Οι ρίζες της ίδρυσης αυτού του σωματείου, που έμελλε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στα μουσικά, αλλά και, με την ευρύτερη έννοια, τα κοινωνικοπολιτικά πράγματα του τόπου, θα πρέπει να αναζητηθούν στο καλοκαίρι του 1961. Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης επιχείρησε την πρώτη του περιοδεία στην επαρχία, παρουσιάζοντας σε συναυλίες τον Επιτάφιο και την Πολιτεία, και αντιμετωπίζοντας τις ορδές των παρακρατικών της Δεξιάς, που δεν δίστασαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και να λιθοβολήσουν(!) το μουσικό συγκρότημα πάνω στη σκηνή. Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο με τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και έμειναν στην ιστορία ως «οι εκλογές της βίας και νοθείας». Όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν τον συνθέτη στην απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί εκ νέου στο Παρίσι.

 

Τότε, μια παρέα από νεαρούς φοιτητές της εποχής, ανάμεσα στους οποίους ο Ζάκης Κουνάδης, ο Δημήτρης Χαλιβελάκης κ.α, που είχαν εν τω μεταξύ συστήσει τον Όμιλο Φίλων της Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, πήραν την πρωτοβουλία να του στείλουν ένα γράμμα με το οποίο του ζητούσαν να γυρίσει πίσω. Το γράμμα αυτό συγκίνησε τον Μίκη, που τελικά επέστρεψε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου του 1962 και μια βδομάδα αργότερα έδωσε συναυλία στο Θέατρο Κεντρικόν, όπου τραγούδησαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Γιώτα Λύδια και –σε πρώτη εμφάνιση- ο Κώστας Χατζής, απήγγειλαν ο Δημήτρης Χορν, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και η Αλέκα Παϊζη, ενώ παρουσιάστρια ήταν η Αλίκη Γεωργούλη.

 

Ο Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Μουσικής πήρε άδεια έγκρισης από το Πρωτοδικείο τον Απρίλιο του 1962. Την ιδρυτική του διακήρυξη υπέγραψαν 70 προσωπικότητες της τότε καλλιτεχνικής ζωής. Αμέσως άρχισε να λειτουργεί η Χορωδία του ΣΦΕΜ, η οποία συμμετείχε το ίδιο καλοκαίρι στην Όμορφη Πόλη που ανέβηκε στο Θέατρο Παρκ, ενώ λίγο αργότερα ο Σύλλογος βρίσκει την έδρα του στο κτίριο της οδού Σόλωνος 94.

Στις 11 Μαρτίου του 1963, ο ΣΦΕΜ διοργανώνει την πρώτη του συναυλία στο Θέατρο Ακροπόλ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό τους νεαρούς συνθέτες Μάνο Λοϊζο και Χρήστο Λεοντή, με τα έσοδα της συναυλίας να διατίθενται υπέρ της ενίσχυσης του 4ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου.

 

Καθημερινή παρουσία στον Σύλλογο είχαν αρκετοί συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδιστές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσά τους, ο Χρήστος Λεοντής, ο Μάνος Λοϊζος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Φώντας Λάδης, η Μάρω Λήμνου, η Μαρία Φαραντούρη, η Μαίρη Δαλάκου κ.α.

 

Η λειτουργία του ΣΦΕΜ διακόπηκε βίαια τον Απρίλιο του 1967 με την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας. Όμως, εδώ και μερικούς μήνες, ενενηνταεννέα πρόσωπα της ελληνικής μουσικής και κοινωνικής ζωής (με την εκατοστή υπογραφή να ανήκει τιμητικά στον Μίκη Θεοδωράκη) αποφάσισαν να επαναφέρουν σε λειτουργία το ιστορικό αυτό Σωματείο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουν σκοπό να παρελθοντολογήσουν, αλλά να δώσουν χώρο στις σύγχρονες μουσικές και ιδεολογικές αναζητήσεις των ζωντανών δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

 

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΣΦΕΜ έχει ως Πρόεδρο τον συγγραφέα / στιχουργό Φώντα Λάδη και Γενικό Γραμματέα τον ερευνητή του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτη Κουνάδη, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πρώτο χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών που θα παρθούν.