Βρεθήκαμε στις πρόβες για τη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα που ετοιμάζεται για τον Μάριο Τόκα στο Ηρώδειο την Παρασκευή στις 3 Οκτωβρίου. Εκεί συναντήσαμε τη Γλυκερία και τη Δήμητρα Σταθοπούλου οι οποίες μαζί με τους: Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη και Δώρο Δημοσθένους θα ερμηνεύσουν τραγούδια ενός σημαντικού και διακριτικού συνθέτη. Απ’ όσο κρυφακούσαμε θα ακουστούν σίγουρα τα τραγούδια: «Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη», «Θάλασσες», «Η εθνική μας μοναξιά», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται».

 

Η Γλυκερία για τη σχέση της με τον Μάριο Τόκα μας είπε:
 «Νομίζω πως θα σταθώ αρχικά στη σύνδεσή μας σαν άνθρωποι, γιατί ο Μάριος είχε αυτή την ικανότητα να σε φέρνει κοντά του. Κι επειδή είμαι κι εγώ ένας τέτοιος άνθρωπος που φέρνω κοντά μου όλους τους ανθρώπους με τον τρόπο μου, πλησιάσαμε πάρα πολύ κοντά. Είχαμε μια πολύ καλή σχέση αγάπης. Δυστυχώς, αυτό δεν υλοποιήθηκε σε μια ολοκληρωμένη δουλειά σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά κάναμε αποσπασματικά πάρα πολλά πράγματα. Έχω κάνει το τραγούδι των τίτλων για το σίριαλ «Η αγάπη ήρθε από μακριά», στα πρώτα μας βήματα ο Μάριος μου έδωσε για έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο που έκανα κάποια τραγούδια, και έχω εμφανιστεί πάρα πολλές φορές σε συναυλίες του. Έχουμε τραγουδήσει μάλιστα και ντουέτα.

 

Όταν τη ρωτήσαμε τι είναι αυτό που θυμάται πιο έντονα από τον Μάριο Τόκα στάθηκε σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι.

«Αυτό που έχω να θυμάμαι πάρα πολύ από τα τραγούδια του, επειδή το τραγουδούσε και ο ίδιος και έπαιζε φυσαρμόνικα, είναι το τραγούδι «Η δική μου η πατρίδα» που τους στίχους έχει γράψει η  Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν,  και ο Μάριος όποτε το έλεγε ήταν πάρα πολύ συγκινημένος. Αυτό μου έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου. Ο Μάριος, λοιπόν ήταν ένας μεγάλος δημιουργός.  Είχε γράψει τραγούδια σε όλα τα επίπεδα. Ό, τι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα από έκφραση και είδος μουσικής ο Μάριος το έχει γράψει. Είχε την ικανότητα όποιο είδος και να έγραφε να είναι μέσα 100%. Ήταν λυρικός, στιβαρός, τρυφερός, ήταν και για την παρέα. Πρόκειται για τραγούδια που έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες. Θεωρώ πως ο Μάριος Τόκας υπήρξε μεγάλος μάστορας της μελωδίας, από τους πιο μεγάλους…

 

 

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Νταλάρας σημειώνει:

«Συμμετέχω στη συναυλία για τον Μάριο με χαρά και συγκίνηση. Γνωριζόμαστε από πολύ νέοι και θυμάμαι πάντα έναν πολύ γλυκό άνθρωπο, με ταλέντο μεγάλο, με αγάπη για την μουσική, για τα τραγούδια, για τους Έλληνες συνθέτες. Αυτά ήταν τα εφόδια του και οι αποσκευές του, όταν άφησε την μικρή του πατρίδα να έρθει να σπουδάσει στην Ελλάδα. Τελικά τον κέρδισε η μουσική. Τα τραγούδια του τραγουδήθηκαν από όλο τον κόσμο, μας έδωσαν χαρά και μας συγκίνησαν. Συμμετέχω σε αυτή τη βραδιά με την ψυχή μου και για έναν ακόμα λόγο, γιατί τα τραγούδια που θα πω είναι αυτά που έγραψε ο Μάριος για την Κύπρο και τους αγώνες της.» 

 

Ο Μίλτος Πασχαλίδης δεν πρόλαβε να κάνει όλα όσα σχεδίαζαν με τον Μάριο Τόκα και αναφέρει πως:

«Η συναυλία της Παρασκευής είναι μια συναυλία μνήμης καταρχήν. Εγώ θεωρώ ότι αυτά τα σπουδαία πρόσωπα φεύγουν άμα τους ξεχνάς. Από τους οικείους τους και την οικογένεια τους φεύγουν και ως φυσικές παρουσίες, αλλά για τους υπόλοιπους φεύγουν μόνο άμα ξεχνιούνται. Υπό αυτήν την έννοια η μνήμη και η υπενθύμιση των τραγουδιών του Μάριου Τόκα είναι αναγκαίο πράγμα για εμάς που υπηρετούμε αυτό το τραγούδι και όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που μαθαίνουν τα τραγούδια του, τόσο καλύτερα.» 

 

Όσο για τη Δήμητρα Σταθοπούλου, μία νεαρή τραγουδίστρια που θα μοιραστεί τη σκηνή του Ηρωδείου με αφορμή τα τραγούδια του μεγάλου αυτού συνθέτη είπε:

«Καταρχήν χαίρομαι πάρα πολύ που θα βρίσκομαι σε αυτή την καλλιτεχνική παρέα που με έχουν αγκαλιάσει με την καρδιά τους και με φροντίζουν με υπέροχο τρόπο. Με τον κ. Κότσιρα έχουμε συνεργαστεί ξανά επί σκηνής, επίσης με τον κ. Νταλάρα θα βρεθούμε πρώτη φορά στη σκηνή αλλά έχουμε συνεργαστεί στον καινούριο του δίσκο «Οι φωνές σ’ αυτή την πόλη», όπου λέω ένα τραγούδι με το Δημήτρη τον Μπάση. Η συμμετοχή μου σε αυτό το αφιέρωμα είναι πολύ σημαντική καθώς είναι πολύ τιμητικό για μένα το ότι θα συνεργαστώ με τόσους καλλιτέχνες. Και φυσικά το ότι πρόκειται για έναν τόσο σπουδαίο συνθέτη είναι πολύ σημαντικό για κάποιον νέο τραγουδιστή, όπως είμαι εγώ. Τους ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την τιμή και ανυπομονώ να έρθει η Παρασκευή, παρόλο που ακόμη και οι πρόβες είναι υπέροχες κάθε μέρα για ‘μενα».

 

Αν το κοινό έχει κάτι να περιμένει το βράδυ της Παρασκευής 3/10/14 στον Ηρώδειο είναι τα υπέροχα τραγούδια του Μάριου Τόκα, ενορχηστρωμένα από τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη, έναν εξαιρετικό μαέστρο με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Μπενέτου