Τι θα μπορούσε να γεννήσει η πολύχρονη μαθητεία δίπλα σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους μουσικής, που έχουν τιμήσει αυτόν τον τόπο και η διαμονή σε ένα μουσικό «καμίνι» που συγκεντρώνει κάθε χρόνο μερικούς από τους σπουδαιότερους μουσικούς του κόσμου; Η περίπτωση της Κέλυς Θωμά είναι ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα, αλλά γίνεται ακόμη περισσότερο συνυπολογίζοντας την παραπάνω παράμετρο… Η μουσικός και δεξιοτέχνης της λύρας με συμπαθητικές χορδές, έχει εδώ και καιρό τραβήξει το δικό της δρόμο, που περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από τη μόνιμη συνεργασία με τον Ross Daly. Όπως για παράδειγμα, το project «TOKSO», που αποτελείται από ένα πολυεθνικό σμίξιμο τεσσάρων μουσικών, όπερ σημαίνει η Κέλυ Θωμά (λύρα), η Anne Hytta (Hardangerfiddle / νορβηγικό βιολί), Sigrun Eng (τσέλο) και η Eleonore Billy (nyckelharpa). Πρόκειται για τον διάλογο που αναπτύσσουν τέσσερα τοξωτάόργανα με διαφορετικό υπόβαθρο το καθένα, όπου το ευρωπαϊκό πλαίσιο συναντά την φολκ αρμονία, με ένα δεύτερο σημείο συνάντησης (των μουσικών) την σύνθεση.

Εν προκειμένω όμως, η Κέλυ Θωμά μίλησε στο musicpaper για τη νέα της προσωπική δουλειά, που θα έχει τον τίτλο «7Fish» και αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου (είναι ήδη στο «cd baby» για ψηφιακό download). Μέχρι τότε, υπάρχει διαθέσιμη η προακρόαση του Piranhas… (το ακούτε στο τέλος της συνέντευξης)

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το «7Fish»;
Πρόκειται για μια συλλογή οχτώ κομματιών, επτά από τα οποία έχουν ονόματα ψαριών και έναόγδοοπου ονομάζεται «S». Συμμετέχουν οι Ross Daly, Zohar Fresco, Pedram Khavar Zamini, Γιώργος Μανωλάκης, Άρης Κορνελάκης, Efrén López, Σοφία Ευκλείδου, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Παύλος Σπυρόπουλος, Γιάννης Παπατζανής, Miriam Encinas Laffitte.

Αν η μουσική είναι ένας απέραντος ωκεανός πιθανοτήτων, τότε αυτή η συλλογή είναι επτά συν μία από αυτές… Ο τίτλος του δίσκου είναι «7Fish», τα κομμάτια έχουν ονόματα ψαριών και το τελευταίο «S» προκύπτει από την κίνηση των ψαριών μέσα στη θάλασσα, που είναι ένα ατελές «S». Όλα τα ψάρια κάνουν αυτή την κίνηση. Ειδικά, το «S» είναι ένα πιο αφηρημένο, πιο ελεύθερο κομμάτι με πολύ αυτοσχεδιασμό, που μου θυμίζει αυτή την αίσθηση από τη συγκεκριμένη κίνηση των ψαριών.

O δίσκος θα είναι έτοιμος στις αρχές Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της μίξης, από τον πολύ καλό φίλο και εξαιρετικό μουσικό Efren Lopez, ο οποίος έχει μία απίστευτη αισθητική (και) στον ήχο. Είναι ένας πλάστης ήχου που κάνει τις ηχογραφήσεις να μοιάζουν ανάγλυφες. Η αισθητική που ταιριάζει και βγαίνει σε κάθε μίξη είναι αυτό που τελικά θα ακούσει ο κόσμος, αλλά έχει σημασία το πως θα ακουστεί και στην ιδανική του εκδοχή σε ένα καλό σύστημα ήχου ή από ένα καλό «αυτί».

Πρόκειται για συνθέσεις ενός concept;
Όταν τελείωσε το προηγούμενο cd είχα ήδη έτοιμες καινούργιες συνθέσεις. Με το που φτιάχνω μουσική για κάποια κομμάτια, αμέσως μετά θέλω να ακούσω το υλικό στην τελική του μορφή, όπως και να καταλάβω το τι χρειάζεται στις ενορχηστρώσεις. Πάντα νιώθω την ανάγκη να φτάσει μία ηχογράφηση όσο πιο κοντά στο ιδεατό. Φυσικά, στη συνέχεια τα κομμάτια παίζονται και με άλλους μουσικούς και ανακαλύπτεις διαφορετικές πτυχές τους, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η τελική εκδοχή, έχεις τη σύνθεση στο μυαλό σου και σε τυραννάει γλυκά. Θέλεις όταν τελειώσεις, να ακούσεις το κομμάτι, όπως το ακούς και στο μυαλό σου, αλλά χειροπιαστά.

Ποιες είναι οι διαφορές του «7Fish» με το προηγούμενο «Anamkhara»;
Σε σχέση με την πρώτη μου δουλειά, τώρα οι ενορχηστρώσεις είναι πιο πολύπλοκες, υπάρχουν περισσότερα όργανα, συμμετέχουν πολλοί καλοί φίλοι και σπουδαίοι μουσικοί. Το μουσικό ύφος βρίσκεται κοντά στο προηγούμενο cd, το «Anamkhara», αλλά ταυτόχρονα το αποτέλεσμα είναι και διαφορετικό. Είμαι ενθουσιασμένη για το υλικό και ήδη παίζουμε αρκετά κομμάτια «ζωντανά» με το Ross Daly Trio.

Τα κομμάτια γράφτηκαν σε διαφορετικές φάσεις, αλλά το κοινό τους στοιχείο είναι ότι ήθελα ένα «ζωντανό» τρόπο παιξίματος και ειδικά στο Piranha, όπου είχα την ευκαιρία να μαζέψω τους 7 μουσικούς που ήθελα για να παίξουμε «ζωντανά».

Ακόμη και στο στούντιο τα περισσότερα κομμάτια είναι «ζωντανά» παιγμένα, ενώ σε κάποια άλλα παίζουμε ταυτόχρονα με δυο - τρεις μουσικούς και μετά προστέθηκαν επιπλέον tracks.

Τι ρόλο έχει παίξει το Μουσικό Εργαστήρι«Λαβύρινθος» στις μουσικές επιρροές σου;
Ο «Λαβύρινθος» είναι το σχολείο, ο Ross είναι δάσκαλος, αλλά όχι μόνο αυτό. Έχει μια πορεία και έδωσε μια κατεύθυνση, έκανε την σχολή, είχε τις ιδέες. Όπως λέει ο ίδιος, όταν βρισκόταν στην ηλικία των μαθητών του, έψαξε να βρει δασκάλους και όργανα, από τη Μεσόγειο μέχρι την Ινδία. Ξεκίνησε μία μελέτη δεκαετίας, για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ο Ross πρόσφερε σε πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ένα κέντρο προσέλκυσης μεγάλων δασκάλων. Εμείς μπορούμε να μάθουμε εκεί σπουδαία πράγματα, να καταλάβουμε τί θέλουμε από τη μουσική, και να πάρουμε ένα σημαντικό ερέθισμα. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να κάνει τα δικά του ταξίδια μουσικά μελέτης και να πάει και στη χώρα του οργάνου, ώστε να μελετήσει σε βάθος την παράδοση που τον ενδιαφέρει ή να επιστρέψει στη χώρα του και να δει τη μουσική αλλιώς.

Ο «Λαβύρινθος» είναι η σπίθα για να ξεκινήσει κάτι και όχι το τέλος. Προσωπικά, πήρα εκατοντάδες «σπίθες» κάθε φορά που ένας μουσικός έρχεται εδώ. Με έχουν στιγματίσει οι άνθρωποι που γνώρισα ως δασκάλους ή και μαθητές. Υπάρχουν δάσκαλοι που άλλαξαν τη ζωή μου. Χαρίζουν γνώση σε όλους μας, γεγονός που δεν μπορεί να μην σε επηρεάσει. Υπάρχει αγάπη, όχι μόνο μουσική. Υπάρχει μια ανθρώπινη διάδραση. Σε κάθε σεμινάριο γινόμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
www.kellythoma.com | http://www.cdbaby.com/Artist/KellyThoma1

* Φωτογραφίες: © Γιάννης Καρνίκης (Narciso Corporation Photography) | Στεφανία Ουρανού | Bastian Parschau | Hannu Lehnusvuori