Ήταν λογικό ύστερα από την γιγαντιαία ισχύ που έχει το YouTube να θέτει και τους όρους του για το υλικό που ανεβαίνει στην πλατφόρμα του και ξεκινάει για πρώτη φορά, ύστερα από την ενεργοποίηση των διαφημίσεων, τόσο δυναμικά με "στόχο" τα μουσικά βίντεο. Μία μεγάλη και δημοφιλή κατηγορία βίντεο με πολλά τρισεκατομμύρια εμφανίσεις.

 

Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από τη νέα συνδρομητική υπηρεσία είναι οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που δεν έχουν έρθει σε συμφωνία με τους δυσμενείς για αυτούς όρους… με βασικό σκεπτικό ότι οι χρήστες θα πληρώνουν συνδρομή για να παρακολουθήσουν μουσικά βίντεο χωρίς διαφημίσεις.

 

Και γιατί είναι αυτό αρνητικό για τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες; Μα γιατί ενδέχεται να «μπλοκάρει» τα μουσικά βίντεο τους. Και μιλάμε για ονόματα όπως η Adele, οι Arctic Monkeys και οι Radiohead, οι οποιίοι δεν έχουν υπογράψει συμφωνίες με τους νέους όρους που θέτει η δημοφιλή ιστοσελίδα.

 

Ήδη, οι τρεις μεγάλες δισκογραφικές, Universal, Sony και Warner, έχουν έρθει σε συμφωνία με το YouTube, για τους όρους της νέας μουσικής συνδρομητικής υπηρεσίας, όρους που όμως πολλά ανεξάρτητα labels χαρακτηρίζουν ως πολύ κακούς. Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, ο κιθαρίστας των Radiohead Εντ Ο΄ Μπράιαν κατηγόρησε τη Google ότι προσπαθεί να εξαναγκάσει στην αποδοχή χαμηλών αμοιβών.

 

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η νέα υπηρεσία θα βοηθήσει τους τραγουδιστές να βγάζουν περισσότερα χρήματα από το YouTube, αφού ο χρήστης θα έχει πληρώσει έτσι κι αλλιώς για να δει τα βίντεό τους και να ακούσει τα τραγούδια τους και δεν θα πληρώνονται έμμεσα μέσω των διαφημίσεων. 

 

Το YouTube αναμένεται να αρχίσει τις δοκιμές της νέας υπηρεσίας μέσα σε μερικές ημέρες, και μόνο μέσα στη Google σε πρώτη φάση.