Κλαρίνο, μπασοκίθαρο, πλήκτρα και... τζαζ; Στο αλώνι της λαϊκοδημοτικής μουσικής σκηνής; Κι όμως! Αρκεί το μείγμα να αναδύεται μέσα από την επίδραση του πιο σημαντικού στοιχείου ενός μουσικού έργου, δηλαδή της αισθητικής...


Ο Jan Van de Engel επιστρέφει και μοιράζεται με το musicpaper, το πρώτο δείγμα της νέας του δουλειάς, η οποία αναμένεται τον Οκτώβριο! Ο ντράμερ, που έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα, που... κυκλοφορούν εσχάτως στη τζαζ σκηνή της Αθήνας, «επενδύει» μουσικά πάνω στον ήχο του... delay και δίνει συνέχεια στη δική του Λαδόκολλα.

Το λαϊκοδημοτικό στοιχείο συνδέει τον Jan Van de Engel (σ.σ. Γιάννη Αγγελόπουλο) με τις πρώτες μουσικές αναμνήσεις του, βουτηγμένες στην ατμόσφαιρα του λαϊκού πανηγυριού της Κάτω Αχαγιάς πλάι στον πατέρα του. Σε εκείνον, άλλωστε, είναι αφιερωμένο και το ομότιτλο κομμάτι, το οποίο μοιράζεται ο Van de Engel με το musicpaper (το ακούτε στο τέλος της δημοσίευσης)!


Αξίζει να σημειωθεί πως τους στίχους έχει γράψει ο Ευθύμης Φιλίππου, ευρύτερα γνωστός διότι έχει συνυπογράψει τα σενάρια των ταινιών Κυνόδοντας (2009), Άλπεις (2010) και The Lobster (2014) του Γιώργου Λάνθιμου και της ταινίας L (2011) του Μπάμπη Μακρίδη. Μάλιστα, ο Jan Van de Engel (μουσική) και ο Ευθύμης Φιλίππου (σενάριο) συνεργάστηκαν και κατά την περασμένη σεζόν, στην παράσταση Αίματα, που «ανέβηκε» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη.

 

 


Μια αναφορά στο ελληνικό πανηγύρι και την ατμόσφαιρά του, με βασικά «υλικά» το κλαρίνο, το μπασοκίθαρο και τον χαρακτηριστικό ήχο του αρμόνιου «Farfisa», θα είναι η νέα δουλειά του Jan Van de Engel, στην οποία ο δημιουργός της έχει για συνοδοιπόρους μία σειρά από (πραγματικά) εξαιρετικούς συναδέλφους του. Φυσικά, από τη μουσική ερμηνεία, δεν λείπει το στοιχείο του groove και πως θα μπορούσε, άλλωστε, όταν ο Jan Van de Engel είναι φύσει και θέσει ένας (σπουδαίος) μουσικός της τζαζ.


Στο δίσκο θα περιλαμβάνονται 8 τραγούδια και δύο οργανικά, ενώ εκτός του σπουδαίου (και στα φωνητικά) Κώστα Μερετάκη, ο Αλέξης Ιωάννου είναι ο βασικός τραγουδιστής του αλμπουμ, ενώ ξεχωρίζει και η ερμηνεία του Μάνου Κουτσαγγελίδη...

 

Το άλμπουμ, το οποίο θα τιτλοφορείται Γιάν Βάν είναι ανεξάρτητη παραγωγή και ηχογραφήθηκε εξολοκλήρου στο οικειακό στούντιο του Jan Van de Engel. Αρχικά, υπάρχει η σκέψη να εκδοθεί σε βινύλιο, αλλά και κασσέτα (περιορισμένα αντίτυπα) «τιμώντας» τον πάλαι ποτέ τρόπο πώλησης των έργων λαϊκοδημοτικής μουσικής, πέριξ της Ομόνοιας!

 

Τα κομμάτια του δίσκου:
-Δεν Έπρεπε
-Ρίξε τις Πίκρες στο Γυαλό
-Εκπτώσεις
-Πρόσεχε Πατέρα & Πατέρα μου (ειναι το ίδιο τραγουδι σε διαφορετική εκτέλεση)
-Μαύρη Τσάντα
-Άλογα, Γαιδούρια, Βάρκα
-Ωρα την Ωρα
-Ο Άλλος Γιάννης (ορχηστρικό)
-Το Πίσω Μπρος (ορχηστικό)

 

Συντελεστές: Ευθύμης Φιλίππου, στίχοι, Αλέξης Ιωάννου, φωνή, Κώστας Μερετάκης, κρουστά, πλήκτρα, φωνη, Yoel Soto, μπάσο , Γιάννης Πουπούλης, κιθάρα, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος/Γιώργος Σκιπιτάρης, κλαρίνο, Γιώργος Τσιατσούλης, πλήκτρα, Λευτέρης Χαβουτζάς, σάζι, Βαγγέλης Στεφανόπουλος, πλήκτρα, Μάνος Κουτσαγγελίδης, φωνή (στο Ώρα την Ώρα), Μαρία Καρέτσου, φωνή (στο Ρίξε τις Πίκρες στο Γυαλό), Adedeji Adetayo, κιθάρα φωνή (στο Ρίξε τις Πίκρες στο Γυαλό), Jan Van de Engel, μουσικές/τύμπανα, Τάσος Μπακασιέτας, ηχοληψία/παραγωγή

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στο soundcloud.com/jan-van-de-engel υπάρχουν όλες οι μουσικές του Jan Van de Engel, για δωρεάν download και ακρόαση.

 

Η δισκογραφία του Jan Van de Engel
2010 Misspent CD
2013 Λαδόκολλα 7" βινύλιο
2014 Αίματα 10" βινύλιο (θεατρικό)