kalanta«Να τα πούμε;… »
Το Θέατρο του παπουτσιού, ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης και το μουσικό σχήμα Γιάλα παρουσίασαν στην Αυλαία μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στο Δωδεκαήμερο. Μέρες χαράς και γιορτής. Μια χαραμάδα άνοιξε στο χρόνο για να τρυπώσουμε και να θυμηθούμε ακούσματα, μυρωδιές και γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, τότε που τα κάλαντα σήμαιναν μελομακάρονα και δίπλες…

Μελωδίες του Δωδεκαημέρου, κάλαντα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων από όλη την Ελλάδα, έσμιξαν με διηγήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και λαϊκά παραμύθια.

 

Καλικάντζαροι και στοιχειά, ξόρκια και κάλαντα της ελληνικής παράδοσης συνάντησαν ήρωες του Παπαδιαμάντη, του Τσιφόρου, του Βουτυρά, του Κόντογλου. Ο Άθως Δανέλλης, σε ρόλο αφηγητή και οικοδεσπότη μοιράστηκε ιστορίες που μυρίζουν Χριστούγεννα, φίλεψε λιχουδιές και ευτράπελες διηγήσεις.  Η αφήγηση διανθίστηκε με την μουσική σε μια ατμόσφαιρα άλλοτε κατανυκτική και άλλοτε ανάλαφρη και κωμική.

Η φωτογραφία είναι του Σωτήρη Μπέκα

parastasi2Με λύρα, φλογέρα, λαούτο, βιολί, μαντολίνο, γκάιντα και κλαρίνο το μουσικό σχήμα Γιάλα παρέσυρε τους καλεσμένους -μικρούς και μεγάλους- σε μια περιπλάνηση από τη μια γειτονιά της Ελλάδας στην άλλη, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες ξεχασμένες.
Λύρα, μαντολίνο, τραγούδι: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης
Λαούτο, βιολί, τραγούδι: Έκτορας Κυριάκου
Γκάϊντα, κλαρίνο, φλογέρα, τραγούδι: Δημήτρης Μπρέντας
Κιθάρα, κρουστά, τραγούδι: Γιάννης Χίνος
Κρουστά, τραγούδι: Αλέξης Νόνης
Γκάϊντα: Χαρίτων Χαριτωνίδης
Ποντιακή λύρα: Δαμιανός Μετικαρίδης
Αφηγητής: Άθως Δανέλλης
Στην παράσταση συμμετείχε το Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών (ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.)
Σκηνοθετική επιμέλεια: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη            
Εικαστική επιμέλεια: Έμμα Μολλέ

 

metisarmonikestispolisΤι να ακούσετε
Με τις αρμόνικες της Πόλης - Χοροί και Τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη
(Αρχείο Ελληνικής Μουσικής)

Μία «γεμάτη» εργασία 24 τραγουδιών, με μουσική από την Κωνσταντινούπολη. Τα τραγούδια, όπως μας πληροφορεί το 40σέλιδο έγχρωμο ένθετο, είναι από εκείνα που ο καταξιωμένος Κωνσταντινουπολίτης ακορντεονίστας, Λάζαρος Κουλαξίζης, ο βασικός σολίστας του δίσκου, θυμάται να έπαιζε ο πατέρας του στην «αρμόνικα». Κασάπικα, καρσιλαμάδες, συρτά, ζεϊμπέκικα, αμανέδες και οργανικοί σκοποί, με ενορχήστρωση από τον Αντρέα Τσεκούρα και με τον Κυριάκο Γκουβέντα να «κεντάει» στο βιολί και το μαντολίνο, με τη σύμπραξη και άλλων εξαίρετων μουσικών, ο δίσκος μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της Πόλης του μεσοπολέμου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Κατερίνα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Λάλεζας, Βασίλης Μπαραμπούτης και Χρυσόστομος Μητροπάνος. Τα μουσικολογικά κείμενα και την πλούσια εικονογράφηση του φυλλαδίου επιμελήθηκε ο Γιώργος Κωνστάντζος.

periigisi frontΤι να διαβάσετε
Σωκράτη Σ. Βασιλείου,
Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι
(Εκδόσεις  Άπειρος Χώρα)

Τον ανυπέρβλητο λαϊκό πλούτο του παραδοσιακού μας τραγουδιού, προσεγγίζει με τις Περιηγήσεις μας στο Δημοτικό τραγούδι, ο Σωκράτης Βασιλείου.
Στην πρώτη αυτή «Περιήγηση», το δρομολόγιο περιλαμβάνει την παρουσίαση 25 δημοτικών τραγουδιών, ποικίλου περιεχομένου. Η προσέγγιση κάθε τραγουδιού, ακολουθείται από την παράθεση των παραλλαγών του ίδιου τραγουδιού, όπως αυτές έχουν διασωθεί και καταγραφεί στις διάφορες περιοχές της χώρας, ώστε να καταφανεί ο πλούτος της λαϊκής δημιουργίας αφ’ ενός, και η αμφίδρομη δημιουργική διακίνηση και συνδιαμόρφρωση των πολιτιστικών αγαθών, αφ’ ετέρου.

Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις Άπειρος Χώρα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5154920