Σήμερα, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου μύρισε ξαφνικά καλοκαίρι μέσα στο καταχείμωνο. Το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου ανακοίνωσε με συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ παρουσία του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Ξυδάκη, της Περιφερειάρχη κ. Δούρου και του Δημάρχου της Αθήνας κ. Καμίνη και σας παρουσιάζουμε τα μουσικά του!

 

Ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως στα χρόνια του Γιώργου Λούκου το Φεστιβάλ έχει μία πιο εξωστρεφή ταυτότητα εντοπίζοντας καινουρια σπουδαία πραγματα, όχι μπαγιάτικα, αλλά κατάφερε οι Έλληνες να τα γεύονται ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο κόσμο. Η νέα άνοιξη που όλοι ονειρευόμαστε είπε, είναι η πόλη της ενεργούς θελήσεως, καθώς όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ο πολιτισμός ειναι η ταυτότητά μας. Το καλοκαίρι που αρχίζει εδώ αυτόν τον Χειμώνα με όλες τις εκφάνσεις τέχνης, το Ηρώδειο, την Επίδαυρο αλλά και τα πανηγύρια κάθε τόπου είναι αυτή η νέα άνοιξη.

 

Ο κ. Λούκος ξεκίνησε τονίζοντας ότι τουλάχιστον κερδίζουμε τα χρήματα μεσαζόντων που παλαιότερα "έφερναν" τους ξένους καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ. Όσον αφορά στην ανακοίνωση του προγράμματος ξεκίνησε αναφερόμενος επιγραμματικά στις προτάσεις που έγιναν τελευταία στιγμή και παρότι θα πραγματοποιηθούν δεν πρόλαβαν να συμπεριληφθούν στο συνολικό πρόγραμμα που δοθηκε σήμερα στη συνέντευξη τύπου. Ανάμεσά τους, όσον αφορά στα μουσικά, μία συναυλία του Γιάννη Κότσιρα (υπό την ενορχηστρωτική ματιά του Vassilikos μάλιστα) με τη συμμετοχή της Καμεράτας και μια performance των Erasers που θα περιλαμβάνει σινεμά, ήχους και μουσική. 

 

Το Φεστιβάλ όπως πάντα έτσι και φέτος παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική και μ' αυτην ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματός του ο κ. Λούκος. Φέτος μάλιστα, πέραν το Ηρωδείου, η μουσικές του εκδηλώσεις θα απλωθούν στο Μέγαρο Μουσικής, στην Πειραιώς 260 και φυσικά στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου.

 

Τα μουσικά του φεστιβάλ

 

Το Ηρώδειο παραδοσιακά θα φιλοξενήσει τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τόσκα του Πουτσίνι, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και Κάρμεν του Μπιζέ σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη. Καθώς επίσης και συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

 

Από το υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωριζει ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τον εορτασμό των 90ών γενεθλίων του. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Λούκος, "χτες βραδυ μιλήσαμε με τον κ. Θεοδωράκη, του προτείναμε δυο πράγματα κι εκείνος μας πρότεινε άλλα τρία"! Κι αργότερα συμπλήρωσε ο Στέφανος Τσιαλής ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή να διευθύνει την ΚΟΑ στο Άξιον Εστί.


Την πιο σύγχρονη νότα του Φεστιβάλ μουσικά θα φιλοξενήσει το Ηρωδειο με τη συναυλία του Άνταμ Κοέν, (γιου του θρυλικού Λέοναρντ Κοέν), που "σύστησε" στον Γιώργο Λούκο ο Νίκος Αλιάγας.

 

Ακόμη, ο Σταμάτης Κραουνάκης συνεργάζεται με τη Λίνα Νικολακοπούλου στήνοντας μια γιορτή μεσογειακού τύπου βασισμένη στο Βίος και Πολιτεία του Ντάριο Φο. Ο ίδιος ο Σταμάτης Κραουνάκης είπε ότι θα'ναι δυο βράδια μεσογειακής γιορτής στο Ηρωδειο με στόχο να εξυψωθεί η φράση του αριστερού, ακτιβιστή Νταριο Φο: "´Ενα δυνατό γέλιο τη σωστή στιγμή μπορεί να τους θάψει όλους".

 

Το ελληνικό τραγούδι φιλοξενείται κυρίως στο πάντα ρομαντικό μικρό θέατρο της Επιδαύρου με συναυλίες της Νένας Βενετσάνου, που θα παρουσιάσει τραγούδια εμπνευσμένα από την ελληνική ποίηση, και της Δήμητρας Γαλάνη που μαζί με ένα κουαρτέτο μουσικών θα παρουσιάσει ένα μουσικό ταξίδι σε Ανατολή και Δύση. Ενώ, μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η συνάντηση δύο μεγάλων ονομάτων της ελληνικής μουσικής.

 

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ντύνει μουσικά τη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου την οποία θα ερμηνεύσει η Μαρινέλλα, στην Πειραιώς 260. Στο πιάνο θα είναι ο Νεοκλής Νεοφυτίδης και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιώργος Νανούρης.

 

Ο στόχος να αναδειχθούν νέοι δημιουργοί μέσα από παραστασεις κλασικής μουσικής θα επιτευχθεί με την παρουσίαση έργων όπως η Σαλώμη, ένα μπαρόκ δράμα του Νίκου Καραθάνου και του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, και η όπερα Λεόντιος και Λένα σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή και λιμπρετο του Γιάννη Αστέρη.

 

Στο πρόγραμμα επίσης, συμπεριλαμβάνονται δυο δραματικά έργα του Γιώργου Κουρουπού, που θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με την Καμεράτα. Όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Κουρουπός "είμαι τόσο νέος όσο φαίνομαι και ποτέ μέχρι σήμερα δεν ειχα κάτι δικό μου στο Φεστιβάλ"!. Η Καμεράτα επιφυλάσσει μία ακόμη έκπληξη καθώς θα παρουσιάσει το κλασικό αγαπημένο μιούζικαλ Kiss Me, Kate.

 

Τέλος, στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή του Κωνσταντίνου Ντέλλα συμμετέχει ο Γιάννης Αγγελάκας

 

και η Άλκιστης Πρωτοψάλτη θα συμμετάσχει στις Τρωάδες του Ερυπίδη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

 

Φωτογραφίες ©Εύη Φυλακτού

Main Menu