Τον περασμένο Οκτώβριο είχε γίνει γνωστή η υπόθεση του Νίκου Γρηγοριάδη, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ως μουσικός του δρόμου με την κατηγορία της επαιτείας! Η σύλληψή του έγινε ύστερα από καταγγελία ότι η μουσική του ενοχλεί. Ύστερα από την καταγγελία αυτή δύο αστυνομικοί του ζήτησαν να αποχωρήσει από το σημείο λέγοντάς του ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο και αποτελεί επαιτεία.

 

 

ο ίδιος τότε είχε δηλώσει: 

"Με πολύ ευγενικό τρόπο ενώ μάζευα τα πράγματά μου για να φύγω όπως μου ζήτησαν, προσπάθησα να εξηγήσω στους δύο αστυνομικούς πως ο νόμος δεν είναι σαφής και η μουσική στο δρόμο δεν είναι επαιτεία. Άλλωστε δε ζητάω λεφτά από κανένα. Υπάρχει μόνο ένα χάρτινο κουτί που γράφει και στα αγγλικά Ευχαριστώ για την εκτίμηση".

Τελικά τον πήγαν στον τμήμα και αφού βρέθηκε στο κρατητήριο του κατασχέθηκε η κιθάρα, ο ενισχυτής και ένα μικρό ποσό που είχαν αφήσει οι περαστικοί. Ύστερα του ασκήθηκε δίωξη για επαιτεία με τη δικογραφία να αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο κατηγορούμενος έπαιζε κιθάρα επαιτώντας με προτεταμένο το χέρι! (ο μουσικός παίζει κιθάρα που χρειάζεται και τα δύο χέρια, εκτός αν ήταν και ταχυδακτηλουργός και έπαιζε μόνο με το ένα.)

 

Η υπόθεση εκδικάστηκε πριν λίγες μέρες και η αποφάση του Πταισματοδικείου ήταν ένοχος με επιβολή προστίμου 30 ευρώ με την αιτιολογία ότι υπήρχε κουτί για τη συγκέντρωση χρημάτων, πράγμα που για την ελληνική δικαιοσύνη είναι παράνομο και αποτελεί επαιτεία. 

 

Ο ίδιος μετά τ ην εκδίκαση της υπόθεσής του δήλωσε: 

"Τουλάχιστον μάθαμε ότι για να παίζουμε μουσική δεν πρέπει να έχουμε κουτί, γιατί σε αυτή την χώρα αρέσει γενικά το χύμα".