Φτιάξαμε ένα δίσκο "Αλά παλαιά" είπε ο Θάνος Μικρούτσικος, που ήταν ο πρώτος από τους τρεις συντελεστές του δίσκου που μίλησαν για αυτόν -φυσικά με διάφορες προεκτάσεις- και ζήτησε να τον ακούσουμε επίσης "Αλά παλαιά", που αυτό μπορεί να σημαίνει και κατά μόνας... Ένας ακόμη δίσκος με 10 καινούρια τραγούδια και μία επανεκτέλεση στο "Θες έναν κόσμο πιο μεγάλο" (πρώτη εκτέλεση Δημήτρης Μητροπάνος) που ακολουθεί το μοντέλο "Συνθέτης - Στιχουργός - Ερμηνευτής", όπως αρκετοί τελευταία μόλις κυκλοφόρησε. 

Ο Θάνος Μικρούτσικος, αφού μίλησε εν τάχει για την πορεία του ελληνικού τραγουδιού και για την απαξίωσή του από κοινό και καλλιτέχνες, αλλά και για τις διαδικασίες της αλληλεπίδρασης κοινού - καλλιτεχνών πως έχουν αλλάξει. Μίλησε για τη δισκογραφική βιομηχανία που δεν υπάρχει πια, για την πειρατεία, για τα premium στις εφημερίδες... 

 

"Η ζωή μου είναι η μουσική και για αυτό γράφω συνεχώς. Είτε όπως λέει ο Γιώργος Μονεμβασίτης, λόγια μουσική, είτε τραγούδια, είτε μουσική για Θέατρο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια όμως, σας το ομολογώ, δεν βρίσκω ιδιαίτερο νόημα για την έκδοσή τους σε cd ή σε βινύλιο, αφού έτσι κι αλλιώς οι δυναότητες είναι περιορισμένες, η παραγωγή και η έκδοσή τους είναι δύσκολη -ακόμα και για μένα- και κατά κανόνα η έκδοσή τους ζημιογώνα."

 

Ο λόγος που μπήκε στη διαδιακασία, όπως δήλωσε, να κάνει την έκδοση αυτή ήταν ο Γιάννης Κότσιρας. Αφού περιέγραψε την πορεία της συνεργασίας τους μέχρι σήμερα είπε ότι είναι ο καλύτερος λαϊκός ερμηνευτής της γενιάς του και ένας ερμηνευτής ευραίου φάσματος που έχει βάλει πλώρη για να συμπεριληφθεί στους μεγάλους ερμηνευτές των τελευταίων 30 χρόνων.

 

Για τον Οδυσσέα Ιωάννου είπε ότι μετά το θάνατο του Άλκη Αλκαίου είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στην "ζωντανή" στιχουργική στην Ελλάδα και συνέχισε:
"Λόγω του ότι οι καλλιτέχνες έχουμε εμμονές, είμαστε επιρεπείς στην τυποποίηση, στις ευκολίες μας και τις σιγουριές μας... Έτσι φοβήθηκα μήπως τυπωποιηθεί ο Οδυσσέας όπως και ο Αλκαίος τα τελευταία χρόνια και τον έπιασα από τ' αυτί - γιατί μου το επιτρέπει - και του είπα βάλε όλες σου τις εμμονές στο τραπέζι και δώσε ό,τι καλύτερο έχεις... Πραγματικά μου έδωσε εξαιρετικούς στίχους. Χρόνια έχω να δω τέτοιο υλικό όλο μαζί σε μία δουλειά... Σε αυτή τη δουλειά ο Οδυσσέας είναι και αναγνωρίσιμος και απρόβλεπτος"

 

Ο Οδυσσέας Ιωάννου με τη σειρά του είπε:
"Το ελληνικό τραγούδι δεν αφορά όσους αφορούσε. Ας είμαστε με τους εαυτούς μας ειλικρινείς. Το ελληνικό τραγούδι δεν είναι τόσο σημαντικό στη ζωή μας όσο ήτανε. Κάποτε ήταν γεγονός μία κυκλοφορία. Σήμερα είναι μία πληροφορία στο facebook ή μία συνοδεία στο αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά είναι μονόδρομος. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε. Δεν γράφουμε τραγούδια έχοντας στο μυαλό μας πόσα θα πουλήσει ο δίσκος. Εκείνο που μένει είναι το αποτύπωμα στον κόσμο. Και το αποτύπωμα στη ζωή και στη μνήμη του κόσμου δεν είναι αντίστοιχο των πωλήσεων.

 

και συνέχισε σχετικά με το δίσκο:

"Προσπάθησα στο μυαλό μου να χαράξω μια στρατηγική. Στην πορεία φυσικά αυτή δεν υπήρξε. Είχα από τη μία τον Θάνο και από την άλλη τον Γιάννη -ένα εξαιρετικό λαϊκό εργαλείο- και δεν είχα το δικαίωμα να αγνοήσω και την πορεία ενός ανθρώπου και το χάρισμά του, άρα θα έπρεπε να γράψω και λαϊκά τραγούδια. Τι εννοώ; Να αφήσω τις εξυπνάδες - γιατί εξυπνάδες όλοι κάνουμε στους στίχους μας -, να αφήσω την ποιητική και να γράψω ακαριαία λόγια για έναν λαϊκό τραγουδιστή. Ομολογώ ότι δεν μου βγήκε. Ξεκίνησα διαφορετικά και η στρατηγική δεν μου βγήκε. Η μόνη στρατηγική είναι να είσαι με τον εαυτό σου ειλικρινής.
Ήθελα πάρα πολύ να κάνω έναν λαϊκό δίσκο με ακαριαία τραγούδια για να τα πει η κορυφαία λαϊκή φωνή της γενιάς μας. Δεν το έκανα. Δεν ξέρω αν είναι καλά ή κακά τα τραγούδια. Ξέρω ότι ήμουν ειλικρινής με το αίσθημά μου ... Θεωρώ ότι είναι υποδειγματικές ερμηνείες του Γιάννη στο δίσκο αυτό."

 

 

 

Ο Γιάννης Κότσιρας αφού μας είπε ότι αισθάνεται λίγο άβολα γιατί δεν θέλει να μιλάνε για εκείνον, να βλέπει φωτογραφίες του, να εμφανίζεται στην τηλεόραση, να κοιτάζεται στον καθρέφτη... είπε ότι οι άλλοι δύο που μίλησαν νωρίτερα έχουν πολύ λέγειν και εκείνος δεν ξέρει να μιλάει... Αυτό που ξέρει είναι να τραγουδάει και συνέχισε:

"Κάποια στιγμή πήγα να μιλήσω δημοσίως αλλά έφαγα τα μούτρα μου. Αυτό που θέλω να πω είναι πως όταν ξεκίνησα στο τραγούδι το '90, στο τραγούδι με έβγαλε ο Χρήστος Κωνσταντίνου που μου είπε μία κουβέντα: "Μην βάζεις το τραγουδιστή πάνω από το τραγούδι". Τότε δεν κατάλαβα τι μου είπε. Το κατάλαβα αργότερα."

 

Και συνέχισε λέγοντας:
"Δεν έχω ξαναπεί τέτοια λόγια και σε πρωτόλεια μορφή και δεν έχω ξανατραγουδήσει τέτοιες μελωδίες. Δούλεψα πολύ για να τις καταλάβω και να τις κάνω δικές μου και ομολογό ότι μέσα σε αυτήν την ιστορία αισθάνθηκα τον Θάνο κάτι παραπάνω από συνθέτη. 

 

Η Μαργαρίτα Μάτσα από τη μεριά της ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των δισκογραφικών λέγοντας μάλιστα ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την πολιτεία να προστατέψει τα συμφέροντα τους αλλά και την πειρατεία στην Τέχνη, αφού μετά τις τοποθετήσεις άνοιξε και μία κουβέντα περί δισκογραφίας και μουσικής βιομηχανίας που ίσως να είχε ενδιαφέρον αν συνεχιστεί σε άλλο τόπο και χρόνο, αφού μάλλον σωστά διακόπηκε από την "καταλυτική" παρέμβαση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου: "Μπορώ να καπνίσω;" με την παρουσίαση να κλείνει αφού ακούστηκαν ζωντανά έξι κομμάτια από το δίσκο. 

 

Η παρουσίαση του νέου δίσκου "Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει" που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ, έγινε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41)