O Miles Davis της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ο άνθρωπος που άλλαξε την τεχνική και τον ήχο του κλαρίνου επηρεάζοντας χιλιάδες μουσικούς και ενέπνευσε μεγάλους συνθέτες όπως ο Σ. Σπανουδάκης και ο Μ. Θεοδωράκης, σε έναν μουσικό διάλογο που δεν έχει ξαναγίνει. Για πρώτη φορά, πλαισιωμένος από ένα ακουστικό τρίο (ούτι, κανονάκι, ρεκ) επαναπροσδιορίζει τις συνθέσεις που τον έκαναν θρύλο, σε ένα νέο ηχητικό περιβάλλον. Συμμετέχει ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά», αναφέρει το Δελτίο Τύπου για την σύμπραξη – έκπληξη, στο «καφέ Γραμματόσημο» στις 19/02/2015  και δεν απέχει από την πραγματικότητα.

 

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι) και ο Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) υποδέχονται έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς των τελευταίων δεκαετιών στο στέκι του Χαϊδαρίου (Ηρώων Πολυτεχνείου 82, ώρα έναρξης 21:30, με είσοδο ελεύθερη!) σε μία συνάντηση που αποτελεί πόλο έλξης για μουσικόφιλους, αλλά και… μουσικούς!

 

Ο Βασίλης Σαλέας μίλησε στο Musicpaper, τόσο για την  αποψινή βραδιά – έκπληξη, όσο και για τη νέα γενιά μουσικών, που παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον ίδιο και τους συνοδοιπόρους του, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες…

 

«Είναι μεγάλη μου χαρά που θα συμπράξω με τρεις τόσο καλούς μουσικούς, τον Θωμά Κωνσταντίνου, τον Πάνο Δημητρακόπουλο και τον Κώστα Μερετάκη. Έτυχε και πήγα να παρακολουθήσω το ντουέτο των δύο πρώτων σε προηγούμενες εμφανίσεις και πραγματικά έμεινα ενθουσιασμένος. Χαίρομαι όχι μόνο που θα έχω την ευκαιρία να παίξω μαζί τους, αλλά και γιατί πιθανότατα θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και σε άλλο επίπεδο στο μέλλον.


Γνώριζα τον Θωμά Κωνσταντίνου, από τον πατέρα του Γιάννη, με τον οποίο συνεργάστηκα πολλές φορές στο παρελθόν και τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα σαν καλλιτέχνη και άνθρωπο. Το να παίξω όμως μαζί με τον Θωμά επί σκηνής είναι κάτι το ξεχωριστό, αφού και ο ίδιος είναι ένας πολύ σημαντικός μουσικός.
Θα παίξουμε κομμάτια από το προσωπικό μου ρεπερτόριο, τις δουλειές των παιδιών, αλλά και πολλά παραδοσιακά. Πιστεύω πολύ στη συγκεκριμένη γενιά μουσικών, που είναι πολύ ταλαντούχα και φαίνεται πολύ καταρτισμένη ειδικά σαν δεξιοτέχνες οργάνων. Ειδικότερα, χαίρομαι που έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και για το κλαρίνο, που είναι το όργανο με το οποίο έχω συνδεθεί κι εγώ.


Παράλληλα, με ικανοποιεί διότι υπάρχουν μουσικοί και σχήματα, που ακολουθούν το παράδειγμα που έδωσα και εγώ πριν από χρόνια με το να παίξω τζαζ και αυτοσχεδιασμούς.

 

Οι νέοι μουσικοί μπορούν να πετύχουν πολλά, όμως αυτό που θα ήθελα να τους συμβουλέψω είναι να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα μέσα από το παίξιμό τους. Αυτό κατάφερα και εγώ, νομίζω, και γι’ αυτό έκανα όσα έκανα στη μουσική. Αυτό το στοιχείο είναι που κάνει τη διαφορά.


Το ότι θα παίξουμε απόψε πιο «ακουστικά» από ό,τι συνήθως, δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παίζω ή το ύφος, όμως αυτό που σίγουρα διαμορφώνει είναι μια ατμόσφαιρα πιο οικεία με το κοινό. Θα είναι σαν να παίζει κανείς για την οικογένειά του και αυτό ασφαλώς απελευθερώνει όμορφα συναισθήματα…»