Ο Αλέκος Βρέτος βρίσκει εδώ τον ήχο και το υλικό που του δίνει ένα ξεκάθαρο στίγμα τόσο στην εγχώρια μουσική σκηνή, όσο και εκτός συνόρων. Ο ουτίστας, πολυσχιδής μουσικός ήταν σαν να ακολουθούσε μία νοητή fastforward κίνηση τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν όμως στην πραγματικότητα η φυσιολογική, όσο και αγωνιώδης προσπάθεια συλλογής όλων εκείνων των στοιχείων που συναποτελούν πλέον το κράμα του χαρακτηριστικού του μουσικού «ίχνους»…


Με το K. on Top ο Βρέτος μας δίνει ένα άλμπουμ με προσλαμβάνουσες που κινούνται από το ρεπερτόριο σπουδαίων μουσικών όπως οι Anouar Brahem, Gilad Atzmon και Ara Dinkjian έως τα όρια των jazz, funk και latin. Όχι, το υλικό το άλμπουμ δεν είναι jazz. Ο Βρέτος (παρ)ακολουθεί εδώ και χρόνια επίμονα και με σπουδή jazz standards (σε επίπεδο μουσικών και… μουσικής), έχει ο ίδιος δουλέψει πάρα πολύ πάνω στο κλασικό της ρεπερτόριο, αλλά ο ίδιος έχει πλέον οριοθετήσει αλλιώς τη μουσική του, η οποία βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και «συνομιλεί» εξίσου με standards που στην πραγματικότητα πατούν πολύ περισσότερο στη world κοινότητα.

Ένα άλλο στοιχείο, που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο υλικό, από τα προηγούμενα δύο cd του είναι πως ο Βρέτος έχει πλέον βρει ένα σχήμα μουσικών, σταθερών συνεργατών, που προσδίδουν στον ήχο του, καθορίζουν ένα αποτέλεσμα πολύ στιβαρό και πάνω στο οποίο αναμένουμε να «χτιστεί» μια συνέχεια που θα δώσει το ώριμο μουσικό απόσταγμα του. Πρόκειται για ένα Quinteto με τον ίδιο στο ούτι, την Ελένη Βασιλειάδη στο κανονάκι, τον Δημήτρη Σεβδαλή στο πιάνο και τα πλήκτρα, τον Δημήτρη Χριστόπουλο στο μπάσο και τον Δημήτρη Κλωνή στα ντραμς.

Ειδικότερα, στο «K. on Top», ωστόσο, σε αυτή τη δημιουργική ομάδα, προστίθενται τρεις μουσικοί που η συμμετοχή τους έχει αποτυπωθεί φαρδιά πλατιά στο υλικό του δίσκου, αφού οι ιδέες, τα σόλο και ο τρόπος που ηχογράφησαν αποτελούν από μόνα τους ένα σημείο αναφοράς. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Παρασκευαΐδη (βιμπράφωνο), Χάρη Λαμπράκη (νέυ) και Κώστα Μερετάκη (κρουστά). Με αυτή ακριβώς τη λεπτομέρεια, ο ήχος του «K. onTop» πηγαίνει εδώ ένα βήμα παραπέρα, σε πεδία που έχουν αναφορές από τη folk έως την ευρύτερη world music.

O δίσκος είναι αφιερωμένος στον γιο του Βρέτου, εξού και («Κωνσταντίνος») K. onTop, ενώ όπως ήδη αναφέραμε, προτείνονται covers όπως το κλασικό «Parfum de Gitane» του Anuar Brahem, το «London to Gaza» του Gilad Atzmon και το «Invisible Lover» του Ara Dinkjian.

Το τελευταίο σας προσφέρει για προακρόαση το Musicpaper, λίγες ώρες πριν από την επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο Booze Upstairs, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, τηλ. 210 3240944).

Το CD θα παρουσιάσουν «ζωντανά» όλοι οι συντελεστές, δηλαδή το κουιντέτο του Βρέτου (Ελένη Βασιλειάδη στο κανονάκι, Δημήτρης Σεβδαλής στο πιάνο, Δημήτρης Χριστόπουλος στο μπάσο και Δημήτρης Κλωνής στα τύμπανα) με την προσθήκη των Χάρη Λαμπράκη (νέυ), Βαγγέλη Παρασκευαΐδη (βιμπράφωνο) και Κώστα Μερετάκη (κρουστά).

ΥΓ1 Σε ένα από τα πιο ενδιαφέρονται σημεία του cd, στο «Cactus» (σύνθεση του Βρέτου), μετά από μία μικρή παύση, το σχήμα… επανέρχεται με το «Parfumde Gitane». Δείγμα όμορφης διάθεσης και μέρος του συνολικού feeling ενός άλμπουμ που σου μεταδίδει ηρεμία και μουσική ικανοποίηση με μία απλότητα χαρακτηριστική. Αυτό μάλλον είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του Βρέτου. Ίσως και η «χρυσή τομή», που έψαχνε εδώ και χρόνια…

Σαν ένα αέναο, αλλά ευχάριστο ταξίδι από τη Δύση προς την Ανατολή…

ΥΓ2 Πριν από λίγα χρόνια, ο Simon Shaheen εμφανίστηκε μαζί με τον Βρέτο στην (πάλαι ποτέ) μουσική σκηνή «Αυλαία». Η πολύ σημαντική αυτή συνύπαρξη είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί σε λίγες εβδομάδες…