Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου και για τέταρτη χρονιά έγιναν οι αγώνες τραγουδιού στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ακούσαμε συνολικά 20 τραγούδια. 20 καινούρια τραγούδια, αφού σκοπός των αγώνων είναι η ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Όπως όλοι ξέρουμε σημασία έχει η συμμετοχή!

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, εμπνευστής και υποστηρικτής των αγώνων, μας καλωσόρισε μιλώντας μας για μια γιορτή του ελληνικού τραγουδιού, για μια εκδήλωση αφιερωμένη στις σημαντικότερες νέες δημιουργίες από τον πολυδιάστατο χώρο της εγχώριας τραγουδοποιίας.

 

''Το τραγούδι κινδυνεύει όχι ως δημιουργία αλλά ως συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι''είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και συνέχισε: ''Κανείς δε γεννιέται ήδη σπουδαίος.Ακόμα κι ένας πλάτανος 30μ.ύψους, ξεκίνησε κάποτε από ένα σπόρο.Για να μην υπάρχουν Bonsai καλλιτέχνες, που δεν βρήκαν ποτέ το κατάλληλο έδαφος και τις συνθήκες ν΄αναπτυχθούν, πρέπει να αναδεικνύεται η δημιουργία τους, με τρόπο ώστε να έχουν κάποια στιγμή όλοι τον βηματισμό που τους ανήκει''  

 

Η βραδιά εξελίχθηκε όπως μας έχουν συνηθίσει στην Στέγη με καλή οργάνωση και καλό ήχο και όποιες τεχνικές δυσκολίες προέκυψαν λύθηκαν αμέσως... Στο τέλος ψήφισαν οι παρευρισκόμενοι εντός της αίθουσας για το βραβείο κοινού και η επιτροπή για τα 3 βραβεία των αγώνων.

 

Τα μέλη της επιτροπής ήταν: Λεωνίδας Αρνιακός Διευθ.Ωδείου Φίλππος Νάκας, Ξένια Καλδάρα καλλιτεχνική Διευθύντρια Ιδρ.Μιχάλης Κακογιάννης, Δημήτρης Καλοκύρης συγγραφέας, Αντώνης Κιούκας σκηνοθέτης, Γιώργος Μπλάνας ποιητής, Μαρία Παπαδή δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπαδημητρίου συνθέτης και ιδρυτής του ελληνικού σχεδίου.

 

Τα βραβεία

Το 1ο βραβείο στο τραγούδι ''Μοίρα μου και πεπρωμένο''μουσική, στίχοι, ερμηνεία, ενορχήστρωση, πιάνο: Φένια Χρήστου.
Το 2ο βραβείο στο τραγούδι ''Οι αιρετικοί'' - μουσική, ερμηνεία, ενορχήστρωση: Γιάννης Μαθές
Το 3ο βραβείο στο τραγούδι ''Σίσσυ''- μουσική, ενορχήστρωση, πιάνο: Απόλλων Ρέτσος, στίχοι: Γιάννης Ξανθούλης

Το βραβείο κοινού, πήρε το τραγούδι ''Βάζω φωτιά '': μουσική, στίχοι, ενορχήστρωση: Ηλίας Μαυροσκούφης, που επίσης πήρε εύφημο μνεία από την επιτροπή.

 

Κλαίγοντας ο Ηλίας Μαυροσκούφης (γεννημένος το 1982 στην Πτολεμαΐδα) ξανατραγούδησε μαζί με τον κόσμο της αίθουσας το τραγούδι του και φινάλε έκανε η Φένια Χρήστου (γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1987).

 

Κλείνοντας, θα αναφερθώ σε κάποια σχόλια που έκανε η επιτροπή και μας τα ανακοίνωσε ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας, αποδεικνύοντας ότι  παρακολούθησαν με προσοχή και σοβαρότητα τα τραγούδια των Aγώνων. Η φετινή επιτροπή λοιπόν, βρήκε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σε όλους τους τομείς που συνθέτουν ένα τραγούδι και γενικά ήταν μια αισιόδοξη βραδιά.

 

Πιο συγκεκριμένα, ξεχώρισαν τις ενορχηστρώσεις στα τραγούδια ''ο βράχος'' του Παναγιώτη Λάμπουρα και ''tradition και revolution'' του Απόλλωνα Ρέτσου, επίσης ως ωραίες ερμηνείες του Απόστολου Κίτσου, της Μαρίνας Δακανάλη, της Αδριανής Λυκούρεση-Σούρμπη, της Νικολέτας-Αιμιλίας Οικονόμου.

 

Διαπιστώθηκε μια ανανέωση της χρήσης του παραδοσιακού μουσικού ιδιώματος στα τραγούδια ''στ' αρμί ενός ψηλού βουνού''και ''η αγάπη στο γυαλό'' και ένα πολύ επιτυχημένο επίτευγμα στη μακρόχρονη παράδοση της ελληνικής ποίησης με το ποίημα του Μιχάλη Γκανά ''καλό φεγγάρι λέω''.

 

Τα τραγούδια των αγώνων μπορείτε να τα ακούστε αποκλειστικά στον Μελωδία 99,2 που τα μεταδίδει εδώ και μία εβδομάδα σε μορφή demo.