Πάνε κοντά στα 15 χρόνια από όταν νέοι μουσικοί βρήκαν στα μουσικά σχολεία (και τις πανεπιστημιακές Σχολές) το χώρο δράσης που αποζητούσαν. Έφτιαξαν παρέες, πήραν σβάρνα τις συναυλίες και τα σεμινάρια της παραδοσιακής μουσικής, δημιούργησαν και οι ίδιοι. Η τελευταία δεκαετία ήταν γι’ αυτούς το καλύτερο «μεταπτυχιακό». Η επιρροή της world music –και- στη χώρα μας δημιούργησε ένα κοινό ώριμο για τέτοιου είδους ακούσματα (ευτυχώς…). Τα παιδιά αυτής της γενιάς, καταξιώθηκαν πολύ σύντομα με όπλο την κατεκτημένη γνώση, αλλά και την ανάγκη της συγκυρίας, αφού οι τελευταίοι μουσικοί – «τοτέμ» βρίσκονται πλέον στο στάδιο της διδασκαλίας και της… παράδοσης. Το λαβείν συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια της περιόδου, που ορίσαμε πιο πάνω και στην πραγματικότητα δεν σταματάει ποτέ. Μέσα στην αμηχανία του «έντεχνου» χώρου και στην αδράνεια του ροκ, ιδού το νέο «κίνημα» που σέρνει… το χορό. Μουσικοί ετών 20 και κάτι ή 40 παρά κάτι, δίνουν ξανά πνοή στο δικό μας μουσικό φολκ, δηλαδή την πραγματικά λαϊκή διάσταση της μουσικής μας, με τους δέκτες τους στραμμένους και σε ό,τι όμορφο ή ενδιαφέρον έρχεται από το εξωτερικό. Εναρμονιζόμαστε, λοιπόν, μαζί τους, συνοδοιπόροι σε αυτό το «πανηγύρι» και θα παρακολουθούμε τα βήματά τους και τις προσκλήσεις που θα μας στέλνουν. Εδώ, στο διαδίκτυο, την σύγχρονη «εφημερίδα»!

Συμβαίνουν:

- Η αποτελούμενη από εξαιρετικούς μουσικούς, Ορχήστρα του Ασπροπύργου αποτύπωσε σε cd τη δουλειά που γίνεται στο σχήμα εδώ και αρκετά χρόνια. Το ρεπερτόριο που έχει επιλεγεί αφορά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, όμως ένα μεγάλος μέρος εστιάζει σε τραγούδια από τη μουσική παράδοση του Ασπροπύργου, από τα χρόνια του ’50. Συρτά, καλαματιανά, τσάμικα, που εκδηλώνουν τα συναισθήματα πόνου, του αρβανίτικου και προσφυγικού πληθυσμού της περιοχής. Το τραγούδι μοιράζονται οι Γιάννης Κωνσταντίνου, Θωμάς Κωνσταντίνου, Χρυσόστομος Μητροπάνος, Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Θεοφανίδου, Κώστας Μερετάκης (τα θρακιώτικα), Κάρολος Κουκλάκης (τα κρητικά) και ο Βασίλης Μπαραμπούτης (τα μικρασιάτικα).

loxandra- Η κολεκτίβα παραδοσιακής μουσικής (με «ματιές» κατά βάση προς την Ανατολή), Λωξάντρα επιστρέφει δισκογραφικά με μία δική της παραγωγή (από το label Poly) ένα πολυσυλλεκτικό –ως προς τις συμμετοχές καλλιτεχνών- cd, που είναι αφιερωμένο ειδικά σε δύο πολύ αγαπητούς ανθρώπους και μουσικούς, το Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα, από την Ελλάδα και τη Müzeyyen Senar από την Τουρκία. To ρεπερτόριο κινείται γύρω από την παράδοση του Μεϊχανέ και του Καφέ Αμάν. Τραγούδια με ρίζα το ρεμπέτικο, που έχουν ως βάση το κανονάκι και το ούτι, αποτυπώνονται με νέες ιδέες στις ενορχηστρώσεις, αποφεύγοντας το άτοπο μιας απλής «αναπαραγωγής». Το τελικό αποτέλεσμα πήρε και κάτι από τη διασπορά σε ό,τι αφορά τους… τόπους ηχογραφήσεων (Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Λαμία, Βαλένθια, Τορόντο). Βασικά μέλη των Λωξάντρα
είναι loxandra3οι Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι), Νίκος Αγγούσης-Δοϊτσίδης (κλαρίνο), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά, κοντραμπάσο), Μάκης Μπακλατζής (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι, τζουμπούς). Οι συμμετοχές που περιλαμβάνουν φίλους και… συνοδοιπόρους μουσικούς περιλαμβάνουν τους παρακάτω… Θεοδώρα Αθανασίου, Brenna MacCrimmon, Ρία Ελληνίδου, Σάκης Γεωργίου, Dilek Koc, Μάνος Κουτσαγγελίδης (τραγούδι), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Σάκης Λάιος (τάμπλας), Efren Lopez Sanz (σάζια), Ανατολή Μαριολά, Μάρθα Μαυροειδή, Γιώργος Ματθαίου, Δημήτρης Μυστακίδης, Σελίμ Ναζίμ Μπεκέντ, Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Σταύρος Παζαρέντζης (ζουρνά), Γιώργος Ψάλτης (βιολιά αραμπέσκ ορχήστρας), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, κεμανέ), Μάρκος Σκούλιος (νέυ), Παντελής Στόικος (τρομπέτα), Φώτης Σιώτας (βιόλα), Ευγένιος Βούλγαρης, Asli Dogan (τραγούδι).

thanasis_moraitis_cd- Ο Θανάσης Μωραΐτης άφησε κατά μέρος, για λίγο, την αγαπημένη του παραδοσιακή μουσική και έρευνα. Μετά από μία επίπονη, αλλά ποιοτική προεργασία με σημαντικούς μουσικούς, παρουσιάζει ένα υλικό πιο προσωπικό, με κλασικές, αλλά και παραδοσιακής μουσικής (είπαμε κατά μέρος και όχι εντελώς…) φόρμες. Το διπλό CD που κυκλοφορεί από την EMI Classics περιέχει 6 μουσικές συνθέσεις του Μωραΐτη, με γενικό τίτλο Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης. Έξι σύγχρονα μουσικά έργα συμφωνικής δομής ερμηνευμένα από κορυφαίους συντελεστές της ελληνικής μουσικής σκηνής (Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε δύο έργα) υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.  

Σόνια Θεοδωρίδου, σοπράνο /Δημήτρης Κοτρωνάκης, κιθάρα/ Βαγγέλης Χριστόπουλος, όμποε / Ρενάτο Ρίπο, βιολοντσέλο/ Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο/ Ουρανία Λαμπροπούλου, σαντούρι/ Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι). Με διαφορετική δομή και φόρμα το κάθε έργο, με «συζεύξεις» παραδοσιακών και συμφωνικών οργάνων (Ιστορίες της γιαγιάς θάλασσας και Φαγιούμ), με απρόσμενες αρμονικές συνηχήσεις που αναβλύζουν από την διαστηματική δομή των μουσικών κλιμάκων της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, των «μακαμιών» των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών και της σύγχρονης ευρωπαϊκής αρμονίας (Κουαρτέτο εγχόρδων & Ελεγεία για σόλο βιολοντσέλο). Η έκδοση συνοδεύεται από 16σέλιδο ένθετο (σε ελληνικά και αγγλικά) και ο πίνακας του εξωφύλλου είναι έργο του Σπύρου Βασιλείου.