Ένα νέο εκφραστικό «εργαλείο», αυτό της αφήγησης, προσθέτει η Lamia Bedioui στη νέα της δουλειά με τον τίτλο Athamra, την οποία παρουσιάζει την Παρασκευή 3 Απριλίου (8μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Κεραμεικός, Αθήνα 105 53, τηλ.: 210 325 1311).

Η ιδιαίτερη Τυνήσια ερμηνεύτρια (που κλείνει αισίως 20 χρόνια δημιουργικής παραμονής στην Ελλάδα), επανέρχεται δισκογραφικά, με έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο, που όπως πάντα, κατέχει αυτόνομο μουσικό ενδιαφέρον, και μεταφράζεται σε ένα «ταξίδι» στον χωροχρόνο με τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς πάνω στη μουσική των χωρών της Μεσογείου (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Ελλάδα, Νότια Γαλλία, Νότια Ιταλία, Ισπανία) καθώς και μερικές καινούργιες συνθέσεις των μουσικών που πλαισιώνουν το σχήμα.

 

Το καλύτερο, ωστόσο, βρίσκεται στον… επίλογο, καθώς εκεί η Lamia Bedioui επικυρώνει τη σχέση που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια με την τεχνική της αφηγηματικής εξιστόρησης, με έναν πολύ ενδιαφέρον και εύσχημο τρόπο. Αξιοποιώντας τις ιστορίες από τα προηγούμενα κομμάτια του δίσκου, η Bedioui «χτίζει» μια νέα ιστορία με βάση κάποιες λέξεις – κλειδιά. Το εγχείρημα καταλήγει σε ένα πολύ όμορφο νέο παραμύθι, μία σύνθεση για φωνή, κρουστά και vocals, που αντλούν συν τοις άλλοις και ψήγματα μελωδιών από τα προηγούμενα κομμάτια, δημιουργώντας ακόμη ένα ενοποιητικό στοιχείο.

 

Το Athamra περιλαμβάνει και δυο ελληνικά τραγούδια, το ρεμπέτικο Στη φυλακή με βάλανε και το δημοτικό, Κάτω στου βάλτου τα χωριά (Κλέφτικο Τσάμικο Ρούμελης - Στερεάς Ελλάδος), το οποίο η Bedioui εμπιστεύεται στο musicpaper για προακρόαση και μπορείτε να το ακούσετε στο τέλος της δημοσίευσης.

 

Όλα τα παραπάνω, θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Απριλίου (8μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης. Για το Athamra θα μιλήσουν οι Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός και ιστορικός μουσικής.

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί Lamia Bedioui (τραγούδι και αφήγηση), Λουκία Κωνσταντάτου (κανονάκι και φωνητικά), Δημήτρης Χιώτης (κρητική λύρα, λαούτο, φωνητικά), Γιώργος Βουρνάς (ούτι, κιθάρα, φλογέρες, φωνητικά), Γιάννης Ευσταθόπουλος (κρουστά - bendir, darbuka, κύμβαλα, κρόταλα, κ.α.)

 

 


Λίγα λόγια για τη Lamia Bedioui
Η Lamia Bedioui γεννήθηκε στη Τυνησία όπου σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας (Master). Παράλληλα ασχολήθηκε με το τραγούδι. Συμμετείχε σε χορωδία κλασικού τυνησιακού τραγουδιού. Έκανε σπουδές στη μουσική και το τραγούδι, αρχικά στη Μουσική Σχολή της Τύνιδας και κατόπιν στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ζει στην Ελλάδα από το 1992.


Από το 2002 μέχρι 2010 συμμετείχε στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια εκφραστικών τεχνών, όπως φωνολογίας, κινησιολογίας, αφηγηματικής τέχνης. Το 2013 αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το θέμα της πτυχιακής ήταν «Οι ερωτικές ιστορίες του αραβικού κόσμου». Είναι ιδρυτικό μέλος της Στέγης Προφορικότητας και Παράδοσης Μυθολόγιο. Η επαγγελματική της πορεία στο τραγούδι ξεκίνησε το 1995.

 

Ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες παραδόσεις της Μεσογείου, καθώς και έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι όπως το γαλλικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με αξιόλογους μουσικούς, τραγουδιστές και περφόρμερ στο χώρο της Ethnic, της παραδοσιακής μουσικής και της Jazz (Jon Balke, El Jazzeera, Λεωνίδας Μαριδάκης, Γιώτα Βέη, Estudiantina Orchestra, Nίκος Κυπουργός, Wouter Vandenabeele και άλλοι). Συνεργάζεται με τη Σαβίνα Γιαννάτου από το 1997 με εμφανίσεις και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχε σε διάφορους δίσκους (Τραγούδια της Μεσογείου, Terra Nostra, In Gedeonis Area, Κρόταλα, Συγκρότημα Χάρη Λαμπάκη, Ρηχά Νερά, Metamorf). Το 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική της δουλειά: FIN’AMOR σε συνεργασία με τον Σόλη Μπαρκή. Μια δουλειά βασισμένη στην αρχέγονη σχέση της φωνής με τα κρουστά. Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει η καινούργια της δισκογραφική δουλεία με τίτλο Athamra.

 

Έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας, σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τυνησία, Γαλλία, Τουρκία) καθώς και σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικές, κοινωνικής υποστήριξης. Έχει συμμετάσχει σαν περφόρμερ και τραγουδίστρια σε θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις (Μαρία Πανούτσου, Νατάσσα Ζούκα, Μαρίνα Μεργού, Silvia Macchi, Alessandra Maioletti, Eρμίρα Γκόρο κ.α.).

Περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.lamiabedioui.com