djangofest-thes2012Όποιος δεν έχει ακούσει τα τελευταία χρόνια swing στο ραδιόφωνο, στο μπαράκι που συχνάζει ή σε κάποια συναυλία, μάλλον ζει σε κάποιον άλλο μουσικό κόσμο. Το κύμα του swing δεν έχει αφήσει κανέναν αδιάφορο τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον και όλοι στο άκουσμα της παιχνιδιάρικης μουσικής κουνούν αυθόρμητα τα πόδια. Ήταν επόμενο να δημιουργηθούν σχετικά φεστιβάλ κι έτσι το Djangofest, ένα φεστιβάλ gypsy swing με μουσικά συγκροτήματα, αλλά και χορευτικές ομάδες που συνθέτουν ένα υπέροχο πανηγύρι, μας συστήθηκε πριν από 3 χρόνια και τώρα «ανηφορίζει» στην συμπρωτεύουσα.

Το Thessaloniki Djangofest, που πραγματοποιείται την Παρασκευή 25 Μαΐου στον δημοφιλή χώρο του Block 33, είναι εμπνευσμένο από τον Django Reinhardt, βιρτουόζο της gypsy swing κιθάρας, και περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του συγκροτήματα της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, όπως οι Diminuita, οι Antonis Priftis Quartet, οι Gadjo Dilo και αντίστοιχα οι νεόφερτοι Swing ‘till you Drop και οι Swingtime. Οι Lindy Hop Greece θα μας παρασύρουν με τις χορευτικές τους φιγούρες στη δεκαετία του 30 και οι Jitterbugs θα διατηρήσουν το κέφι στα ίδια επίπεδα, με το dj set  τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη γιορτή που στοχεύει να μας παρασύρει στους παιχνιδιάρικους ρυθμούς του gypsy swing.

Μιλήσαμε με τους Diminuita, το μουσικό μυαλό πίσω από το Djangofest της Αθήνας, αλλά και του επερχόμενου βορειοελλαδίτικου edition, για το φεστιβάλ, αλλά και για τον πρώτο τους δίσκο, την ευρωπαϊκή τους περιοδεία και για ό,τι άλλο έφερε το νήμα της συζήτησης.

diminuita-logo1Πείτε μας πως βρέθηκε το Djangofest στην Θεσσαλονίκη.
Ήταν επιθυμία μας από την πρώτη στιγμή να έρθει το Djangofest στη συμπρωτεύουσα. Υπήρχαν, άλλωστε, τόσο τα μουσικά σχήματα, όσο και το σχετικό ενδιαφέρον. Δεν το καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος το επιδιώξαμε και έγινε πραγματικότητα. Είναι κάτι που μας ενθουσιάζει, αλλά και περιμένουμε με αγωνία για να δούμε τις αντιδράσεις του κοινού της Θεσσαλονίκης. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσει να αυτονομηθεί και να συνεχίσει σαν Thessaloniki Djangofest πλέον. Βέβαια, για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος, υπάρχει η σκέψη να γίνει κι ένα Djangofest στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

Τι θα περιλαμβάνει το Thessaloniki Djangofest;
Θα υπάρχουν συγκροτήματα τόσο από την πρωτεύουσα, όσο και από την συμπρωτεύουσα, εκ των οποίων αρκετοί είχαν παίξει και στα παλιότερα Djangofests. Θα ακούσουμε τους φρέσκους Swing ‘till you Drop, ένα νέο συγκρότημα, ενώ οι επίσης Θεσσαλονικείς Swingtime θα έχουν τον ρόλο του οικοδεσπότη, προσκαλώντας σε ένα ανοιχτό jamming τους φίλους μουσικούς που ασχολούνται με το είδος, αλλά δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σχήμα ακόμα.  Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από διάφορα δρώμενα που θα ολοκληρώσουν την εμπειρία του Djangofest και σίγουρα θα ενθουσιάσουν το κοινό.

Μιλήστε μας για την ευρωπαϊκή σας περιοδεία που μόλις τέλειωσε.
Ήταν η τέταρτη ευρωπαϊκή μας περιοδεία, αν και πήγαμε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Είχαμε την χαρά να παίξουμε στο Le QuecumBar στο Λονδίνο, έναν αμιγώς gypsy jazz χώρο, όπου έχουν παίξει όλοι οι μεγάλοι του είδους, ενώ στο Λίβερπουλ παίξαμε στο χώρο του Συλλόγου Gypsy Jazz, δηλαδή σε χώρους εξειδικευμένους στο είδος. Στο Βέλγιο, αντιθέτως, μας φιλοξένησαν πιο «ανοιχτοί» μουσικά χώροι, αλλά γενικώς ήταν η πιο επιτυχημένη μας περιοδεία, με χώρους ασφυκτικά γεμάτους. Επίσης, είχαμε την τιμή να δεχθούμε πρόσκληση για το προσεχές διεθνές φεστιβάλ gypsy jazz που πραγματοποιείται στη γενέτειρα του Django στο Βέλγιο.

diminuita-coverΠοιες διαφορές εντοπίζετε μεταξύ του κοινού του εξωτερικού με το κοινό της Ελλάδας;
Το ελληνικό κοινό δεν είναι γνώστης της μουσικής αυτής και γι’ αυτό μπορεί εύκολα να ενθουσιαστεί μ’ ένα γρήγορο ρυθμό, ενώ στο εξωτερικό είναι πολύ αυστηροί κριτές της τεχνικής, της δεξιοτεχνίας. Επίσης, ο ενθουσιασμός του Έλληνα μπορεί να ξεθυμάνει γρήγορα, ενώ έξω αν κερδίσεις  το κοινό αυτό, τότε σε ακολουθεί πραγματικά. Παίξαμε στην πρώτη μας ευρωπαϊκή περιοδεία στις Βρυξέλλες και λίγες μέρες μετά στη Λιέγη. Ένας κύριος πήρε την γυναίκα του οδήγησε 100 χιλιόμετρα μέχρι την Λιέγη για να μας ξανακούσει. Αφού τέλειωσε η συναυλία ήρθε και μας μίλησε να μας εκφράσει τον ενθουσιασμό του! Κι όμως είχε κάνει 200 χιλιόμετρα σε ένα βράδυ για να μας ακούσει!!

 Μιλήστε μας για το πρώτο σας δίσκο, τον a-rhythmology, και την πορεία του.
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία του, είναι αργή, αλλά σταθερή, τόσο σε εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Έχουμε λάβει διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο και γενικώς χαιρόμαστε πραγματικά που προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα.

Πόσο δύσκολο ήταν για ένα μικρό συγκρότημα να βγάλει ένα δίσκο;
Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά εν μέσω κρίσης στην οικονομία και κατά συνέπεια στη μουσική βιομηχανία. Αλλά η μουσική δεν παύει να υπάρχει, οι μουσικές που δημιουργούνται πρέπει να φτάνουν στο κοινό πάση θυσία, επομένως πρέπει να βγαίνουν δίσκοι, αλλά με πιο φτηνή παραγωγή προκειμένου να παραμένει χαμηλή η τιμή τους. Έτσι κι εμείς, πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας,  κάναμε μόνοι μας την χρηματοδότηση, την παραγωγή και κατορθώσαμε μ’ αυτό τον τρόπο να πουλάμε το δίσκο μας σε μία προσιτή τιμή, έτσι ώστε να μην υπάρχει λόγος για πειρατεία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Πέρα από τις συναυλίες που έπονται το καλοκαίρι, υπάρχει η σκέψη ενός επόμενου βήματος, δηλαδή ενός δεύτερου δίσκου, καθώς έχουμε πολλές μουσικές ιδέες. Από την άλλη προσπαθούμε να αφουγκραστούμε το κοινό μας, καθώς είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους, προτού προχωρήσουμε. Βέβαια, όταν κάτι το κάνεις με αγάπη και ειλικρίνεια, το κοινό πάντα το πιστεύει και το ακολουθεί.


Τhessaloniki Djangofest- Gypsy Jazz festival, Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33, Θεσσαλονίκη.  Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (e-tickets στο  www.djangothessaloniki.eventbrite.com), 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ στην πόρτα.
Diminuita A-rhytmology, αποκλειστικά στην επίσημη ιστοσελίδα τους www.diminuita.com

djangofest-thes2012-2