Αρχικά, θεωρήσαμε ότι μετά τις αντιδράσεις (αλλά και πολλές επιβραβεύσεις) που προκάλεσε η αναγγελία της δωρεάν διάθεσης της δισκογραφίας του , ο Ross Daly σταμάτησε αυτή τη δυνατότητα προς τους ακροατές, αφού εμφανιζόταν δίπλα από τους δίσκους που επέλεγε κανείς να κατεβάσει, το σχετικό κόστος για αυτούς. Ήταν σα να τους αγόραζες δηλαδή. Όπως, όμως, αναφέρεται και στις οδηγίες προς όσους θέλουν να κατεβάσουν τη δισκογραφία του δωρεάν, παρότι φαίνεται ότι υπάρχει χρέωση, στο τελευταίο βήμα, γίνεται έκπτωση 100%. Ο ίδιος ο Ross Daly πριν λίγες μέρες ανακοινώνοντας την δωρεάν διάθεση της δισκογραφίας του είχε γράψει: 

 

 «Από σήμερα, όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει από το E shop του site μου www.rossdaly.gr  ό,τι θέλει από όλη την δισκογραφία μου εντελώς δωρεάν (εκτός από την τελευταία μου έκδοση “The Other Side” που διατίθεται από το site CD Baby). Πήρα την απόφαση αυτή γιατί θέλω να έχουν όλοι όσοι θέλουν άμεση πρόσβαση στη μουσική μου χωρίς καθόλου να μπαίνουν στη μέση τα οικονομικά. Έχω σιχαθεί, μετά από τόσα χρόνια, την όλη εμπορική πλευρά της δισκογραφίας αλλά εξακολουθώ να αγαπάω το αντικείμενο και να θέλω να το μοιραστώ με τους άλλους ανθρώπους. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσω να συνεχίζω να χαίρομαι την δισκογραφία και αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για μένα από τα όποια χρήματα»

 

Mετά την ανακοίνωση της δωρεάν διάθεσης της δισκογραφίας του (Περισσότερα εδώ) και δηλώσεις του τύπου «Σε κάθε cd που έκανα αναγκάστηκα να συνεργαστώ με απατεώνες» υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις:

 

Ο Νίκος Οικονόμου, διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας Protasis γράφει: 
«O κρατικοδίαιτος "καλλιτέχνης" να είναι κουβαρντάς και να "χαρίζει" τα cd που έχει πληρώσει με τα... λεφτά του. Αυτά που έχουν πληρώσει οι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ όπως χαρακτηρίζει δημόσια τους εταιρειάρχες, θα κληθεί σύντομα στο δικαστήριο να δώσει εξηγήσεις...»

 

Το musicpaper επικοινώνησε:

- με τον Ross Daly, ο οποίος έχει επίγνωση της κίνησής του και δεν τη θεωρεί παράνομη, λέει επίσης ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από αυτές τις εταιρείες και ότι δεν έχουν υπάρξει συνεπής απέναντί του. Όπως λέει ο ίδιος όλες οι ηχογραφήσεις που παρέχει δωρεάν του ανήκουν, ενώ σε αυτές που ανήκουν σε εταιρίες (2 άλμπουμ) έχει χρησιμοποιήσει άλλο master* και το υλικό αυτό που παρέχει δωρεάν είναι στην πλήρη διάθεσή του για μία τέτοια χρήση. 

 

- με εκπρόσωπο μίας από τις εταιρίες που θίγονται από αυτό και μας είπε ότι θεωρεί την πράξη του αυτή παράνομη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά αυτόν τον τρόπο, αυτό το υλικό.

 


* Το master που εκδίδει μία εταιρεία, δηλαδή το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, ανήκει σε αυτή για πάντα, εκτός αν γίνει κάποια παραχώρηση.