Με όνομα παρμένο από τη μυθολογία (ως η Νύμφη που φρόντισε τον Δία όταν αυτός… γλίτωσε από τη μήνη του πατέρα του Κρόνου), αλλά και από ένα σχήμα οξύμωρο, καθώς η Νέδα είναι ένα από τα ελάχιστα (αν όχι το μόνο) ελληνικά ποτάμια με όνομα γένους θηλυκού. Την ίδια στιγμή, οι «Νέδα» είναι οι Χρήστος Μπάρμπας (Νέυ, Φωνή), Βικτώρια Τάσκου (Ούτι, Φωνή, Yayli Tanbur), Γιώργος Παπαϊωάννου (Βιολί, Λάφτα), Παύλος Σπυρόπουλος (Κοντραμπάσο) και δύο χρόνια μετά το ομότιτλο «Neda» (2012) επιστρέφουν δισκογραφικά με νέο υλικό, το οποίο όπως εξηγούν οι ίδιοι στο Musicpaper δημιουργήθηκε πολύ αυτονόητα και σύντομα σε σχέση με το πρωτόλειό τους. Η βασική διαφορά έγκειται στο ότι ενώ στο ντεμπούτο άλμπουμ τους κυριαρχούσαν οι οργανικές συνθέσεις, τώρα παρουσιάζουν και τρία τραγούδια (δύο του Χρήστου Μπάρμπα και ένα της Βικτώριας Τάσκου). Το «Sign» το οποίο οι «Νέδα» εμπιστεύονται για προακρόαση στο «Παραδούναι και Λαβείν» ενόψει και της παρουσίασης του υλικού τους (την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στο «Κελάρι» του «Atheneum» - με ελεύθερη είσοδο) είναι μία σύνθεση του Χρήστου Μπάρμπα.

Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο άλμπουμ σας, μας προτείνετε νέο υλικό…

Βικτώρια Τάσκου: «Ναι, το δεύτερο cd ήρθε πολύ γρήγορα σε σχέση με πρώτο, γιατί είχαμε κομμάτια έτοιμα. Ήρθε όμως με την ανάγκη του και έπειτα από μια ηχογράφηση σε πολύ ανθρώπινα πλαίσια. Ο τίτλος είναι «Το τραγούδι της Νέδας» γιατί έτσι ανοιχτήκαμε στο πεδίο του τραγουδιού. Μάλιστα, κοιτάζοντας εκ των υστέρων το γραφιστικό του δίσκου, συνειδητοποιήσαμε ότι η θεματολογία των τριών τραγουδιών είναι με κάποιο τρόπο συγγενική, χωρίς αυτό να ήταν προσχεδιασμένο. Το στοιχείο της Φύσης είναι πανταχού παρόν, μεταφορικά και κυριολεκτικά»

Αυτό δεν είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο και στη δημοτική μουσική;

Γιώργος Παπαϊωάννου: «Η παραδοσιακή μουσική έχει μια απλότητα και μια άλλη αμεσότητα όπως αυτό που έχω ακούσει από τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα ο λόγος τους έχει και μια εσωτερικότητα με έναν άλλο –επίσης- άμεσο τρόπο.

Χρήστος Μπάρμπας: «Η θεματολογία της Φύσης υπάρχει στην παραδοσιακή μουσική, πιο πολύ στις παραλογές. Προσωπικά όμως με οδηγεί περισσότερο στην ανατολική ποίηση, την αραβική ή τον σουφισμό όπου τα θέματα της Φύσης υπάρχουν ως στοιχεία που συνυπάρχουν με αυτά του ανθρώπου ή και σαν σύμβολα που μιλάνε για πράγματα πιο πραγματικά ή πνευματικά με έναν τρόπο μιας ιστορίας με ένα βαθύτερο, πιο προσωπικό μήνυμα. Όλοι μας είμαστε οργανοπαίχτες και για εμένα το τραγούδι ήταν κάτι που βγήκε πολύ φυσιολογικά, δηλαδή το να βάλω στίχους στις μελωδίες που είχα φτιάξει. Ιδιαίτερα στον «Σπουργίτη» που στο προηγούμενο cd περιλαμβάνεται σαν μεγάλη οργανική σύνθεση. Υπήρξε μια ανάγκη να πάρει η μουσική ένα νόημα και ως προς το πεδίο του λόγου»

Βικτώρια Τάσκου: «Προσωπικά συνειδητοποιώ ότι αντίστοιχες στιγμές υπάρχουν και στην ποίηση της Σαπφούς και ειδικότερα αντιλαμβάνομαι πως έχω πάρει στοιχεία από εκεί…»

Χρήστος Μπάρμπας: «Τα τραγούδι «Δέντρο» μοιάζει πολύ με ποίηση της Σαπφούς»

Βικτώρια Τάσκου: «Αν για το Χρήστο η ποίηση βγήκε μετά την μουσική, για εμένα υπήρξε η αντίστροφη πορεία. Το «Δέντρο» ήταν σαφώς μια ανάγκη, αλλά βγήκαν πρώτα οι στίχοι και μετά ταίριαξε η μουσική»

Είστε –καταρχάς- εξαιρετικοί μουσικοί, ο καθένας ξεχωριστά . Πόσο εύκολο, δύσκολο ή και αισιόδοξο είναι το να δραστηριοποιήστε σε ένα σχήμα σαν τους «Νέδα»;

Βικτώρια Τάσκου: «Είναι πολύ διαφορετικό το να έχεις σχήμα χωρίς αρχηγό ή το να μην είναι όλα προκαθορισμένα από έναν άνθρωπο. Το δικό μας μοντέλο έχει περισσότερες ευθύνες, ισορροπίες που μπορούν να διαταραχθούν εύκολα, αλλά φέρνει και μεγάλη ευτυχία όταν υπάρξει η μουσική ένωση. Ξέρεις ότι είναι ένα δημιούργημα όλων. Όσον αφορά στην ελπίδα, αυτή είναι πάντα ένας δύσκολος δρόμος»

Γιώργος Παπαϊωάννου: «Προσωπικά μου αρέσει αυτή η διαδικασία, έστω και αν είναι δύσκολη ως προς τη βιωσιμότητα, αφού από την άλλη όμως έχεις κίνητρο να κυνηγήσεις πράγματα. Όλα σήμερα είναι λίγο προσωποκεντρικά και η κοινωνία φαίνεται να θέλει τον τραγουδιστή, τον μπροστάρη…»

Δεν έχουν μετατοπιστεί λίγο τα πράγματα υπέρ της μουσικής;

Χρήστος Μπάρμπας: «Από τη μια, υπάρχει το σχήμα όπου σε κάποια ομαδική δουλειά τα προσωπικά χαρακτηριστικά του μουσικού υποστηρίζουν το σύνολο. Το άλλο είναι το να πηγαίνει κανείς πιο προσωπικά, με μία ορχήστρα βασισμένη πάνω του και να παίζουν τη μουσική του. Προσωπικά δεν γνωρίζω και πολλά σχήματα στο πρώτο μοντέλο, τα περισσότερα δεν κρατάνε…»

Υπάρχει ανάπτυξη σε σχήματα μουσικής αφήγησης, ωστόσο…

Χρήστος Μπάρμπας: «Ναι, αλλά αυτό έχει να κάνει και με την ανάπτυξη της δεξιότητας ως προς τα όργανα. Στους «Νέδα», αλλά και σε άλλα σχήματα που συμμετέχω με τον ίδιο τρόπο, προτείνω συνθέσεις, αλλά μου αρέσει να ακούω και την οπτική του άλλου. Πολύ θα ήθελα οι μουσικοί και γενικά οι καλλιτέχνες να ανασύρουν από μέσα τους όλες τις δυνάμεις αυτοσχεδιασμού, συνθέσεις και πρωτοβουλιών…»

Γιώργος Παπαϊωάννου: «…ταυτόχρονα και συνεργασίας, γιατί υπάρχουν πολλοί που βγάζουν τις συνθέσεις και τις δημιουργικές τους αλλά χωρίς διάθεση συνεργασίας»

Χρήστος Μπάρμπας: «…και αυτό είναι επίσης αξιοσέβαστο, το να υπάρχει πολύ συγκεκριμένη άποψη και προσωπική ιδέα για τις συνθέσεις. Ωστόσο, είναι διαφορετικό το να αφήνει κανείς περιθώριο πρωτοβουλίας σε έναν άλλο μουσικό»

Οι «Νέδα» δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2012 μετά τη γνωριμία τους στο Μουσικό Εργαστήριο «Λαβύρινθος» Χουδετσίου, Κρήτης. Με μια ευρεία εμπειρία τόσο στους χώρους της παραδοσιακής και οθωμανικής κλασικής μουσικής όσο και στην ευρωπαϊκή παλαιά και κλασική μουσική, έχουν συνεργαστεί με πολυάριθμα συγκροτήματα και καταξιωμένους καλλιτέχνες εντός και εκτός Ελλάδος όπως, μετάξυ άλλων: Ross Daly, Erkan Ogur, L’Ham de foc, Ευγένιο Βούλγαρη, Murat Aydemir, Derya Turkan, Nedyalko Nedyalkov, Αman Aman,...


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 21:30 στο «Κελάρι» του Athenaeum Αδριανού 3, κοντά στο σταθμό του Θησείου στην Αθήνα, τηλ - κρατήσεις 210 3211987 | Παρουσίαση Νέου Δίσκου των Neda «Το τραγούδι της Νέδας» | Είσοδος Ελεύθερη
www.nedamusic.com / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.