Όταν τα συντρίμμια από τους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη αποτελούν ένα καθημερινό θέαμα για όλους όσους ζουν εκεί, ένας μουσικός κάθεται μπροστά από αυτά και προσπαθεί να γαληνεύσει την απόκοσμη εικόνα των ερειπίων. Ο Karim Wasfi είναι ο μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας του Ιράκ και πήρε μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία. Αποφάσισε να παρέμβει στην εικόνα των γκρεμισμένων κτιρίων και να αλλάξει το θέαμα για τους περαστικούς, ανεβαίνοντας επάνω στα συντρίμμια, ή γύρω από αυτά, μαζί με το τσέλο του για να παίξει μουσική.

 

Όπως περιγράφει ο ίδιος, οι περαστικοί στην αρχή σαστίζουν στο θέαμά του διότι αντικρίζουν έναν άνθρωπο σκαρφαλωμένο σε ερείπια με τα μαύρα του μαλλιά να κυματίζουν στο ρυθμό της μουσικής, καθώς ο ίδιος παίζει τσέλο."Αυτοί οι δρόμοι θα εξακολουθούν να έχουν τα συντρίμμια του προηγούμενου περιστατικού και ίσως κάποιες τρομακτικές σκηνές, ακόμα και τη μυρωδιά του θανάτου", λέει ο Wasfi.

 

 
Fighting ISIS with Music

On the streets of Baghdad, a musician hopes to fight ISIS and terror with music http://cnn.it/1Vmjday

Posted by CNN on Monday, 28 December 2015

 

Όσοι διασχίζουν το δρόμο τον ακούν να παίζει το «Baghdad Mourning Melancholy», ένα κλασσικό κομμάτι που συνέθεσε ο ίδιος. Σιγά σιγά σχηματίζεται ένα πλήθος γύρω του με κινητά τηλέφωνα να τραβούν φωτογραφίες και να βιντεοσκοπούν τη «παράστασή» του. Οι άνθρωποι αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον και χαμογελούν καθώς πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στον Wasfi. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού φαίνονται ενωμένοι και αποτραβηγμένοι από το φόβο του θανάτου που έχει κατακλύσει την καθημερινότητά τους, επιτρέποντας στη μουσική να πετύχει το στόχο της.

 

Ο αγαπημένος του φίλος Ammar al-Shahbander, ήταν εκείνος που δημοσίευσε το πρώτο βίντεο του μαέστρου που έγινε viral, όμως λίγες εβδομάδες αργότερα έχασε τη ζωή του από μια βόμβα. Την επόμενη μέρα ο Wasfi φόρεσε ένα λευκό κοστούμι και έπαιξε ξανά μουσική στο σημείο του θανάτου του.