Το TEDx Athens 2013 με κεντρικό θέμα τα «Αχαρτογράφητα Νερά» διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, επιδιώκοντας να αναδείξει την ευκαιρία που βρίσκεται πίσω από το άγνωστο, με σκοπό να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο κοινό που θα συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό, παγκόσμιο εργαστήρι ιδεών.

Στη φετινή διοργάνωση, η σκηνή του TEDxAthens θα φιλοξενήσει ανθρώπους που ταξίδεψαν σε «αχαρτογράφητα νερά» και επιθυμούν να μοιραστούν τις εμπειρίες από το ταξίδι της ανακάλυψης. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Πάνος Καράν.

Ο Έλληνας Πάνος Καράν γεννήθηκε στην Κρήτη το 1982, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών και γρήγορα αναδείχθηκε σε ταλαντούχο πιανίστα. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Royal Academy of Music και στα 19 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στο περίφημο Southbank Centre του Λονδίνου. Έκτοτε δουλεύει ως σολίστ του πιάνου πραγματοποιώντας συναυλίες στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

 

Τον Ιανουάριο του 2011 ο Καράν ίδρυσε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Keys of Change (Τα κλειδιά της αλλαγής) με υπότιτλο «Μπορεί η μουσική να αλλάξει τον κόσμο; Πιστεύουμε πως ναι!». Η «Keys of Change» είναι μία οργάνωση που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος χάρη στη μουσική και δημιουργεί ευκαιρίες προκειμένου η μουσική να έρθει σε επαφή με ανθρώπους από τα πιο απομακρυσμένα μέρη αυτού του πλανήτη. Στην ουσία προωθεί τη μουσική εκπαίδευση, αλλά και την δυνατότητα παρακολούθησης συναυλιών κλασσικής μουσικής. Άλλωστε η συμμετοχή στη μουσική με οποιοδήποτε τρόπο είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να προωθήσει κανείς την κοινωνική συνοχή, αλλά και θετικές κοινωνικές αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα δύναται να γεφυρώσει διαφορές προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη.

 

«Αν και ο σκοπός του ταξιδιού και ο μουσικός σχεδιασμός για κάθε πρόγραμμα διαφοροποιείται, η μουσική έβγαζε στην επιφάνεια ζωντανά αισθήματα: ενθουσιασμό, ευτυχία, δάκρυα λύπης, ελπίδα, αλλά και ενθάρρυνση σε όσους ήταν ανάμεσα στο κοινό που μαζεύτηκε γύρω από ένα πιάνο για πάνω από 150 φορές».

 

Λίγα λόγια για το TED και το TEDx
Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν. Ξεκίνησε ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια το 1984 και συνεχίζεται και στη Μεγάλη Βρετανία (TED Global). Το ΤΕD είναι μια ετήσια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις ιδέες και τις πράξεις τους (έχουν συμμετάσχει μεταξύ άλλων οι Bill Clinton, Al Gore, Richard Dawkins, Bill Gates, Lary Page, Sergey Brin). ΤΕD σημαίνει Tεχνολογία, Ψυχαγωγία, Τέχνη, (Technology, Entertainment, Design) αλλά επεκτείνεται και σε ένα πιο ευρύ φάσμα το οποίο προσφέρει γνώση και έμπνευση από τους πιο εμπνευσμένους στοχαστές του κόσμου και την ευκαιρία σε μια κοινότητα από ανθρώπους που διψούν για το καινούριο, να συναναστραφούν και να ανταλλάξουν ιδέες. TEDx (το x σημαίνει εκδήλωση που οργανώνεται ανεξάρτητα) είναι ένα πρόγραμμα από τοπικές εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται από ομάδες εθελοντών. Η εκδήλωση ακολουθεί τις προδιαγραφές του TED και πυροδοτεί βαθιές συζητήσεις και συνδέσεις μέσω των ομιλητών και των βίντεο των ομιλιών που προβάλλονται στις ιστοσελίδες του TED και των τοπικών TEDx. Σήμερα υπάρχουν περίπου 2000 TEDx εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το TEDxAthens είναι ένα από τα 5 μεγαλύτερα.

 

Λίγα λόγια για το TEDxAthens:
Το TEDx Athens ξεκίνησε την δράση του το 2009 και είναι μία από τις πρώτες TEDx εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του TEDxAthens, είναι να αναδείξει και να προωθήσει την εμπειρία του TED σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζοντας ομιλητές που εμπνέουν με τις ιδέες, τα οράματα και τα επιτεύγματά τους. Το TEDxAthens 2012 παρακολούθησαν περίπου 1.500 άτομα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε ομιλίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: www.ted.com, www.tedxathens.com και http://blog.tedxathens.com / ή να ακολουθήσετε τις αντίστοιχες σελίδες στο facebookhttp://www.facebook.com/tedxathens και στο [email protected]