Το καταγεγραμμένο ως γιαννιώτικο τραγούδι, το οποίο συναντάται ιδιαιτέρως και στην περιοχή του Ζαγορίου (λόγω του σπουδαίου Γρηγόρη Καψάλη), “Αρχοντόπουλο” απέκτησε μία νέα, σπουδαία ερμηνεία από μουσικούς με ένα ευρύ πεδίο επιρροών και υψηλή αισθητική στην προσέγγισή τους πάνω στη δημοτική μουσική. Τα “Μπρατίμια”, δηλαδή ο Μάκης Μπακλατζής (τραγούδι, βιολί), ο Νίκος Αγγούσης - Δοϊτσίδης (κλαρίνο), ο Γιάννης Πούλιος (λαούτο) και ο Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά) δημοσίευσαν πριν από λίγες ημέρες το νέο βίντεο του πρότζεκτ, που ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες και που εστιάζει σε μία σειρά τραγουδιών από διαφορετικά σημεία της ελληνικής επικράτειας.

 

 

Πρώτος “κρίκος” σε αυτή την αλυσίδα υπήρξε το θρακιώτικο “Δύο πιδιά”, ένα τραγούδι που ερμήνευσε ο Νίκος Αγγούσης - Δοϊτσίδης και που ανασύρθηκε από τη λήθη, αφού ξανακούστηκε έπειτα από πολλά χρόνια. Το “Αρχοντόπουλο” πήρε τη σκυτάλη και θα ακολουθήσουν ένα τραγούδι από την Κρήτη και μία πατινάδα γάμου από το Πήλιο. Αυτό το ύφος, άλλωστε, είναι συνυφασμένο και με τη δραστηριότητα του σχήματος, που αποτελείται από μουσικούς που συνεργάζονται αρμονικά και δημιουργικά επί πολλά χρόνια και ως “Μπρατίμια” εκτός της δεδομένης μουσικής καταγραφής και μελέτης, αναλαμβάνουν να καλύψουν καλλιτεχνικά κοινωνικές εκδηλώσεις με δημοτική μουσική. 

 

Το “Μπρατίμια” (που το όνομά τους σημαίνει βλάμηδες) μετρούν ήδη στο ενεργητικό τους μία δισκογραφική έκδοση (“Μπρατίμια - Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική") και η εν εξελίξει θα είναι η δεύτερη κατάθεση της δουλειάς τους. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ιδέα ξεκίνησε από τους ιδιόκτητες του Πολυχώρου “Παραμικρό”, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και που παραχωρήθηκε ως το σκηνικό για την κινηματογράφηση των βίντεο που συνοδεύουν τα τραγούδια. 

 

Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν κοινό τόπο δραστηριότητας τη Βόρεια Ελλάδα, αντλούν ωστόσο την καταγωγή τους και συνεπακόλουθα τις μουσικές καταβολές τους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, γεγονός που μεταφέρεται και στον τρόπο της μουσικής τους ερμηνείας. Μάλιστα, η καταγραφή αξιόλογων μουσικών ιδιωμάτων είναι ένα μία από τις επικεντρωμένες ενέργειες των μουσικών από τα “Μπρατίμια”, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους ταμπαχανιώτικους σκοπούς, που ήταν μέρος του μακεδονίτικου ρεπερτορίου, κατά το παρελθόν.

Για περισσότερες πληροφορίες

Facebook: https://www.facebook.com/bratimia/

Site: https://www.bratimia.com/