wdeio_athinwnΣε ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο έχει περιέλθει το παλαιότερο (και σημαντικότερο) ελληνικό Ωδείο, αφού οι οφειλές προς τους εργαζόμενους καθηγητές έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής!

Πρόκειται για μία κατάσταση που αρχικώς και λόγω του ειδικού χαρακτήρα του Ωδείου Αθηνών παρέμενε κρυμμένη κάτω από τον μανδύα της (ιώβειας) υπομονής, η οποία όμως εξαντλήθηκε υπό το βάρος των κυλιόμενων συνεπειών που απέφερε η μη καταβολή μισθοδοσίας επί δύο συναπτά έτη (πλέον) στη συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων και καθηγητών!

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα είχε εξαγγελθεί απεργία επ’ αόριστον η οποία ανατράπηκε την τελευταία στιγμή από την υπεράσπιση της εργοδοσίας, λόγω μη τήρησης των κανόνων… φύλαξης του Ωδείου.

Τι ακριβώς συμβαίνει;
Καταρχάς, είναι χρήσιμο να τονιστεί και πάλι πως το Ωδείο Αθηνών είναι το παλαιότερο, μουσικό, εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα και ανήκει σε σύλλογο φιλόμουσων και φιλότεχνων των Αθηνών, τον «Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο Ωδείο Αθηνών» με έτος ίδρυσης το 1871. Μέλη του Συλλόγου κατά την ίδρυσή του υπήρξαν μερικοί εκ των επιφανέστερων Ελλήνων πολιτών, ενώ πολλοί παρείχαν την στήριξή τους κατά την πάροδο των χρόνων, είτε με την μορφή κρατικών χρηματοδοτήσεων (από μέρους Δημοσίου), είτε με την μορφή χορηγιών και κληροδοτημάτων (ιδιώτες).

odeio_athinwnΩστόσο, ο «Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος Ωδείο Αθηνών» αν και είναι κάτοχος πολύ σημαντικής ακίνητης περιουσίας και έχει δεχθεί εκατομμύρια ευρώ κρατικών χρηματοδοτήσεων, ιδιωτικών χορηγιών και κληροδοτημάτων, επιπροσθέτως παρότι οι σπουδαστές του πληρώνουν δίδακτρα ιδίου ύψους όπως και στα άλλα ωδεία και οι δωρεάν φοιτήσεις (υποτροφίες) καλύπτονται από κληροδοτήματα, εντούτοις δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους του!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντοτε υπήρχε μία καθυστέρηση λίγων μηνών, όμως τα δύο τελευταία χρόνια η μη καταβολή μισθών ξεπέρασε κάθε όριο, μιας και το διδακτικό προσωπικό εργάζεται αμισθί από το 2010! Περίπου 2 εκ. ευρώ έχουν συσσωρευτεί σε χρέος για μισθοδοσία και εργοδοτικές εισφορές χωρίς να υπολογίζονται άλλα χρέη, παρά την κανονική καταβολή διδάκτρων και κρατικών επιχορηγήσεων!

Σε αυτό, μάλιστα, το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί πως η οικονομική συμμετοχή του Κράτους, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το Ωδείο Αθηνών είναι Δημόσιος φορέας, όπως ίσως να υποθέσει κανείς. Το αντίθετο. Είναι ένας απολύτως ιδιωτικός οργανισμός, με τον οποίο το Κράτος συνδέεται με τη συμβατική υποχρέωση επιχορήγησης, διότι κατά το παρελθόν το Ωδείο παραχώρησε στο Δημόσιο ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητά του επί της οδού Πειραιώς.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, παρότι οι καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι, το Ωδείο έδωσε βεβαιώσεις για την Εφορία, ομαλής καταβολής δεδουλευμένων για την προηγούμενη χρονιά! Έτσι, οι εργαζόμενοι φορολογηθήκαν για χρήματα, που δεν έχουν πάρει. Επιπλέον, η Επιθεώρηση Εργασίας κάνοντας έλεγχο στα οικονομικά του ωδείου τον Μάιο του 2010 δεν βρήκε επαρκείς τις εξηγήσεις για την μη καταβολή των δεδουλευμένων και προχώρησε σε μήνυση.

Για όλα αυτά η Διοίκηση απαντά πως «οφείλονται στην οικονομική κρίση και στο μεγάλο κόστος συντήρησης του κτιρίου» που στεγάζει το Ωδείο, επί της οδού Ριγήλης.

Από την πλευρά τους, πριν από λίγες ημέρες οι καθηγητές κάλεσαν προς ενημέρωσης τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους και μάλιστα όρισαν εκπρόσωπο, προκειμένου να κοινοποιήσει τις θέσεις τους στη Διοίκηση του Ωδείου.

Το Musicpaper.gr παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην υπόθεση και με νέο ρεπορτάζ θα προσπαθήσει να εμβαθύνει στους λόγους και τις αιτίες που διαμόρφωσαν τη συγκεκριμένη κατάσταση στο ιστορικό, Ωδείο Αθηνών, να ζητήσει τη γνώμη των εμπλεκόμενων πλευρών και να ρίξει φως –στο μέτρο του δυνατού- στα «γκρίζα» σημεία της υπόθεσης.

Και μόνο η ιστορική σημασία του Ωδείου Αθηνών επιτάσσει κάτι τέτοιο…