Οι Lyre N Rhapsody επιστρέφουν με νέο υλικό εμπνευσμένο και πάλι από την ατμόσφαιρα της αρχαιοελληνικής μουσικής και ποίησης. Κοντά στο λιτό, αλλά τόσο ουσιαστικό ύφος του ντεμπούτο Awakening Muse, αλλά ταυτόχρονα με πιο τολμηρά «βήματα» και αυτοπεποίθηση μας παραδίδουν ένα άλμπουμ με πολύ ενδιαφέρον υλικό και concept.

H «Κίρκη» το μυθικό πλάσμα – μάγισσα που εμφανίζει ο Όμηρος στην «Οδύσσεια» χαρίζει την… αύρα της στο τίτλο της ηχογράφησης, όπως επίσης και στο ομότιτλο κομμάτι, όπου η Αρετή Μίγγου προτείνει μία ενορχήστρωση με βάση τα κρουστά, ενώ παράλληλα απαγγέλει αποσπάσματα από τους ομηρικούς στίχους (στα νέα ελληνικά).

 

Η «Οδύσσεια» επανέρχεται και κλείνει το δίσκο με τις «Σειρήνες», ωσάν να στέλνουν τα κελεύσματά τους προς τον Οδυσσέα, σε μία απέλπιδα προσπάθεια για να τον σαγηνεύσουν… Εδώ, είναι φανερή η πρόταση του Nenad Radosevic, που επιλέγει μια ατμοσφαιρική (πιο world) μουσική ατμόσφαιρα για ένα θέμα, ούτως ή άλλως «προκλητικά» όμορφο.

 

Στη δεύτερη δισκογραφική τους κατάθεση, οι Lyre N Rhapsody στηρίζονται ακόμη πιο γερά στις ιδέες και τις «γέφυρες» που χτίζουν ανάμεσα στο σήμερα και μελωδίες που απέχουν… χιλιάδες χρόνια μακριά. Όπως για παράδειγμα, στον «Ύμνο εις Μούσαν» ένα σωζόμενο τραγούδι του 2ου μ.Χ. αιώνα, που διασκεύασε η Αλίκη Μαρκαντωνάτου με βασικό όργανο την αρχαιοελληνική Λύρα.

 

Αναλυτικά, οι στίχοι:

Ύμνος εις Μούσαν -
2ος αι. μ.χ. (σωζόμενο τραγούδι)


Ἄειδε Μοῦσα μοι φίλη,
μολπῆς δ’ ἐμῆς κατάρχου·
αὔρη δὲ σῶν ἀπ’ ἀλσέων
ἐμὰς φρένας δονείτω.

 

(Μετάφραση) Ύμνος στην Μούσα

Ψάλλε, αγαπητή σε μένα, Μούσα,
κι αρχή δώσε στο τραγούδι μου,
αύρα ας έλθει από τα άλση σου
να δονήσει τις φρένες μου!


Σύγχρονη Απόδοση: Ιαλυσσός.

 

 

Τις ενορχηστρώσεις σε όλο το δίσκο επιμελούνται η Αλίκη Μαρκαντωνάτου και η Αρετή Μίγγου, την παραγωγή ο Nenad Radosevic, ενώ η Αθηνά Χιώτη εκτός από την ερμηνεία (που μοιράζεται και με τα άλλα μέλη του σχήματος…) παρουσιάζει εδώ –για πρώτη φορά- μία προσωπική της σύνθεση (και στίχους) στο Μέλι και φωτιά, που αναδύει αναφορές από τη φολκ, διατηρώντας τη συγγένεια με τον χαρακτηριστικό ήχο των Lyre N Rhapsody, όπου η μουσική απόδοση «συνομιλεί» με το τραγούδισμα και δεν το συμπληρώνει απλώς…

 

Το άλμπουμ θα «ανέβει» τις προσεχείς μέρες στην ιστοσελίδα http://www.lyrenrhapsody.com/αλλά μέχρι τότε μπορείτε να ακούσετε εκεί το Ανάθεμα τον αίτιο (τη μοναδική διασκευή σε δημοτικό τραγούδι που υπάρχει στην «Κίρκη») και το Θρήνο του Σιμωνίδη από το musicpaper.gr, σε αποκλειστική προακρόαση και μπορείτε να το ακούσετε παρακάτω στο τέλος του άρθρου. 

 

Πρόκειται για ένα κομμάτι που έχει μελοποιηθεί παλαιότερα και από τον Πέτρο Ταμπούρη και που αναφέρεται στα μαθήματα ζωής που μπορεί να χαρίσει η προσεχτική παρατήρηση μιας «φαινομενικής» ευτυχίας, που πάντοτε αποτελεί σχετικό και αυστηρά προσωπικό ζήτημα…

 

Οι στίχοι είναι του Σιμωνίδη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κέα το 556 π.Χ. και πέθανε το 469 π.Χ., οπότε και ο θρήνος του πρέπει να γράφτηκε τον 6ο με 5ο αιώνα π.Χ. Ο Σιμωνίδης ήταν Λυρικός ποιητής και εισήγαγε το θρήνο στο χορικό τραγούδι. Οι στίχοι από τον «Θρήνο του Σιμωνίδη» είναι οι ακόλουθοι:

ἄνθρωπος ἐὼν μή ποτε φάσηις ὅ τι γίνεται αὔριον͵
μηδ΄ ἄνδρα ἰδὼν ὄλβιον ὅσσον χρόνον ἔσσεται·
ὠκεῖα γὰρ οὐδὲ τανυπτερύγου μυίας
οὕτως ἁ μετάστασις.


(Μετάφραση…)

Είσαι άνθρωπος, και γι' αυτό ποτέ μην πεις τι μέλλει αύριο
να συμβεί, μήτε να προβλέψεις, σαν δεις κανέναν να ευτυχεί,
πόσον καιρό θα κρατήσει αυτό. Γιατί τόσο γοργό σαν την
αλλαγή της μοίρας δεν είναι ούτε το φτερούγισμα
της μακρόπτερης μύγας.

 

Ειδικότερα, η tracklist της Κίρκης περιλαμβάνει τα εξής…

1. Ανάθεμα τον αίτιο (Στίχοι και μουσική παραδοσιακοί, ενορχήστρωση των Αλίκης Μαρκαντωνάτου και Αρετής Μίγγου)
2. Ο Θρήνος του Σιμωνίδη (Στίχοι του ποιητή Σιμωνίδη, μουσική της Αθηνάς Χιώτη, ενορχήστρωση των Αλίκης Μαρκαντωνάτου και Αρετής Μίγγου)
3. Ύμνος στην Μούσα (Στίχοι και μουσική αγνώστου, διασκευή της Αλίκης Μαρκαντωνάτου καιη ενορχήστρωση της ίδιας και της Αρετής Μίγγου)
4. Κίρκη (στίχοι του Ομήρου, μουσική και ενορχήστρωση της Αρετής Μίγγου)
5. Καλό νερό (στίχοι και μουσική της Αρετής Μίγγου, ενορχήστρωση της Αλίκης Μαρκαντωνάτου και της Αρετής Μίγγου)
6. Η Λήδα και ο κύκνος (αυτοσχεδιασμός, ενορχήστρωση και σύνθεση των Αλίκης Μαρκαντωνάτου και Χρυσόστομου Μπουκάλη)
7. Μέλι και φωτιά (στίχοι και μουσική της Αθηνάς Χιώτη, ενορχήστρωση των Αλίκης Μαρκαντωνάτου και Αρετής Μίγγου)
8. Σειρήνες (σύνθεση και ενορχήστρωση της Αλίκης Μαρκαντωνάτου και του Nenad Radosevic)

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι φιλοτεχνημένο από την Κινέζα καλλιτέχνη, Ioanna Lin. Οι φωτογραφίες είναι από τις ηχογραφήσεις της Κίρκης, αρχές καλοκαιριού 2014…

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι Lyre N Rhapsody θα παρουσιάσουν την Κίρκη, όπως και υλικό από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, στις 9 Ιανουαρίου στο «Κελάρι» του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, δίπλα στο σταθμό ηλεκτρικού). Τηλέφωνο.: 210 3211987 - 55 & 49.

 

Το σχήμα αποτελούν οι Αλίκη Μαρκαντωνάτου(σύνθεση, αρχαιοελληνική Λύρα,φωνή), Αθηνά Χιώτη (φωνή), Αρετή Μίγγου (ενορχήστρωση κρουστών,νταούλι και Udu (Στάμνα), φωνή), Nenad Radosevic (ηχοληψία,παραγωγή).

 

Περισσότερα:  www.lyrenrhapsody.com // www.facebook.com/lyrenrhapsody