Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ωδείο Αθηνών. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα  με θέατρο, συναυλίες ,όπερα, σύγχρονο χορό, εικαστικά και άλλες δράσεις  στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο, καθώς και σε ξεχωριστά  σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, στο πλαίσιο του «ανοίγματος» του φεστιβάλ στην πόλη.

 

Στα highlight του Ηρωδείου για τους μουσικόφιλους:

Οι Jethro Tull, που γιορτάζουν πενήντα χρόνια, οι Tindersticks,  οι Dead Can Dance , η Lorreena Mac Kennitt ο  Yo-Yο Ma αλλά  και Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Ελένη Καραινδρου , ο Γιάννης Μαρκόπουλος με ερμήνευες τον Γιάννη Χαρούλη και την Ελεωνόρα Ζουγανέλη , ο Γιώργος Νταλάρας με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης.

 

 

 

Σημαντικό σημείο της ομιλίας του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου πως η φετινή σεζόν  είναι αφιερωμένη στη «διαφορετικότητα». 

 

«Με την κοινωνία εν βρασμώ και άπειρα ζητήματα να απειλούν την κοινωνική συνοχή, σήμερα θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ ως φορέα παιδείας και πολιτισμού, τονίζοντας μια παράμετρο κομβικής σημασίας για την κοινωνική συνύπαρξη: το σεβασμό 8 του διαφορετικού λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού. Γι’ αυτό και η φετινή σαιζόν είναι αφιερωμένη στη «διαφορετικότητα», σ’ αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε: «το δικαίωμα στο αυτονόητο», το δικαίωμα δηλαδή να είσαι αυτό που είσαι και αυτό που θέλεις να είσαι.

 

M’ αυτό το αίτημα συνδέεται και η νέα μας οπτική ταυτότητα, που εικονίζει μια φιγούρα ερμαφρόδιτου, ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες. Υπάρχουν, παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, κοινωνικά προβλήματα που δεν μπορούμε να τα παρακάμψουμε, ένας ολοένα μεγαλύτερος φόβος απέναντι στο διαφορετικό, μια στροφή σε κακώς εννοούμενες παραδοσιακές αξίες, που υποθάλπει πρακτικές αποκλεισμών, μια μεγάλη άνοδος του φασισμού. Μας απασχολεί το πώς θα μιλήσουμε γι’ αυτό. Πώς θα ευαισθητοποιήσουμε έναν κόσμο που δεν ανήκει κατ’ ανάγκη στο κοινό των θεατρόφιλων, υποψιασμένων θαμώνων του Φεστιβάλ, πώς θα κάνουμε να συναντηθούν διαφορετικές ομάδες κοινού, πώς θα απαντήσει η τέχνη και η «ψυχαγωγία» στις κοινωνικές ανάγκες, διατηρώντας ένα υψηλό αισθητικό επίπεδο».

 


Δείτε και κατεβάστε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών ΕΔΩ


 

Άλλοι σημαντικοί τομείς του Φεστιβάλ:  η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών , η υποστήριξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και η σύνδεση της με την παράδοση  ως ανανέωση  μιας εθνικής αισθητικής ταυτότητας  ο διεθνής προσανατολισμός και η εξωστρέφεια.


Τα μουσικά θεάματα στο Ηρώδειο

 

Εθνική Λυρική Σκηνή – Κάρλους Παντρίσσα – Λα Φούρα ντελς Μπάους – Γιώργος Μπαλατσινός, Νόρμα του Μπελλίνι.

Ελένη Καραΐνδρου, Tous des oiseaux

Jethro Tull, 50 χρόνια Jethro Tull

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου – Yuja Wang – Gustavo Gimeno

Γιώργος Νταλάρας – Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης – Hakan Sensoy

 

Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα ΕΡΤ – Aναστάσιος Συμεωνίδης, Παγκόσμια ημέρα μουσικής

Συμφωνική Oρχήστρα της Βιέννης – Λεωνίδας Καβάκος

Kρατική Ορχήστρα Αθηνών, Αφιέρωμα στον Στήβεν Σπήλμπεργκ

Loreena McKennitt, Το ξωτικό των κέλτικων ήχων

Γιάννης Μαρκόπουλος

 


Το site του Φεστιβάλ Αθηνών είναι ΕΔΩ


 

Yo-Yo Ma – 6 σουίτες για τσέλο του Μπαχ, χωρίς συνοδεία

Anne Teresa De KeersmaekerJean-Guihen Queyras / Rosas, Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε / 6 σουίτες για τσέλο του Μπαχ

Dead Can Dance, Dionysus

Μουσικοί της Καμεράτας – Μυρτώ Παπαθανασίου – Γιώργος Πέτρου, Αλτσίνα του Χαίντελ

Ravenna Festival – Ορχήστρα Νέων Luigi

 

CherubiniRiccardo Muti, Concert of Friendship

Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα ΕΡΤ – Μαρία Φαραντούρη – Αναστάσιος Συμεωνίδης, Πάμε σινεμά;

Tindersticks

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μαξίμ Βενγκέροφ – Στέφανος Τσιαλής

Εθνική Λυρική Σκηνή – Κωνσταντίνος Ρήγος – Λουκάς Καρυτινός, Τραβιάτα του Βέρντι

 

Εθνική Ορχήστρα της Κίνας – Παιδική Χορωδία του Σάλτσμπουργκ – Enjott Schneider – Otto Sauter – Ten of the Best, Ceremony of Harmony.

 

 

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση του προγράμματος που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 26.02.2019