Tο μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία 2014» που περιλαμβάνει περί τις κατό πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2014. Το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Γαλλική Πρεσβεία και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζουν τη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια, που γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσία της κυρίας Σοφίας Χημιάδου-Καμπάνη, συμβούλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και της κυρίας Χριστίνας Λαμπροπούλου, εκπροσώπου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όσον αφορά στη Μουσική, το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες και πολυάριθμες εκδηλώσεις:

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη θα παρουσιάσει έναν κύκλο γαλλικής μουσικής με, μεταξύ άλλων, το Paxos Ensemble, ένα ελληνικό συγκρότημα υψηλού επιπέδου, σύγχρονης γαλλικής μουσικής. Στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η περιοδεία του νεαρού κουαρτέτου Tana, που θα παρουσιαστούν έργα μουσικών του κορεσμού, όπως του Franck Bedrossian, ή του Raphaël Cendo.

krorxthesnikisΟ Raphaël Cendo θα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του προγράμματος μιας εκ των τριών συναυλιών, που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Βασίλη Χριστόπουλου, στη Στέγη. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη συναυλία, με δύο εξέχοντες γάλλους μουσικούς: τον Pierre-André Valade, έναν από τους μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας που αφιερώθηκε στη σύγχρονη μουσική και την σπουδαία τσελίστρια Anne Gastinel. Η τρίτη συναυλία θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιάσει ένα έργο του Marc-André Dalbavie, υπό τη διεύθυνση του κυρίου Χριστόπουλου.

Στο Ίδρυμα Ωνάση, θα φιλοξενηθούν γάλλοι καλλιτέχνες: το τρίο της τζαζ του Louis Sclavis, σύγχρονης τζαζ, το κουαρτέτο Tetraktys, το οποίο θα παρουσιάσει ένα γαλλικό έργο, και φυσικά, το μουσικό θέατρο του Γιώργου Απέργη, Luna Park, με την ευκαιρία της συνάντησης του ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονης μουσικής Varèse.


Ο Απέργης θα είναι επίσης το επίκεντρο και μιας πολύ σημαντικής για το Γαλλικό Ινστιτούτο συναυλίας, διότι πρόκειται για την άφιξη του συνόλου TM+ με μια παγκόσμια δημιουργία, το Citoyenne insolente του Αλέξανδρου Μαρκέα. Το έργο θα παρουσιαστεί στη Nanterre σε δύο μέρες, έπειτα στις 24 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 25 Ιανουαρίου.

Σημαντικές επίσης είναι οι συναυλίες του Έλληνα πιανίστα του Ensemble intercontemporain, Δημήτρη Βασιλάκη, της Νένας Βενετσάνου, με μελοποιημένη ποίηση των Paul Eluard και Michel Deguy, καθώς επίσης και το γαλλικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Όσον αφορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει το γαλλικό έργο Βέρθερος του Jules Massenet.

Στον χορό των Φεστιβάλ, τον Ιούνιο, το Φεστιβάλ Plissken θα παρουσιάσει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» καλλιτέχνες της γαλλικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής και το Borderline Festival του Ιδρύματος Ωνάση θα συμπεριλάβει εξέχουσες γαλλικές παρουσίες, όπως ο Kasper Toeplitz και η κλασσική χορεύτρια Myriam Gourfink.

Τέλος, οι Groove Catchers, το τρίο τζαζ της νέας γαλλικής γενιάς, είναι προσκεκλημένοι στο Φεστιβάλ Κυκλάδων, σε Νάξο, Πάρο και Τήνο.

macaronΣτις παράλληλες δράσεις του πολιτιστικού προγράμματος περιλαμβάνονται εκδηλώσεις με επίκεντρο το θέατρο, το βιβλίο και τις συζητήσεις ιδεών, τη φιλοσοφία, τον χορό, τα εικαστικά, την εκπαίδευση και τέλος τον κινηματογράφο, προεξέχουσες εκδηλώσεις του οποίου είναι φυσικά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αλλά και το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, που θα περιλαμβάνει και μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα Μελίνα: μια Ελληνίδα στη Γαλλία, από το Γιώργο Αρχιμανδρίτη για την Ημέρα της Γυναίκας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του πολιτιστικού προγράμματος Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία 2014, κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ