«Πέτρα που κυλά ποτέ δεν χορταριάζει». Αυτό είναι γεγονός. Όπως και οι άνθρωποι που χορεύουν και τραγουδάνε ποτέ δεν «χορταριάζουν» επίσης. Για τους Encardia έχουμε μιλήσει και παλιότερα. Ξεχωριστή περίπτωση στην ελληνική μουσική με δραστηριότητα και στόχο συγκεκριμένο. Με άποψη και γνώση για το πεδίο που πραγματεύονται. Με πάθος και αγάπη. Μπορεί να ακούγονται λίγο κλισέ αυτές οι φράσεις αλλά διαχρονικά είναι η συνταγή της επιτυχίας. Μιας επιτυχίας που σταθερά και αθόρυβα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος. Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές καταβολές αλλά κοινό σημείο αναφοράς.

Τα γκρεκάνικα και οι ταραντέλες είναι μέσα τους. Το μουσικό τους βασίλειο είναι γεμάτο μύθους, μυρωδιές και χρώματα, πέτρα και νερό. Τα ταξίδια τους στη Νότια Ιταλία πλεον καθιερωμένα και η αποδοχή από τον κόσμο και εκεί και εδώ μεγάλη. (Μπορείτε να διαβάσετε ένα ωραίο οδοιπορικό με τους Encardia του Νίκου Μπακουνάκη στο Βήμα της Κυριακής ΕΔΩ)

Η «κινηματογραφικότητα» των ταξιδιών τους στις ελληνόφωνες γειτονιές της κάτω Ιταλίας είναι δεδομένη και αυτό φαίνεται να οδήγησε τον Άγγελο Κοβότσο, που σκηνοθέτησε και τον Γιώργο Πουλίδη που έκανε την παραγωγή, να φτιάξουν την ταινία-ντοκιμαντέρ Encardia: Η πέτρα που χορεύει. Μουσικές, χοροί, γεύσεις, συναισθήματα και ιστορίες σε ένα ταξίδι γεωγραφικής και συναισθηματικής περιήγησης με τους Encardia που είναι οι: Κώστας Κωνσταντάτος, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Κονταξάκης, Δημήτρης Τσεκούρας, Αναστασία Δουλφή, Ναταλία Κοτσάνη, Γιάννα Χαμαλέλη, Κωνσταντίνα Καλκάνη.

* Encardia: Η πέτρα που χορεύει: Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος, Παραγωγή: Γιώργος Πουλίδης από Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στη Λαΐδα – Ταινιοθήκη της Ελλάδος.