kapsaliszotosΗ γη της πέτρας στο Θέατρο Πέτρας. Πέτρα πάνω στην πέτρα, γη του Αχέροντα και των ψηλών βουνών, γη του Κάτω, αλλά και του Άνω Κόσμου. Γη του Δωδωναίου Δία, της Μουργκάνας και της Πίνδου. Γη με τη Λίμνη των χιλίων στεναγμών. Γη της τζαμάρας και του κλαρίνου. Των θρήνων και των θρύλων. Ήπειρος…

Το Σάββατο 20 Ιουνίου, στο Θέατρο Πέτρας, ο μεγαλύτερος συλλογικός φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία πρόσφερε μία βραδιά με μουσικοί και χορούς της «Απείρου Χώρας» (κατά τον Όμηρο), τιμώντας την συμπλήρωση των 400 χρόνων από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου. Ηπειρώτες και μη τίμησαν και αυτοί με τη σειρά τους την εκδήλωση, όμως ακόμη πιο πολύ τίμησαν το κοινό και την περίσταση δύο από τις μεγαλύτερες μορφές και προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής. Ο Γρηγόρης Καψάλης με το κλαρίνο του και ο Χρήστος Ζώτος με το λαούτο του! Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του, ειδικά επί αθηναϊκού εδάφους, ο μεγάλος δάσκαλος και μάστορας του κλαρίνου μας χάρισε δείγματα της δεξιοτεχνίας και της σοφίας που κουβαλάει το παίξιμό του. Από Σκάρους μέχρι τον «Ήλιο» και βέβαια μας υπενθύμισε τα μακάμια πάνω στο κλαρίνο, αυτά που κουβαλάει απ’ ευθείας από την παράδοση της αυλής του Αλή Πασά. Τότε που το φτιάχτηκε το ηπειρώτικο κλαρίνο και αντικατέστησε τη τζαμάρα, τη φλογέρα της Ηπείρου.

 

Μέλος της πιο ξακουστής ηπειρώτικης κομπανίας, τα «Τακούτσια», ως τη διάλυσή της στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Γρηγόρης Καψάλης έχει αφήσει τεράστιο έργο και υπερπολύτιμες καταγραφές. Η τελευταία έκδοση του Καψάλη με τα «Τακούτσια» βασίστηκε σε επιτόπιες ηχογραφήσεις του γαλλικού CNRS στην Ήπειρο το 1984 και 1985 και κυκλοφόρησε στη γαλλική σειρά INEDIT (Maison des Cultures du Monde), πρώτα σε βινύλιο (1987 και 1990) και στη συνέχεια σε CD (2000)!

Εκεί παραδίπλα, το λαούτο της παραδοσιακής μας μουσικής! Ο Χρήστος Ζώτος. Ανέβηκε πρώτος, πριν από τον συνοδοιπόρο του και πάνω σε ένα σολάρισμά του άπλωσε τη γέφυρα του λαούτου με το μπλουζ. Δυνατές, πεντακάθαρες νότες, με χρώμα πάνω τους και μεράκι. Πολύ μεγάλος μουσικός, που ζύμωσε το παίξιμό πλάι στους μεγαλύτερους τραγουδιστές της παραδοσιακής μας μουσικής και από τα κλαρίνα του Βασίλη Σαλέα (του παλιού) και του Βασίλη Σούκα, μέχρι το ούτι του Μουνίρ Μπασίρ (Ιράκ)!
Μαζί τους και λίγο πιο δεξιά, μία από τις πιο σωστές και δουλεμένες ηπειρώτικες φωνές, ο Γιάννης Παπακώστας, επί σειρά ετών συνεργάτης του Γρηγόρη Καψάλη, επί σκηνής και πίσω του η κομπανία του πολύ σημαντικού, σύγχρονου δεξιοτέχνη του κλαρίνου, Γιώργου Κωτσίνη και επί της πλατείας νέοι, ηλικιωμένοι και μικρά (πολύ μικρά) παιδιά, χόρευαν με ηπειρώτικες φορεσιές τους χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Σημαντική η συμμετοχή χορωδιών, πολυφωνικών σχημάτων και βεβαίως χορευτικών ομίλων από τους Συλλόγους Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας. Κορυφαία στιγμή τα τσάμικο ενός λιλιπούτειου Ηπειρώτη (δεν πρέπει να είναι πάνω από 5 ετών) που τον βαστούσε μόνο ο πατέρας του στη μέση της πλατείας.

 

vassilkipapageorgiouΗ Βασιλική Παπαγεωργίου από τους «Βόσπορος» βρίσκεται αυτή την εποχή στην Ελλάδα, όπου ετοιμάζει τα πρώτα demo της νέας συνεργασίας της με τους Mode Plagal. Αυτή θα περιλαμβάνει τραγούδια που γεννήθηκαν στιχουργικά από την ίδια την Παπαγεωργίου, σε ένα ταξίδι της στην Καππαδοκία, πάνω σε νέες συνθέσεις του Θοδωρή Ρέλλου, του Τάκη Κανέλλου, του Κλέωνα Αντωνίου και του Χασάν Εσέν. Θα συμπεριλαμβάνονται επίσης, ένα παραδοσιακό της περιοχής της Καππαδοκίας και συγκεκριμένα ένα τραγούδι για το γιοφύρι της Άδανας, όπως και δύο μελοποιημένα ποιήματα του Τάκη Σιρέλη.

Τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου στις 9 μ.μ., στο Κηποθέατρο «Δώρα Στράτου», στο Λόφο Φιλοπάππου θα διεξαχθεί το «1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών». Θα εκτελεστούν τραγούδια από 14 σχήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου, ενώ υπεύθυνος του πολυφωνικού σχήματος Ηπείρου είναι ο Βαγγέλης Κώτσου. Το Κ.Ε.Π.Ε.Μ. θα συμμετάσχει με το δικό του πολυφωνικό σχήμα υπό την διδασκαλία του Β. Κώτσου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
τηλ. 210 3244395, 210 9214650 Είσοδος: € 10

 Ο μεγάλος δάσκαλος της παραδοσιακής μας μουσικής, Χρόνης Αηδονίδης σε μία από τις σπάνιες –πλέον- εμφανίσεις του θα ανέβει επί σκηνής την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής. Πλάι του η μόνιμη συνεργάτιδά του, ερμηνεύτρια της δημοτικής μας μουσικής και ψάλτρια, Νεκταρία Καραντζή. Τη συναυλία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής και ο «κορμός» της θα είναι ένα αφιέρωμα στο Χρόνη Αηδονίδη.
Στην εκδήλωση θα παίξει επί σκηνής η ορχήστρα του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης».
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Πολιτιστικό Κύτταρο» (πρώην ΡΕΞ). Την αμέσως επόμενη, ημέρα, Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8 μ.μ. ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή θα δώσουν αποχαιρετιστήρια συναυλία παραδοσιακής μουσικής, για τους αθλητές των Special Olympics από τη Ρωσία και τη Βουλγαρία (που θα φιλοξενηθούν στον Έβρο, με το πρόγραμμα «Πόλις Αμφιτρύων») στο Γήπεδο Φώτης Κοσμάς (Αλεξανδρούπολη). Οι δύο καλλιτέχνες συμμετέχουν εθελοντικά, ενώ θα παραστούν και πολιτιστικοί σύλλογοι από την Αλεξανδρούπολη και τις Φέρες.

harrislambrakisouartetΝέο υλικό επεξεργάζεται επίσης, ο Χάρης Λαμπράκης μαζί με το κουαρτέτο του. Το «Χάρης Λαμπράκης Quartet» δημιουργήθηκε το 2006 από τον Χάρη Λαμπράκη (νέυ), το Νίκο Σιδηροκαστρίτη (τύμπανα), τον Δημήτρη Θεοχάρη (πιάνο) και τον Αλέξανδρο Παρασκευόπουλο (μπάσο) έχοντας σαν αφετηρία την αγάπη των μελών του για τη μουσική του John Coltrane, τις συνθέσεις του Χάρη Λαμπράκη, καθώς και τις μελωδίες από την ευρύτερη παραδοσιακή μουσική.
Την πρώτη του αμιγώς προσωπική δουλειά, ετοιμάζει όμως και ο Λευτέρης Χαβουτσάς, εξαιρετικός κιθαρίστας, ουτίστας, αλλά και ζωγράφος (!), με νέες συνθέσεις που ακουμπούν τόσο σε προσωπικές αναφορές, όπως και παραδοσιακούς «δρόμους».

 

Το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων επιμελήθηκε κα παρουσιάζει μέχρι και τον Ιούλιο μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις, οι οποίες θα μας ταξιδέψουν στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, καθώς και σε αυτή της ανατολικής Μεσογείου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
:

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη
Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3, Πλάκα, 105 56, Αθήνα
Τηλ.- Fax: 210-3250198, 210-3254119, 210-3254129
Συγκεκριμένα για το αμέσως προσεχές διάστημα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι παρακάτω παραστάσεις…

Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 8μ.μ., οι μαθητές του Μουσείου με τους δασκάλους τους ολοκληρώνουν τον φετινό κύκλο σπουδών με μια αποχαιρετιστήρια συναυλία, εορτάζοντας παράλληλα την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Τα μαθήματα διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από το Σωματείο Φίλων του ΜΕΛΜΟΚΕ το 1993 και από τότε προσφέρουν κάθε χρόνο στους ενδιαφερόμενους μια μεγάλη ποικιλία επιλογών (κλαρίνο, φλογέρα, νέυ, λύρα & λαούτο Κρήτης, στεριανό & νησιώτικο λαούτο, ούτι, ταμπουράς, σαντούρι, κανονάκι, μπουζούκι, μαντολίνο, δημοτικό τραγούδι, ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

almahabbaΤην Πέμπτη, 23 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ., το γκρουπ αραβικής μουσικής, Al Mahabba μας προσκαλεί στον Κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη στην Πλάκα, για ένα ταξίδι στην Ανατολή. Με σταθμούς πολύ γνωστές μελωδίες και τραγούδια που τραγουδήθηκαν από τις σπουδαιότερες φωνές του Αραβικού κόσμου. Φευρούζ, Ουμ Καλσούμ, Σαμπάχ Φακχρί και πολλών άλλων. Το επταμελές σύνολο Al Mahaba δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003, με στόχο την έρευνα και απόδοση της κλασσικής Αραβικής μουσικής από τη Μέση Ανατολή αλλά και από τις αραβόφωνες χώρες της Βορείου Αφρικής. Στη συναυλία τους στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τη Συρία, το Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο, όπως και κομμάτια από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά τους, υπό την επιμέλεια και την παραγωγή του Haig Yazdjian αλλά και λόγιες μουσικές φόρμες της μουσικής παράδοσης των Αράβων όπως τα περίφημα Σαμαΐ… Οι Al Mahabba είναι οι Nabil Al Sayeg (τραγούδι), Περικλής Παντολέων (ούτι),  Νεκτάριος Σταματέλος (νέι), Μάνος Επιτροπάκης (τσέλο), Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι), Γιώργος Αναγνωστόπουλος (κρουστά), Γιάννης Ευσταθόπουλος (κρουστά).

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 8μ.μ., ο Όμιλος ελληνικών Χορών, «Ελένη Τσαούλη» παρουσιάζει παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς, σε ένα αφιέρωμα στους μαθητές του Ομίλου με πανηγυρικό κλείσιμο της εκπαιδευτικής περιόδου 2010-2011. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Όμιλος Ελληνικών Λαϊκών χορών, «Ελένη Τσαούλη», Τηλ.: 210-3250389.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 8μ.μ., «Τα μελτέμια του Αιγαίου». Τραγούδια και οργανικοί σκοποί από τα νησιά μας και τα παράλια της Ιωνίας

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας 89,5 και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη παρουσιάζουν: «Τα μελτέμια του Αιγαίου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανικούς σκοπούς από τη Λέσβο και τη Σμύρνη, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα της Ιωνίας, πατινάδες, μπάλους, συρτά και σούστες του Αιγαίου και τραγούδια από την Κύπρο. Για κάθε περιοχή υπάρχει η αντίστοιχη ζυγιά κι έτσι για τη Σμύρνη και το Βόρειο Αιγαίο συνδυάζονται η πολίτικη λύρα, με το πολίτικο λαούτο, το τανμπούρ και το νέι, για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο η νησιώτικη λύρα, τα λαούτα κι ο ταμπουράς, ενώ η μουσική της Ιωνίας παίζεται με ταμπουράδες και σάζια.
Οι μουσικοί που μετέχουν στο σχήμα είναι:
Χρήστος Σίκκης (τραγούδι), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη και νησιώτικη λύρα, σάζι), Βασίλης Μπαραμπούτης (τανμπούρ, σάζι. Τραγούδι), Μαρία Θεοφανίδου (πολίτικο λαούτο, τραγούδι), Στέλιος Κατσιάνης (λαούτο, ταμπουράς), Ανδρέας Σίκκης (νέι, κρουστά). Μουσική επιμέλεια: Στέλιος Κατσιάνης.