Θυμάστε τις κασσέτες; Κι όμως, επιστρέφουν! Μπορεί η κασέτα όπως τη θυμόμαστε να ήταν μία καινοτόμα και πρωτοπορειακή για την εποχή της ανακάλυψη της Ολλανδικής Philips, αυτή όμως που θα την αναστήσει, κυριολεκτικά, είναι η Sony

 

Εμείς γνωρίσαμε τις 60άρες, τις 45άρες και τις 90άρες κασέτες (όπου ο αριθμός τότε αντιστοιχούσε στα λεπτά της ώρας που διατίθενταν προς ακρόαση!). Tέσσερα χρόνια αφότου σταμάτησε την παραγωγή κασετών, η ιαπωνική εταιρεία επινόησε μια νέα «σούπερ κασέτα», με χωρητικότητα 185 terabytes, δηλαδή, δυνατότητα εγγραφής σε αυτήν... 65 περίπου εκατομμυρίων τραγουδιών!

 

Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να απολαμβάνει μουσική από τη νέα κασέτα της Sony για 367 χρόνια (χωρίς να διευκρινίζεται αν στα περίπου 183 χρόνια θα πρέπει να γυρίσει την κασέτα από την άλλη πλευρά). Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται το νούμερο των 185 terabytes, πρόκειται για μία αναγκαία «αποθήκη», καθώς σύμφωνα με έρευνες μέχρι το 2020 τα δεδομένα του πλανήτη θα ξεπεράσουν τα 40 zettabytes, (περίπου 43 τρισεκατομμύρια terabytes), από τα οποία θα αναλογούν περίπου 5.200 gigabytes σε καθένα μας. 

 

Από την άλλη, σε αυτήν την τόσο μεγάλη, αλλά πάντα στο γνωστό μέγεθος κασέτα, θα μπορεί κανείς  να αποθηκεύσει κάθε είδους αρχείο (εικόνας, ήχου, κειμένου, βίντεο...). Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία των επιστρώσεων μαγνητικών νανοκρυστάλλων, που εφαρμόζει η ιαπωνική εταιρεία, η νέα κασέτα θα έχει όχι μόνο τεράστια χωρητικότητα αλλά θα είναι και πολύ ανθεκτικότερη από τους δίσκους ακτίνας. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η κασέτα της Sony θα παρέχει εγγύηση 50 χρόνων...κι έτσι κανείς δε θα φοβάται μήπως του «μασήσουν» την κασέτα! 

 

Η Sony πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα κασέτα στο συνέδριο «INTERMAG Europe 2014 international magnetics conference», που θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη της Γερμανίας. Η νέα εφεύρεση θα διατίθεται αρχικά μόνο για βιομηχανικές χρήσεις. Ομως η εταιρεία που εφηύρε το θρυλικό walkman υπόσχεται να κυκλοφορήσει την κασέτα και μαζί μ' αυτήν και ένα walkman νέας τεχνολογίας!