Για τον περίφημο φόρο της Φρειδερίκης έχουμε γράψει πολλές φορές. Μιλάμε για έναν αναχρονιστικό φόρο (επιβλήθηκε πριν από περίπου 70 χρόνια) 5% επί της τιμής του εισιτηρίου για συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (αντίστοιχος φόρος υπάρχει και στους κινηματογράφους) που όπως φαίνεται ήρθε το τέλος του! Ξεκίνησε για την ενίσχυση των άπορων κορασίδων με απόφαση της Φρειδερίκης και πέρασε από τα χίλια κύματα της ελληνικής γραφειοκρατείας μέχρι που έγινε ένας φόρος υπέρ τρίτων. (Υπάρχουν πολλοί άλλοι τέτοιοι αναχρονιστικοί φόροι υπέρ τρίτων και μάλιστα ήταν από τις απαιτήσεις της Τρόικας η κατάργησή τους.)

 

Τα καλά μαντάτα για τις συναυλίες τα έφερε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αφού έκανε γνωστό πως οι επιβαρύνσεις έπαψαν να ισχύουν από τις 19 Αυγούστου και ο περιβόητος φόρος της Φρειδερίκης καταργείται, τόσο στα εισιτήρια των κινηματογράφων όσο και των δημοσίων θεαμάτων. Οι ρυθμίσεις ισχύουν από την υπογραφή της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του άρθρου 3 του ν. 4336/2015.

 

Αυτό θεωρητικά θα πρέπει να σημαίνει και μία μικρή μείωση στα εισιτήρια συναυλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάτι που δεν φαίνεται ότι θα συμβεί καθώς πρόσφατα οι συναυλίες από ΦΠΑ 13% πήγαν στο 23%. (περισσότερα εδώ)

 

Άρα, αν συμψηφίσει κανείς την αύξηση του ΦΠΑ με την κατάργηση του φόρου της Φρειδερίκης οι συναυλίες είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα κοστίζουν περισσότερο στα γραφεία παραγωγής τους.