Ένα πολύ σημαντικό festival που εξελίσσεται σε θεσμό για το πανέμορφο νησί της Σύρου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για τρίτη χρονιά. Μιλάμε για το 3o Syros Jazz Festival  που παρακολουθήσαμε ένα καθόλα καλοκαιρινό διήμερο στο τέλος Οκτωβρίου στο  εμβληματικό Θέατρο Απόλλων. Αυτό που οραματίστηκε ο υπεύθυνος του festival  Βαγγέλης Αραγιάννης εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνοντας μεμονωμένες βραδιές jazz βρήκε μια συγκεκριμένη στέγη κι ένα προκαθορισμένο ραντεβού για τους λάτρεις της καλής μουσικής  στο νησί αλλά και για τους επισκέπτες.

 

Το πρόγραμμα φέτος ήταν στημένο καλύτερα από κάθε άλλη φορά ώστε να ικανοποιεί και τους φανατικούς τους είδους αλλά και  όσους δεν έχουν εντρυφήσει στην jazzκαι μπορεί κάλλιστα  το Festivalαυτό ν’αποτελέσει μια αφορμή για να την ανακαλύψουν.

Την πρώτη βραδιά την άνοιξε η Λουκία Παλαιολόγου με το Brazz Duet που έχει σχηματίσει με τον κιθαρίστα Γρηγόρη Ντάνη, παρουσιάζοντας  ένα πρόγραμμα που έχει σαν κύριο άξονα τη βραζιλιάνικη τζαζ και το ρεπερτόριο των Antonio Carlos Jobim και Baden Powel, αλλά και επιλεγμένα κομμάτια της αμερικάνικης τζαζ.

 

Η σύμπραξη τους απολαυστική, απόλυτα δεμένοι  μεταξύ τους ,με την βελούδινη φωνή της Λουκίας να σε ταξιδεύει  και την κιθάρα του Γρηγόρη να δίνει τον τόνο από άλλες εποχές. Αν έκλεινες τα μάτια, αλήθεια ξεχνούσες όλα σου τα προβλήματα.

 

Η πρώτη μέρα έκλεισε με τους Human Touch, του David Lynch, του Σταύρου Λάντσια και του Γιώτη Κιουρτσόγλου, ένα από τα παλαιότερα σχήματα της τζαζ στη χώρα μας, με μεγάλη απήχηση και στο εξωτερικό. Μια ακόμα ευτυχή εμφάνιση του εν λόγω σχήματος ,ο καθένας τους μια μονάδα σημαντική, τρεις μεγάλοι μουσικοί που συμπράττουν και δημιουργούν μαζί. Άκρως επικοινωνιακοί-ειδικά ο Γ.Κιουρτσόγλου διεκδικεί δάφνες Performer-παρέσυραν τους ακροατές  σε μια εμπειρία γεμάτη από εικόνες και συναισθήματα με δικές  τους συνθέσεις αλλά και κλασικές και δικαίως κέρδισαν το θερμότερο χειροκρότημα.

 

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε μετο τρίο της νέας τραγουδίστριας Αλεξάνδρας Λέρτα  που συμπληρώνεται από τον κιθαρίστα Γρ.Ντάνη και τον κοντραμπασίστα Κώστα Κωνσταντίνου. Στηριζόμενοι στην παράδοση της τζαζ, με έμφαση στους στίχους αλλά και στον αυτοσχεδιασμό, οι τρεις μουσικοί παρουσίασαν  γνωστά, αλλά και άγνωστα κομμάτια από το καθιερωμένο ρεπερτόριο της τζαζ με την ιδιαιτερότητα της φωνής της τραγουδίστριας να ξεχωρίζει.

 

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε  με τους Dat Funk ένα ασυνήθιστο χάμοντ τρίο που αποτελείται από τον Αστέρη Παπασταματάκη (χάμοντ, πλήκτρα), τον Νιγηριανής καταγωγής Adedeji Adetayo (κιθάρα, φωνή) και τον Μιχάλη Καπηλίδη (ντραμς). Οι τρεις τους συνδυάζοντας ένα σφιχτοδεμένο γκρουβ με επιρροές από τζαζ, φανκ, μπλουζ, ροκ και σόουλ κλείσανε  με τον πλέον δυναμικό τρόπο την βραδιά.

 

Και τις δύο ημέρες πραγματοποιηθήκαν νωρίς  το απόγευμα  μουσικά εργαστήρια, την πρώτη μέρα με την Λουκία Παλαιολόγου, με τίτλο «Γνωριμία με τη φωνή μου μέσα από τον αυτοσχεδιασμό» που έδωσε σε όσους συμμετείχαν μια συμπυκνωμένη εικόνα για το πώς μπορούν να γνωρίσουν τις δυνατότητες και τα όρια της φωνής τους και πώς να την χρησιμοποιήσουν μέσω του εκφραστικού πλούτου του αυτοσχεδιασμού και την δεύτερη μέρα ένα ακόμη Jazz Masterclass αυτοσχεδιασμού με τον Γιάννη Ρούσσο ( εκ των βασικών διοργανωτών και σημαντικός μέτοχος  στην επιτυχία του φεστιβάλ )και το Contemporary Music School.

 

Και οι δύο βραδιές είχαν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

 

Περιμένουμε με ανυπομονησία το 4ο Syros Jazz Festival,μια γιορτή της μουσικής και της φύσης στο νησί της Σύρου.

 

Βρείτε λεπτομέρειες στο siteτου festival στο site: http://syrosjazzfestival.gr/

Και ακολουθήστε το στην επίσημη σελίδα στο facebook

https://www.facebook.com/SYROS-JAZZ-Festival-1645750179041995/?fref=ts