Ο Υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες 17 Δεκεμβρίου στο φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια της οδού Ακαδημίας δήλωσε ότι Λυρική, Εθνικό και ΚΘΒΕ δεν θα κλείσουν αλλά δεν απέκλησε το ενδεχόμενο αν συρικνωθούν ή να συγχωνευτούν. Με λίγα λόγια δεν είπε ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν. Είπε ότι: «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε για το Εθνικό Θέατρο, ούτε για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος» όσον αφορά το κλείσιμο, παρόλο που οι οργανισμοί αυτοί, όπως έχει δημοσιευτεί στον τύπο είναι στη λίστα με τους 74 φορείς που θα κλείσουν, θα συγχωνευτούν ή θα μειωθεί το προσωπικό τους μέσα στο 2014, ώστε να εξασφαλιστούν οι 11.000 απολύσεις από το δημόσιο. Δέσμευση της Κυβέρνησης προς την τρόικα. 

Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανανεώσει την θητεία του κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «άξιο μάνατζερ», πέραν του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους οπότε και λήγει η πρώτη τριετία. Παράλληλα, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της πενταετίας 2014-2019, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για –τουλάχιστον- την ύπαρξη της λυρικής για τα επόμενα πέντε χρόνια, διαψεύδοντας τα σενάρια που μιλούν για κλείσιμο της Λυρικής, τονίζοντας, επίσης, ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε για το Εθνικό Θέατρο, ούτε για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος».

 

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη θα γίνει λοιπόν και η μεταστέγαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνή στο νέο της «σπίτι» στο Δέλτα Φαλήρου και τη νέα πολιτιστική κοιτίδα που φιλοδοξεί να ανεγερθεί τον επόμενο χρόνο, με τα επίσημα εγκαίνια να τοποθετούνται εντός της σεζόν 2016-2017. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι το Ολύμπια θα παραμείνει εστία πολιτισμού φιλοξενώντας αντίστοιχες δράσεις παραπέμποντας σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις προϊόντος του χρόνου. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΣ κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος είπε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας, ιδιοκτήτρια του κτιρίου, προκειμένου να συνεχιστεί η μίσθωση. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η επιχορήγηση της Λυρικής για το 2014 θα κυμανθεί στα φετινά επίπεδα, δηλαδή περί τα ίδια επίπεδα με το 2013, δηλαδή 13 εκατομμύρια ευρώ.

 

Από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης είπε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Λυρικής, καθώς από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισιτηρίων. αναφέρθηκε στην λογική κατάρτισης του ετήσιου προγράμματος, στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του θεάτρου στο διεθνές γίγνεσθαι μέσω συνεργασιών με σημαντικούς οργανισμούς όπως π.χ. η Βασιλική Όπερα της Αγγλίας, αλλά και στην αξιοποίηση των εγχώριου δυναμικού το οποίο δραστηριοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.


* Με πληροφορίες από tovima.gr