Αυτή ήταν μία απορία που «έπεσε» στην παρέα την προηγούμενη εβδομάδα! Τι παρέα είναι τώρα αυτή που έχει τέτοιες απορίες; Αυτό χρήζει άλλου τύπου διερεύνηση και είναι για άλλη ώρα… Αυτή η απορία παρόλα αυτά οδήγησε σε ένα ψάξιμο – δεν το λες και ακριβώς ρεπορτάζ – για να βρούμε ποια είναι η ακριβότερη έκδοση δίσκου ή δίσκων που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. 

Υπήρξε μία περίοδος στις αρχές του 2000, όπου στα δισκοπωλεία (που ήταν αρκετά τότε) υπήρχαν συλλογές που ξεπερνούσαν τα 3 και 4 χιλιάδες ευρώ.

Πρέπει από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν μιλάμε για το τι μπορεί να βρει κάποιος σε ένα διεθνές e-shop τύπου Amazon, ούτε για παλιές συλλεκτικές εκδόσεις βινυλίων κλπ, οι οποίες μπορεί να πωλούνται σε δισκάδικα, παλιατζίδικα ή και οίκους δημοπρασίας, που απευθύνονται σε συλλέκτες.

 

Μιλάμε για την πιο ακριβή έκδοση που μπορεί κάποιος να βρει σήμερα σε ένα ελληνικό δισκάδικο. Δεν έχουν μείνει και πολλά, οπότε η έρευνά μας δεν ήταν και εξαντλητική.

 

Στο θέμα μας όμως.

 

Η πιο ακριβή έκδοση φυσικού προϊόντος, που τον πιάνεις στα χέρια σου, το χαϊδεύεις, το φιλάς κλπ κλπ, είναι το σύνολο των ηχογραφήσεων του Herbert von Karajan στην τιμή των 900 ευρώ! Όχι και πολύ ακριβά αν σκεφτεί κανείς ότι παίρνει 330 cd, 24 dvd, 2 bluray και ένα βιβλίο. O τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί η έκδοση είναι:

KARAJAN / COMPLETE RECORDINGS ON DEUTSCHE GRAMMOPHON AND DECCA - 330CD + 24DVD + 2BLURAY + HANDCOVER BOOK

 

Αμέσως μετά, με μεγάλη διαφορά από την ακριβότερη έκδοση έρχεται αυτή με τα βινύλια όλης της δισκογραφίας των Rolling Stones στα 495 ευρώ, με τον εμπορικό τίτλο

THE ROLLING STONES / STUDIO ALBUMS VINYL COLECTION 1971 - 2016 - 15 LP 180gr

Στα 473 ευρώ πωλείται η έκδοση BACH JOHANN SEBASTIAN / 333 BOX SET - 222CD DVD

Και λίγο πιο κάτω, στα 452 ευρώ αυτή των PINK FLOYD / THE EARLY YEARS 1965 - 1972 - 11CD + 9 DVD + 8 BLU RAY + 5 7''VINYL

 

Προφανώς θα ήταν από τη διεθνή δισκογραφία οι πιο ακριβές εκδόσεις, αφού στην Ελλάδα οι δισκογραφικές φρόντισαν εδώ και χρόνια να «σκοτώσουν» τα μεγάλα ρεπερτόρια σε προσφορές εφημερίδων ως δώρο σε εκδόσεις με 3,5 ή 4,5 ευρώ. Για το ελληνικό ρεπερτόριο οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες.

Η ακριβότερη έκδοση αυτή τη στιγμή Έλληνα καλλιτέχνη είναι η καινούρια έκδοση με τα άπαντα και πολλά extras της Άννας Βίσση που κυκλοφορεί σε σκληρή βαλίτσα (πληρώνεις και τη βαλίτσα δηλαδή) στα 530 ευρώ με τον εμπορικό τίτλο: «Άννα Βίσση: The Legendary Recordings 1982 – 2019». 35 ευρώ ακριβότερα από τα άπαντα σε βινύλιο των Rolling Stones.


Αμέσως μετά έρχονται διάφορες συλλογές εκκλησιαστικής μουσικής που κυμαίνονται στα 160 ευρώ και έπεται η συλλογή με τα άπαντα της Χάρις Αλεξίου με τίτλο «Καράβι», στα 130 ευρώ.

 

 

Για την ιστορία τα πιο φθηνά cd που βρήκαμε και ήταν πολλά, είχαν τιμή 2.99 ευρώ και μία μέση τιμή για τα νέα cd είναι τα 10,50 ευρώ.