Μία μουσική διασκευή κρίνεται από την αμεσότητα που αποκαλύπτει την ειλικρινή εκφραστική ανάγκη… Η ερμηνεία του Δημήτρη Μυστακίδη στο ηπειρώτικο “Ζαλίζομαι” (διαθέσιμη στο soundcloud του μουσικού https://soundcloud.com/dimitrismystakidis) είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενός υπέροχου τραγουδιού της δημοτικής μουσικής, που ενώ έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από διάφορες “εκτελέσεις” σε πανηγυριώτικα σανίδια, αναδεικνύεται όταν απαλλάσσεται από τα περιττά και αναδίδει την ομορφιά και τη δύναμή του με απλότητα, αλλά πρωτίστως με ειλικρίνεια. Ο Δημήτρης Μυστακίδης εξηγεί στο Μusicpaper.gr και το “Παραδούναι και Λαβείν” το πως έστρεψε την κιθάρα του στο να αγναντέψει για λίγο την Ήπειρο, εν μέσω της πρόσφατης κυκλοφορίας του “Αμέρικα”… 

Η συγκεκριμένη διασκευή έχει μια ιδιαιτέρως προσωπική οπτική. Μέσα στην ερμηνεία γίνονται αντιληπτά προσωπικά συναισθήματα…

Έτσι είναι… Ούτως ή άλλως μια διασκευή είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά στη συγκεκριμένη, ναι, είχα και έντονα συναισθήματα. Αυτό το τραγούδι είναι μέρος από την επόμενη δουλειά μου, που είναι ήδη αρκετά προχωρημένη. Θα περιέχει διασκευές, αλλά θα έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και θα αφορά στην περιγραφή μιας σχέσης. Από την αρχή μέχρι το τέλος της. Δεν είμαι συνηθισμένος στο να γράφω ή να κάνω διασκευές τόσο πειραγμένες. Όμως σε αυτή την περίπτωση το κομμάτι βγήκε μια και έξω. Όλες οι εκφράσεις και η δομή ήταν μια κι έξω. Εκ των υστέρων, έχτισα λίγο τα φωνητικά.

 

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο παραδοσιακό τραγούδι;

Καταρχάς, μου αρέσει έτσι κι αλλιώς. Ωστόσο, η σκέψη για τη διασκευή προέκυψε όταν πριν από λίγο καιρό ετοιμαζόμουν να πάω μία εκδρομή στο Ζαγόρι και ξύπνησα 6.30 το πρωί με ζαλάδα από την προηγούμενη νύχτα. Έπρεπε να ετοιμαστώ για το ταξίδι και μου ήρθε στο μυαλό αυτό το τραγούδι. Έχω ιδιαίτερη σχέση με την παράδοση, αλλά μέσα από όλα τα τραγούδια που έχω παίξει, το “Ζαλίζομαι” εξέφραζε ακριβώς αυτό που είχα μέσα μου, όπως συμβαίνει και με άλλα τραγούδια, σε άλλες περιστάσεις. Τα παραδοσιακά τραγούδια είναι μέρος από την καθημερινότητά μου.

 

Ποια είναι η γνώμη σου, ειδικότερα για την ηπειρώτικη μουσική;

Τη θεωρώ, πάρα πολύ ιδιαίτερη, σε σχέση με την ελληνική μουσική γεωγραφία. Η πεντατονία και η απλότητα που έχει στη μουσική της έκφραση προφανώς έχει να κάνει και με τον τόπο, αφού η Ήπειρος είναι σκληρό μέρος που δεν σου αφήνει περιθώρια για μελιστάλακτες εκφράσεις. Τη θεωρώ εξαιρετική. Αν μπορώ να το πω, την έχω στο μυαλό μου σε αντιστοιχία με τα πρώιμα ρεμπέτικα. Τα μουρμούρικα, που μέσα στην απλότητά τους ήταν κι αυτά σκληρά. Είναι μια μουσική απλή, εύστοχη και με πολύ συναίσθημα.