Οι δίσκοι που γίνονται με έναν συνθέτη και έναν στιχουργό τελευταία έχουν, ευτυχώς, πληθύνει. Ευτυχώς, γιατί είναι πιο στιβαροί με στόχο και συνοχή. Όταν είναι και ένας ο ερμηνευτής τα πράγματα έχουν ακόμα περισσότερη συνοχή. Θυμίζουν κάτι από τους παλιούς κύκλους τραγουδιών, χωρίς απαραίτητα να είναι. 

 

Ένας τέτοιος είναι και ο νέος δίσκος του Μίνωα Μάτσα (μουσική) και της Ελένης Φωτάκη (στίχοι) με ερμηνεύτρια τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Ένας καλός δίσκος με 8 τραγούδια, που θα προβληματιστείς να διαλέξεις πιο σου αρέσει πιο πολύ. (Το ένα το είχαμε ακούσει με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου παλιότερα)

 

Ο δίσκος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ολόκληρος ζωντανά στο Gazarte πριν λίγες μέρες, αλλά τα τραγούδια θα ταίριαζαν καλύτερα στο Χάραμα, για όσους το θυμούνται... Στην παρουσίαση ειπώθηκαν λίγα λόγια. Δεν χώραγαν άλλωστε και περισσότερα γιατί ο χώρος δόθηκε στα τραγούδια. Τραγούδια λαϊκά. Άμεσα από τη μία αλλά δεύτερης ακρόασης από την άλλη. Θέλουν χρόνο και προσοχή για να τα αφομοιώσει και να τα εκτιμήσεις.

 

Οι μουσικές και οι ενορχηστρώσεις του Μίνου Μάτσα πυκνές λαϊκές, νοσταλγικές... Ο ίδιος φαίνεται να έχει επανέλθει δυναμικά στην εγχώρια παραγωγή τραγουδιών...

 

Για την Ελένη Φωτάκη είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος αποκλειστικά με δικούς της στίχους και σίγουρα έρχονται και άλλοι. Στίχοι δουλεμένοι με οπτική και προοπτική καταγράφουν τον πόνο του έρωτα και την απώλεια. Εμπεριέχουν την κρητική μαντινάδα και το λαϊκό τραγούδι.

 

Η Φωτεινή Βελεσιώτου φιγούρα αυστηρή. Είπε τα τραγούδια χωρίς πολλά λόγια βγαλμένη σαν από παλιά, ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. 

 

Η ορχήστρα που έπαιζε ζωντανά στην παρουσίαση του δίσκου ήταν οι: Γιάννης Πλαγιανάκος στο μπάσο, Ντίνος Χατζηορδάνου στο ακορντεόν, Νίκος Μέρμυγκας στο μπουζούκι, Δημήτρης Αγάθος στη τρομπέτα, Αλέξης Πογκρεβνόη στο κλαρινέτο και φυσικά ο ίδιος ο συνθέτης στο πιάνο.

 

Ωραίο και το νεορετρό εξώφυλλο, ως μία άλλη σύγχρονη ξυλογραφία, που έφτιαξε η Θεανώ Πετρίδου

 

 

Περισσότερα για τον δίσκο "Είδα του τρελού τα κλάματα", που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ, προσεχώς... Προς το παρόν ακούστε τον ολόκληρο παρακάτω: