Οπωσδήποτε καθυστερημένα η Ακαδημία Αθηνών, ο ανώτερος πολιτιστικός και πνευματικός φορέας του τόπου, αναγόρευσε σε μια σεμνή, πλην όμως λαμπρή εκ του αντικειμένου της, τελετή, στις 3 Δεκεμβρίου 2013, τον Μίκη Θεοδωράκη επίτιμο μέλος της. Η αίθουσα τελετών της Ακαδημίας ήταν κατάμεστη από κάθε είδους ανθρώπους, που λάτρεψαν και λατρεύουν τον σπουδαίο Έλληνα μουσουργό και τραγουδοποιό.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Ακαδημίας Σπύρος Α. Ευαγγελάτος είπε: «Η Ακαδημία Αθηνών δέχεται με χαρά και τιμή στους κόλπους της τον Μίκη Θεοδωράκη. Η συγκίνησή μου απόψε επιβάλλει έναν άλλο τόνο χαιρετισμού, πέρα από το τυπικό της Ακαδημίας. Μίκης Θεοδωράκης: Μητρική του γλώσσα είναι η μουσική, πατρική του, η γλώσσα των κοινωνικών αγώνων. Ματιά αστραπή. Αιώνιος έφηβος. Με τα τραγούδια του ξεσηκώνει ψυχές ... Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα ζωντανό σύμβολο και οι μελωδίες του θα κυματίζουν και θα μας αγκαλιάζουν σε κάθε δύσκολη ώρα μέχρι επιτέλους να σημάνουν οι καμπάνες».

 

Μιλώντας για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Χ. Πετράκος, αιτιολόγησε την απόφαση λέγοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Ο Θεοδωράκης τόνισε τον αγώνα για την αγάπη και την ελευθερία. Έστω και καθυστερημένα, αποτέλεσμα και αυτό της ελληνικής τραγωδίας που αλλάζοντας μορφές συνεχίζεται από το 1831 ως σήμερα, η Ακαδημία πλουτίζεται με το μεγάλο ταλέντο που εμψύχωνε την νεότητά μας και με την τέχνη του έδωσε ιερότητα στους αγώνες εναντίων των εχθρών της ελευθερίας».
 

Ακολούθησε η μεγάλη στιγμή. Ο Μίκης Θεοδωράκης, σχεδόν στο κατώφλι της δέκατης δεκαετίας της ζηλευτά γόνιμης ζωής του, τηρώντας το πρωτόκολλο, εκφώνησε ένα συγκινητικότατο νηφάλιο και στοχαστικό λόγο, χωρίς πολιτικές αιχμές και υπερβολές, στον οποίο ανέπτυξε ένα όραμα ειρηνιστικό και ανθρωποκεντρικό που ονόμασε «Η μόνη λύση». Πρότεινε και ζήτησε να γίνει η Ελλάδα η Ελβετία του Πολιτισμού και της Ειρήνης, βασιζόμενη στην ουδετερότητα και αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση, το φυσικό της κάλος και τον αιώνιο πολιτισμό της.

Επειδή ο λόγος του ήταν εξαιρετικά σημαντικός, ως περιεχόμενο, και ιδιαίτερα όμορφος ως δημιουργία τον παραθέτουμε αυτούσιο.                 

* Παρακάτω θα βρείτε συννημένα τα αρχεία της ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη στα Ελληνικά και στα Αγγλικά