Sofar Sounds όπως Sofa ή Songs from a room κι ένα μυστικό live σ ‘ένα σαλόνι των Εξαρχείων. Το 2009 μία λονδρέζικη παρέα, απογοητευμένη από τις συνθήκες  στις οποίες παίζουν οι μουσικοί στις ζωντανές τους εμφανίσεις αποφασίζει να στήσει μία μουσική κοινότητα που οργανώνει μυστικά gigs σε σπίτια. Σκοπός τους να δίνεται έμφαση στην ακρόαση και να μη χάνεται η μαγεία της ζωντανής εμφάνισης. Το MusicPaper βρέθηκε σε ένα Sofar Live της Αθήνας σε ένα σαλόνι της Νεάπολης Εξαρχείων.

Φαίνεται να έχει βάλει για τα καλά στο παιχνίδι την πρωτεύουσα εδώ και εννέα μήνες ως μία από τις 200 πόλεις ανά τον κόσμο που θέλει να διαφοροποιηθεί με ένα γοητευτικό τρόπο μουσικά και μυστικά. Κι είναι αυτό το «μυστικά» που κινητοποιεί ακροατές, καλλιτέχνες αλλά και οικοδεσπότες να συμμετάσχουν καθένας με τον τρόπο του σε αυτή τη βραδιά εκπλήξεων. Η αίσθηση μας θύμισε τις μουσικές εμπειρίες του εξωτερικού, όταν για παράδειγμα, ανοίγεις την πόρτα μίας βερολινέζικης μουσικής σκηνής και δεν ξέρεις τι θα δεις και τι θα ακούσεις μπαίνοντας.

Μάθαμε την ακριβή διεύθυνση όπου θα γινόταν το live μόλις το προηγούμενο βράδυ μέσω μέιλ και τους καλλιτέχνες που θα έπαιζαν για εμάς είκοσι λεπτά πριν όταν εμφανίζονταν για να κάνουν soundcheck στο διαμορφωμένο σαλόνι που φιλοξένησε παραπάνω από πενήντα ανθρώπους.

Πρώτοι performers οι RSLG Quartet. Ένα σχήμα που δραστηριοποιείται στη στιγμιαία σύνθεση στο χώρο της σύγχρονης avant-garde μουσικής, με τεχνικές δομημένου αυτοσχεδιασμού και αναφορές στην τζαζ και την πειραματική ηλεκτρονική μουσική. Θα λέγαμε πως ακούσαμε με ευλάβεια τέσσερα κομμάτια (εκ των οποίων τα δύο ελεύθερα) με το πιάνο του Βασίλη Ρούπα, το κοντραμπάσο του Μιχάλη Σουλάκη, τα τύμπανα του Γιάννη Λελούδα και τα ηλεκτρονικά του Στέλιου Γιαννουλάκη.

 

Τη σκυτάλη πήραν η αεικίνητη vocalist Αγγελική Τουμπανάκη κι ο drummer Ηλίας Δουμάνης με το experimental electronic jazz project τους «Jazztronica Drumming Voice».

Φωνή και drums άνοιξαν έναν ιδιαίτερο μουσικό διάλογο με λούπες κι ηλεκτρονικά εφέ και το δυναμικό αυτό ντουέτο ενορχηστρώνοντας διαχρονικά τζαζ τραγούδια, δημιούργησε έναν άκρως ενδιαφέροντα πολυφωνικό ήχο. Και για το φινάλε, oι Manouchedrome Trio ήταν εκείνοι που με τις gypsy jazz συνθέσεις τους, και τον έντονο ρυθμό της bossa nova, swing, valse και bolero μας ξεσήκωσαν από τα πρώτα λεπτά να κινηθούμε μελωδικά μαζί τους ακολουθώντας τις κιθάρες των Γιώργου Κωστούρου και Δημήτρη Ψαλλίδα και το διπλό μπάσο του Δημήτρη Παρτσακλού.

 

Γιατί το Sofar Sound ξεχωρίζει από τα άλλα σπιτικά live;

 

Γιατί είναι πράγματι μουσικοκεντρικό. Όσο ιντριγκαδόρικο κι αν είναι να βρεθείς σε έναν προσωπικό χώρο με δεκάδες άλλους μουσικόφιλους αγνώστους, να φέρεις το ποτό σου και να αφεθείς στην τυχαιότητα της κοινωνικοποίησης στα πλαίσια μιας μουσικής συνύπαρξης, τόσο περισσότερο υπερτερεί το γεγονός ότι χάρη στη ζεστή φιλοξενία, την καλή ενέργεια και το σεβασμό της οργανωτικής ομάδας οι βραδιές αυτές συνιστούν ευφάνταστες μουσικές προτάσεις με δεξιοτέχνες μουσικούς, που κατά τη διάρκεια των gigs το κοινό δεν ανταλλάσσει κουβέντες, sms και selfies, παρά χαμόγελα ικανοποίησης που αποπνέει η ίδια η μουσική.

 

Για όσους, λοιπόν, επιθυμείτε να ζήσετε από κοντά το επόμενο Sofar Sounds live στις 20 Δεκεμβρίου στην Αθήνα δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και να εγγραφείτε ΕΔΩ.