗΣ - ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.
Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον, ΤΚ 13122
Τηλ: 210-2637395 210-2613899
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
URL: http://www.ilion.gr/