haig2Γύρω στα τέλη Απριλίου λάβαμε ένα πολύ ενδιαφέρον Δελτίο Τύπου, το οποίο ήταν ο προάγγελος των εμφανίσεων του Haig Yazdjian στην Αυλαία, κάθε Πέμπτη μέχρι και την τελευταία του Μαΐου (Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός. Στάση Μετρό Κεραμεικός. Τηλ. 2103474074.)…

Ανέφερε τα εξής…
«Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής jazz world σκηνής, εξαίρετος ουτίστας, συνθέτης και ερμηνευτής. Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Συρία ο Haig Yazdjian ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Στην Ελλάδα ανακάλυψε τη μαγεία της ανατολίτικης μουσικής, αλλά και το όργανο με το οποίο εκφράζεται δημιουργικά, το ούτι. Η δεξιοτεχνία του στο ούτι αλλά και η ιδιαίτερη αισθαντικότητα της φωνής του τον καθιέρωσαν γρήγορα ως μία από τις πολλά υποσχόμενες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Κάθε Πέμπτη στην Αυλαία ο Haig Yazdjian θα ερμηνεύει μερικές από τις πιο γνωστές του συνθέσεις, αναμειγνύοντας με αυτές ποικίλα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της Ανατολικής Μεσογείου.
Μαζί του θα βρίσκονται οι μουσικοί:
Νίκος Σιδηροκαστρίτης (τύμπανα), Γιάννης Κιριμκιρίδης (πλήκτρα), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο), Χάρης Λαμπράκης (νέυ)».
Πέρα από το αυτονόητο της ευχάριστης είδησης που σηματοδοτεί κάθε εμφάνιση του Haig η συγκεκριμένη προαναγγελία έχει μία σημασία παραπάνω διότι σε αυτές τις παραστάσεις εμφανίζεται με τον… πυρήνα του.
Μεσολάβησε ένα διάστημα περίπου τριών ετών (ίσως και τεσσάρων, πιθανώς μου διαφεύγει) διαρκούς αναζήτησης μέσω συνεργασιών που ξεκίνησαν με μία σειρά παραστάσεων στην «Αυλαία», με εκπληκτικούς βιρτουόζους μουσικοί, που μοιράστηκαν με τον Yazdjian το προσωπικό τους μουσικό ταξίδι. Ακολούθησε μία άκρως επιτυχημένη –και εμπορικά- συνεργασία επί σκηνής Κυττάρου με την σπουδαία Ελένη Βιτάλη, σε δύο δόσεις (προσωπικά θεωρούμε πολύ σημαντικότερο το πρώτο μέρος), καθώς και το «live» cd, που αποτύπωσε αυτή τη συνύπαρξη. Μεσολάβησαν, επίσης και κάποιες συνεργασίες με το στοιχείο της έκπληξης όπως ήταν η περίπτωση με το Νίκο Πορτοκάλογλου, ο οποίος κάλεσε με τη σειρά τον σπουδαίο μουσικό από την Αρμενία και στην δική του βραδιά του στο Ηρώδειο. Πάντοτε υπήρχαν στα ημερολόγια σημειωμένες και πολύ επιτυχημένες εξορμήσεις στο εξωτερικό για συναυλίες στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή τη συμμετοχή στο φεστιβάλ του Δούναβη, καθώς και το ξεχωριστό κάλεσμα της Loreena McKennitt για σειρά συναυλιών και ηχογραφήσεις στο An Ancient Muse.

Στο ξεκίνημα αυτού του κύκλου η πιο πρόσφατη προσωπική δουλειά του Haig Yazdjian, Amalur έμοιαζε να κλείνει έναν… κύκλο. Περισσότερο εξωστρεφής από ποτέ, με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, τον ίδιο να τραγουδάει στα ελληνικά (δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά) και με μία υπέροχη σύνθεση για επίλογο, ειδικά αφιερωμένο στον επίσης σπουδαίο συμπατριώτη του, Ara Dinkjian.

Φτάνοντας στο σύγχρονο παρόν, λοιπόν, έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να ξαναδούμε τον Haig Yazdjian με τους μουσικούς που έχουν εν μέρει και αυτοί επηρεάσει ή και διαμορφώσει τον ήχο του, είναι συνοδοιπόροι από τα πρώτα του βήματα στην προσωπική του μουσική διαδρομή και σε ένα πρόγραμμα που περιέχει όλη την ουσία από τη δημιουργία του Yazdjian. Απέμειναν δύο τελευταίες παραστάσεις (19 και 26 Μαΐου). Είναι ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν όντως οι υποψίες μας είναι βάσιμες. Αν, δηλαδή, μόλις άνοιξε ένας νέος δημιουργικός κύκλος για τον Haig Yazdjian!

loxantraΚρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Λωξάντρα - Ιορδανίδου Μαρία

Το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος – Αθήνα) φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα τις τελευταίες πολύ επιτυχημένες παραστάσεις της Λωξάντρας, που επισκέφτηκε και την Αθήνα μετά από μία ανάλογα επιτυχημένη χειμερινή σεζόν στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη θρυλική ιστορία της κοκόνας Λωξάντρας, μιας λαϊκής γυναίκας, εξαιρετικά δυναμικής, που ηγείται πρόσχαρα, στοργικά και ακούραστα μιας πολυμελούς μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας της Πόλης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ενώ γύρω της στροβιλίζονται πολυάριθμα συγγενικά της πρόσωπα, φίλοι, γείτονες, η Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, παραπαίδια, λαϊκοί Τούρκοι, χανούμισσες, ο πασάς της γειτονιάς και εκτυλίσσονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η Λωξάντρα φανερώνεται δυναμική και ακατάβλητη, έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες της ζωής με τη σοφία του ενστίκτου αλλά και την ωριμότητα της εμπειρίας γενεών και με έμβλημά της τη φράση: «το γαρ πολύ τις θλίψεως φέρει παραφροσύνην». Ένας ύμνος προς τη ζωή.

Τη μουσική της παράστασης, οι οποία βεβαίως βασίζεται στην παράδοση της Πόλης, παίζουν επί σκηνής οι Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι), Ελευθερία Ελληνίδου (τραγούδι), Πρόδρομος Μπακλατζής (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι) ή αλλιώς το σχήμα «Λωξάντρα».

Το μουσικό σχήμα Λωξάντρα σχηματίστηκε στη Θεσσαλονίκη από τους Δημήτρη Βασιλειάδη και Λουκά Μεταξά το 1997. Αντικείμενο της εργασίας τους είναι η μουσική της ανατολικής Μεσογείου. Έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη, έρευνα και εκτέλεση κυρίως της αστικής μουσικής παράδοσης των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αλλά και με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, τη δημοτική μουσική της Ελλάδας καθώς και με την κλασική οθωμανική και τη νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας. H δραστηριότητά τους έχει επεκταθεί και στους ήχους του αραβικού κόσμου, στα μουσικά ιδιώματα του Καυκάσου και των Βαλκανίων και τη σεφαραδίτικη μουσική των Ισπανοεβραίων. Είτε σαν σχήμα είτε σαν μονάδες έχουν συνεργαστεί σε συναυλιακό, δισκογραφικό και τηλεοπτικό επίπεδο με καλλιτέχνες όπως οι: Kudsi Erguner, Ross Daly, Ziad Rajab, Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη, Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, Νίκο και Γιασεμί Σαραγούδα, Χρίστο Τσιαμούλη, Νίκο Κυπουργό, Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Βούλα Σαββίδη, Θωμά Κοροβίνη, Σωκράτη Μάλαμα και πολλούς άλλους. Το 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική τους δουλειά «Σχεδόν όπως παλιά», που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ενώ στα σκαριά είναι και η δεύτερη, με τραγούδια των Ρωμιών της Σμύρνης και της Πόλης από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μέλη του σχήματος είναι οι: Δημήτρης Βασιλειάδης (κανονάκι), Θάνος Γκουντάνος (ούτι), Ελευθερία Ελληνίδου (τραγούδι), Λουκάς Μεταξάς (κρουστά), Πρόδρομος Μπακλατζής (βιολί), Δημήτρης Παναγούλιας (κρουστά).

Τετάρτη 18 Μάιου στις 8 μ.μ. στο «Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής» - Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) – (Έρσης 9 και Πολυχερίας, Λόφος Στρέφη, τηλ. 210-8811930, 6970948771)

Θα δοθούν 5 επιπλέον παραστάσεις:
Τρίτη 17/05 στις 7.30 μ.μ ( λαϊκή απογευματινή)
Τετάρτη 18/05 ( 6.00 μ.μ & 9.00 μ.μ)
Πέμπτη 19/05 (6.00 μ.μ & 9.00μ.μ)

biblio«Μελωδικά Καλούδια Στο Χωνί του Φωνογράφου -
Ηχογραφήσεις Δημοτικών και Σμυρναίικων τραγουδιών στις 78 στροφές
»
Πρόκειται για μία διάλεξη - συζήτηση από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη.
Με αφορμή το βιβλίο «Του κυρίου του η φωνή. Ιστορία της δισκογραφίας»
Θα συζητηθούν τα θέματα…
- Η ελληνική μουσική και οι πρώτες στροφές του γραμμόφωνου.
- Περιηγητές του ελληνικού χώρου.
- Πρώιμες καταγραφές (έντυπες).
- Οι πρώτοι πιονιέροι και οι μεγάλες δυσκολίες.
- «Αυτή η ανήθικη συσκευή, που την λένε φωνόγραφο».
- Ηχογραφήσεις στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α., στην Σμύρνη και στην Πόλη.
- Έλληνες παιχνιδιάτορες αιχμάλωτοι στην Πρωσία του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.
- Εσωτερική μετανάστευση και Μικρασιατική Καταστροφή.
- Οι ηχογραφήσεις Περνώ και Μερλιέ
- Οι ηχογραφήσεις του Σίμωνος Καρά
- Ραδιόφωνο και μουσική, «Ελληνικοί Αντίλαλοι»
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

orientalensembleΑπόψε, Δευτέρα 16 Μάιου στη μουσική σκηνή Αλάβαστρον, (Δαμαρεως 78 στο Παγκράτι, τηλ 2107560102) οι «Οριεντάλ Ανσάμπλ», ένα σχήμα με μερικούς από τους καλύτερους νέους μουσικούς της ελληνικής μουσικής σκηνής, σε δρόμους και ήχους της Ανατολής, καθώς και σε απρόβλεπτες μελωδικές εκπλήξεις!

Οι Οριεντάλ Ανσάμπλ είναι η Μάρθα Μαυροειδή (λάφτα, τραγούδι), η Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι), ο Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα), Λευτέρης Χαβουτζάς (κιθάρα, ούτι), Κώστας Μερετάκης (κρούστα), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο).

 

theodora_athanasiouΗ εξαιρετική Θεοδώρα Αθανασίου (φωνή, λάφτα) και οι Τάσος Πούλιος (κανονάκι, φωνή), Αχιλλέας Τίγκας (νέυ), Αλί Ντοϊράν (κρουστά) αποχαιρετούν την Άνοιξη με τέσσερις παραστάσεις γεμάτες ρεμπέτικα τραγούδια και μελωδίες στην Κωνσταντινούπολη! Όσοι Έλληνες της Πόλης σπεύσατε! Οι παραστάσεις θα δοθούν…
18/5 Klemuri
19/5 Maya World Music Club
21/5 Kooperatif Art & Performance Hall
23/5 Gitar Kafe

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε
ένα απόσπασμα από ζωντανή εμφάνιση της Θεοδώρας Αθανασίου