Το ποσό τον 120 χιλιάδων ευρώ ζητά με αγωγή, που κατέθεσε ο Δήμος Ιλίου, από τον Θάνο Μικρούτσικο, άλλα τόσα από τον Μίλτο Πασχαλίδη και άλλα τόσα από το γραφείο που θα διοργάνωνε τη συναυλία στο Ίλιον με αυτούς τους δύο καλλιτέχνες. Δηλαδή ο Δήμος Ιλίου θα πάει στο δικαστήριο για να ζητήσει 360.000 ευρώ για μία συναυλία που τελικά δεν έγινε. 

 

Γιατί όμως δεν έγινε αυτή η συναυλία;

Όπως μαθαίνουμε αρχικά υπήρξε μία προφορική συμφωνία ότι η συναυλία αυτή θα πραγματοποιηθεί, όπως τόσες άλλες σε διάφορους Δήμους της χώρας, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως έγινε εκ των υστέρων γνωστό στους καλλιτέχνες η συναυλία θα γινόταν όχι γενικά για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Λευκές Νύχτες", όπου τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά το βράδυ κάποιου Σαββάτου με σκοπό την τόνωση της τοπικής αγοράς.

 

Όπως είναι γνωστό, τότε, αρκετά σωματεία εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, αλλά και διάφορες συλλογικότητες σε επίπεδο γειτονιάς, είχαν αντιδράσει έντονα στην προοπτική πραγματοποίησης της "Λευκής Νύχτας" στο δήμο Ιλίου. Μάλιστα συσχετίζοντας την υπόθεση αυτή με την προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, έκαναν λόγο για «ξεχαρβάλωμα της έννοιας του χρόνου εργασίας και των ωραρίων», και για «κίνδυνο μετατροπής των εργαζόμενων σε σύγχρονους σκλάβους, χωρίς ανάπαυση, ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εργοδότη».

 

Οι καλλιτέχνες αγοούσαν το πλαίσιο αυτών την εκδηλώσεων και μόλις πληροφορήθηκαν από σωματεία και φορείς ότι τη συγκεκριμένη μέρα δεν έχει παρθεί σχετική άδεια από το Δήμο και από τον εμπορικό σύλλογο για να ανοίξουν τα τοπικά καταστήματα μετά τις 3μμ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία, αποφάσισαν να μη λάβουν μέρος στην διοργάνωση για ιδεολογικούς λόγους και όχι από αντιεπαγγελματισμό, προφανώς.

 

«Με άλλα λόγια ο δήμος Ιλίου ζητά από μας 360 χιλιάδες ευρώ για οικονομική και ηθική βλάβη. Το θράσος αυτών των ανθρώπων δεν έχει όρια», σχολίασε ο Θάνος Μικρούτσικος σύμφωνα με ρεπορτάζ του economy365.gr.

 

Ο Δήμος είχε αντιδράσει έντονα στην επιλογή τους και είχε κάνει λόγο για «πράξη αντίθετη σε κάθε ηθική και επαγγελματική δεοντολογία, η οποία επιπρόσθετα προσβάλλει τους πολίτες του Ιλίου και το Δημοτικό Συμβούλιο που ενέκρινε τη «Λευκή Νύχτα» και τη συμμετοχή των εν λόγω καλλιτεχνών σε αυτή», 

Το ποσό που αξιώνει νομικά ο Δήμος Ιλίου είναι πρωτοφανές για μη διοργάνωση συναυλίας σε δημοτικό επίπεδο και σαφώς η κίνηση εκδικητική για την αποτυχία, της "Λευκής Νύχτας", όπως αναφέρουν άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας.