Στον κύκλο των μουσικών, αλλά και σε όλους όσους τους είχαν ακούσει «ζωντανά» σε κάποια εμφάνισή τους, ο ντεμπούτο – δίσκος του Balarom Trio ήταν… πολυαναμενόμενος! Ο Παντελής Στόικος (τρομπέτα/keyboard), ο Κυριάκος Ταπάκης (ούτι/ηλεκτρικό ούτι) και ο Λουκάς Μεταξάς (κρουστά) κατάφεραν να καταγράψουν αυτό το απίθανο χαρμάνι, που κατασταλάζουν οι καταβολές τους (balkan, gypsie, jazz και σίγουρα… groove), σε ένα ηχογράφημα που φέρει το όνομά τους (συμμετείχαν επίσης οι Ivo Papasov: κλαρίνο και Nedyalko Nedyalkov: καβάλ). Η κυκλοφορία αναμένεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ίσως και ημέρες, ωστόσο μέσω του Musicpaper.gr επικοινωνούν ήδη ένα πρώτο δείγμα («Κλωτσιά στην ανηφόρα»)…

 

Πως γεννήθηκε η λέξη και τι σημαίνει «Balarom»;

Λουκάς Μεταξάς: «Η λέξη «Balarom» είναι μία μίξη από τα δύο στοιχεία της βαλκανικής μουσικής, το «ντόπιο» και το «ταξιδιάρικο», δηλαδή από τη μουσική των «Μπαλαμό» και των «Ρομά». Όταν ξεκινήσαμε σαν σχήμα, πιο πολύ διασκευάζαμε άλλα τραγούδια, παρά παίζαμε τις δικές μας συνθέσεις και επειδή οι διασκευές ήταν κυρίως από τα Βαλκάνια και ανάμεσά τους υπήρχε και τσιγγάνικη μουσική, εξού και… Balarom. Με τον Παντελή και τον Κυριακό γνωριστήκαμε πριν από 18 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ της «Euromusica» όπου έπαιζε ο Στόικος με τη μπάντα της Φλώρινας.

Ο Κυριάκος και εγώ ήμασταν εκεί με τους Λωξάνδρα, στη πρώτη τους μορφή τότε. Μετά από λίγο καιρό όμως ο Κυριακός με τον Παντελή συνεργάστηκαν και στο σχήμα του Κώστα Θεοδώρου. Ταίριαξαν πιο πολύ μουσικά και έτσι ξεκίνησε μεταξύ τους παρέα, ενώ κι εγώ παράλληλα συγκατοικούσα με τον Κυριάκο. Κάναμε «jammin’» σε δικά μας κομμάτια και εκεί όπως μας άκουγαν μουσικοί όπως ο Κώστας Θεοδώρου, μας είπαν ότι αυτό πρέπει να βγει παρά έξω ως «τρίο». Στις αρχές, εγώ έπαιζα μόνο παραδοσιακά κρουστά, μετά ήρθε και «έδεσε» το όνομα και βρεθήκαμε πάνω στο πάλκο.

 

Παντελής Στόικος: «Την αρχική ιδέα την είχε ο Λουκάς. Αυτός είπε πως θα ήταν καλή ιδέα να δούμε το πως θα ακουγόταν ένα ούτι, μία τρομπέτα και κρουστά σε ένα σχήμα. Έτσι, αρχικά, ήταν ένα πείραμα, ενώ κάναμε και καλή παρέα. Μέσα σε όλα, λοιπόν, όταν ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί το «Balarom Trio», την ιδέα την πρότεινε ο Λουκάς»

 

Λ.Μ.: «Τότε έμενα στην Τριανδρία με τον Κυριάκο και με τον Παντελή είχαμε μόνο ένα «γεια», στο δρόμο. Η αφορμή του να παίξουμε μαζί ήταν μια διασκευή που είχα κάνει στο κλασικό τζαζ κομμάτι, «Take five» του Paul Desmon, που στο cd το λέμε «Πάρε πεντέμιση». Είχα πει του Κυριάκου πως ήθελα να το ακούσω με την τρομπέτα από τον Παντελή. Μετά από 1,5 χρόνο γίναμε σχήμα. Ξεκινήσαμε να το αγαπάμε και να παίζουμε μαζί, αφού είδαμε ότι κάτι καλό υπήρχε». Επί της ευκαιρίας, θα ήθελα να πω ότι το «Take Five» γεννήθηκε «όταν ο ντράμερ των Dave Brubeck Quartet ήταν στην Κωνσταντινούπολη και άκουσε στο δρόμο ένα «πεντάρι» από τσιγγάνους μουσικούς. Αργότερα, στο στούντιο δοκίμασε κάτι πάνω σε αυτό σε συνδυασμό με ντραμς και έγινε το ένα από τα κορυφαία jazz standard ever! Τα δικαιώματα ανήκουν σε μία φιλανθρωπική οργάνωση, πλέον, οι εκπρόσωποι της οποίας δίνοντάς μας τη σχετική άδεια μάς είπαν ότι χάρηκαν που επιτέλους δόθηκε μια τόσο ευφάνταστη διασκευή του κομματιού. Φυσικά, είναι μεγάλη μας τιμή αυτά τα σχόλια.

 

 

 

Η σχέση σας με την τσιγγάνικη μουσική είναι επίσης πολύ ιδιαίτερη…

Κυριάκος Ταπάκης: «Την ψάχνουμε τη τσιγγάνικη μουσική, γιατί οι τσιγγάνοι έχουν μεταφέρει στη μουσική του και το στοιχείο της ελεύθερης ζωής που βιώνουν. Δεν έχουν δεσμούς με οικονομικά, με τίποτε, αυτή η ελευθερία είναι που δημιουργεί και αυτό το πάθος»

 

Π.Σ.: «Διδάχτηκα από Ρομ, έχω τέτοιου είδους μουσικές καταβολές από τη Φλώρινα. Υπάρχει ο θαυμασμός, αλλά ζήσαμε και με αυτούς. Προσωπικά, έχω αυτή την εμπειρία»

 

Λ.Μ.: «Εγώ πριν από 18 χρόνια ήμουν έγχορδος μουσικός, στη Θεσσαλονίκη, αλλά για ένα διάστημα είχα παρατήσει το παίξιμο. Λόγω των τσιγγάνων επέστρεψα στη μουσική και έπιασα τα κρουστά. Ξαφνικά βρέθηκα με ένα νταούλι στα χέρια, που μου το έβαλε ένας Ρομ. Στη Γουμένισσα, ένας παππούς μου δίδαξε τα πρώτα μαθήματα για τα χέρια «δεξί – αριστερό» και μετά έμαθα να παίζω μόνος μου»

 

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές σας;

Λ.Μ.: «To τι μας αρέσει με το τι ασχολούμαστε έχει διαφορά. Έχουμε όλοι κλασική παιδεία και παράλληλα όλοι μία βιωματική σχέση με την παράδοση. Όλα αυτά μαζί ήρθαν με οποιαδήποτε άλλη μουσική επιρροή, είτε από αμερικάνικη μουσική, είτε από ροκ στοιχεία, αφού όλοι μας ακούγαμε και ροκ. Για εμάς, οι «Balarom» είναι η μουσική μας, η φυσική συνέχεια, είτε έχουμε υπηρετήσει τη δημοτική μουσική, είτε έχουμε συνεργαστεί με άλλους και μας αρέσει η μουσική τους σαν στυλ. Είναι όλα αυτά μαζί. Ψάχνουμε τη δικιά μας αλήθεια. Το καθένα κομμάτι, όλα είναι ένα προσωπικό ταξίδι, αλλά και όλα μαζί δένουν σε κοινά σημεία, ίσως σε μια κοινή αισθητική»

 

Π.Σ.: «Για εμένα, οι βασικές μου επιρροές υπήρξαν τα Βαλκανικά και το ρεπερτόριο της Φλώρινας, αλλά όταν στα 11-12 μου χρόνια άκουσα τον Papazov, είπα «εδώ υπάρχει κάτι άλλο» και έτσι θέλησα να παίξω μουσική. Αυτή είναι η βάση μου, η βαλκανική μουσική, αλλά έχουμε και κλασική βάση όπως είπε ο Λουκάς. Πάντα, ήθελα να ακούσω κι άλλες μουσικές. Να προσπαθήσω διαφορετικά πράγματα και συνδυασμούς»

 

Λ.Μ.: «Ακόμα και μεταξύ μας έχουμε επηρεαστεί. Μέσα στις επιρροές μου τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι και ο Παντελής Στόικος. Γνωριζόμαστε, αλλά είναι και πηγή έμπνευσης ο ένας για τον άλλο. Ένα από τα δικά μου κομμάτια που υπάρχουν μέσα στο cd, χωρίς τη γνωριμία μου με τον Παντελή, ίσως να μην ήταν το ίδιο. Ο Κυριάκος, έχει επηρεαστεί από τον Παντελή και αντίστοιχα ο Παντελής από τον Κυριάκο, ενώ εγώ έμαθα τον Papazov λόγω του Παντελή. Όλα αυτά ζυμώνονται»

 

Π.Σ.: «Υπάρχει ζύμωση, βέβαια. Εγώ, αντίστοιχα, εξαιτίας της συναναστροφής μου με τον Λουκά και τον Κυριάκο εμβάθυνα περισσότερο στην Ανατολίτικη μουσική. Όλα τα άλλα ακούσματα, που είχαμε κατά καιρούς, ήρθαν κοντά. Προσωπικά, δεν ακούω πια πολλή βαλκανική μουσική, προτιμώ άλλα είδη. Ειδικά, αυτό τον καιρό ακούω δίσκους με έντονο το στοιχείο της Ανατολής, ενώ τζαζ άκουγα από μικρός. Αντιλαμβάνομαι, γενικά τη μουσική ως συναίσθημα και ήχο. Μπορεί ο καθένας όταν ξεκινάει να χτίζει μια βάση, αλλά από εκεί και πέρα ψάχνεται. Λειτουργείς με βάση τα συναισθήματα που λειτουργούν μέσα σου κάθε περίοδο»

 

Κ.Τ.:  «Οι επιρροές είναι πάρα πολλές. Προσωπικά, πάντα ήθελα να έρχομαι σε επαφή με «αντίθετα» πράγματα. Μουσικούς που επιλέγουν να υπηρετούν μόνο ένα είδος και άλλους που είναι πιο «ανοιχτοί». Σεβόμουν και θαύμαζα τους μουσικούς που παίζουν μόνο ένας είδος, διότι πήγαιναν πάντα εις βάθος τη μουσική τους. Ωστόσο, δεν μπορώ να το κάνω προσωπικά, γιατί πάντα μου άρεσαν πολλά πράγματα μαζί, γι’ αυτό και στο παίξιμό μου έχω στοιχεία από πολλές μουσικές. Από ελληνική, τουρκική, ινδική, ρουμάνικη παραδοσιακή μουσική, αλλά και από κλασική μουσική»

 

Τι περιλαμβάνει ο ντεμπούτο – δίσκος σας;
Λ.Μ.: «Καταρχάς, ο δίσκος λέγεται «Balarom Trio» και περιλαμβάνει τέσσερις συνθέσεις του Παντελή Στόικου, δύο του Κυριάκου Ταπάκη, μία δικιά μου, μία που συνδιαμορφώθηκε παίζοντας όλοι μας και μία ακόμη διασκευή. Υπάρχουν στοιχεία από jazz standards, αλλά υπάρχουν και Balkan standards. Οι συνθέσεις μας είναι όλες οργανικές»

 

Το ότι ζείτε και παίζετε –κυρίως- στη Θεσσαλονίκη βοηθάει περισσότερο σε μουσικές προσμίξεις σε σχέση με την Αθήνα;
Λ.Μ.: «Ως μεγαλωμένος στην Αθήνα, χωρίς ρίζες από το Βορρά, αν δεν επέμενα να ζήσω στη Θεσσαλονίκη, δεν θα είχα έρθει σε επαφή με αυτό το γκρουπ. Ακόμη και με μουσικές που έπαιζα δεν είχα το βίωμά τους, για παράδειγμα τα μακεδονίτικα. Μετά από τόσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, είναι πλέον σαν να μεγάλωσα με αυτά τα ακούσματα. Τα παίζαμε και πριν στην Αθήνα, αλλά… εκτός κλίματος. Κι αυτό το καταλαβαίνεις μόνο όταν έρχεσαι σε επαφή με αυτή μουσική. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Σε σχέση με τις μουσικές επιρροές, τουλάχιστον»

 

Π.Σ.: «Εννοείται πως και στην Αθήνα γίνονται πολύ ωραία πράγματα. Απλά στην Αθήνα μπορεί να χάνεται λόγω περισσότερης πληροφορίας και αργεί πιο πολύ για να ζυμωθεί μία τέτοια κατάσταση…»