Διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι ημέρες της οποίας κρύβουν πάντα μία φανερή ή υποβόσκουσα κατάνυξη. Πολύ περισσότερο φέτος, αφού η Κυριακή των Βαΐων μας έφερε το μαντάτο για το τελευταίο «αντίο» στο Νικόλα Παπάζογλου. Μεγάλη η αγάπη του και για την παραδοσιακή μουσική. Πάντοτε φύλασσε χρόνο στις συναυλίες του για το μεράκι του, τραγούδια από τη Σχοινούσα και τα Κουφονήσια, έως τα ανοιχτά της αγαπημένης του Νισύρου. Δισκογραφικά, είχε «γράψει» τον Πουνέντη στο cd του ΚΑΛΜΕ με τραγούδια του Βορείου Αιγαίου, το Περιόλι, τραγούδι του γάμου από τη Νίσυρο, στο Αμυγδαλάκι τσάκισα της Κατερίνας Παπαδοπούλου, καθώς και τον Αγγελετή στο Πέρασμα στην Κίμωλο του Νίκου Οικονομίδη, ένα τραγούδι που εξιστορεί μία δραματική ιστορία ναυαγίου και προέρχεται από τη λαϊκή παράδοση της νησιού. Εις το επανιδείν, Νικόλα. Πάνω σε δοξαριές θα σε θυμόμαστε…

Είναι χιλιοειπωμένο, μα η παγερή αλήθεια, πως η φετινή σεζόν έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις πολιτιστικές διοργανώσεις. Εκτός της πασιφανούς οικονομικής στενότητας είναι και η αμηχανία των Δήμων, που διαχειρίζονται τα διάφορα Φεστιβάλ και που αυτό το καλοκαίρι ακόμη δεν έχουν βρει τη φόρμουλα ένταξής τους στα κατάλληλα κονδύλια, ένεκα των αλλαγών λόγω «Καλλικράτη». Το οποίο σχέδιο του «Καλλικράτη» ειρήσθω εν παρόδω υποτίθεται πως εφαρμόστηκε για την τακτοποίηση και την καλύτερη οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

 

mousikovillage1Πάντως, το όλο κλίμα επηρέασε –όσο να ‘ναι- και την έγκαιρη, σε σχέση με άλλες χρονιές, εκπόνηση του προγράμματος στο  , που με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται στα τέλη Αυγούστου και τρεις εβδομάδες, στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Φέτος οι εβδομάδες διεξαγωγής είναι δύο και –τουλάχιστον- οι υπεύθυνοι της πολύ σημαντικής αυτής συνάντησης μουσικών και δημιουργών της μουσικής φυσικών οργάνων, για να περιγράψουμε το γίγνεσθαι, αντιστέκονται στις πολλές δυσκολίες και διατηρούν υψηλό τον πήχη της ποιότητας.

Πριν από λίγες ημέρες απέστειλαν την επίσημη ειδοποίηση για δήλωση συμμετοχής διάφορα σεμινάρια ή παρακολούθησης αυτών και όπως σημειώνει και το Δελτίο Τύπου…

 

«Μετά από μία πενταετία συνεχούς δράσης και προσφοράς στα πολιτιστικά της χώρας, το Μουσικό Χωριό βιώνει την ισχνότερη -και εντελώς ανεπαρκή-  οικονομική στήριξη από το έτος της δημιουργίας του. Ωστόσο, αντί αποδόμησης, η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί φέτος σε δύο περιόδους, προτείνοντας και υλοποιώντας πρωτότυπες δράσεις στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης και πράξης:
1η περίοδος: (18 - 24 Aυγ 2011) και 2η περίοδος: (26 Αυγ - 1 Σεπτ 2011).
H εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράζεται θεματικά μέσα από 11 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 26 μουσικά εργαστήρια/masterclasses ομαδικής δράσης. Συντονιστές  των δράσεων αυτών είναι, φέτος, 43  διεθνείς μουσικοί / εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης με δράση στο χώρο της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα…

mousikovillage218-24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ / ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

-Μουσικίζοντας: παίζοντας, αυτοσχεδιάζοντας και διδάσκοντας μουσική
Γιάννης Μυράλης
-«Το μικρό σπίτι της Νίνας»  - Εργαστήρι για παιδιά και μεγάλους…μαζί και χωριστά
Εύα Ιεροπούλου, Μαρία Θωίδου, Φανή Μόραλη

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
-Εργαστήρι σύνθεσης με τον Beat Furrer και το dissonArt ensemble*
-Εργαστήριο για τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την «αυθόρμητη σύνθεση» στα μουσικά σύνολα
Chris Dahlgren (USA/Βerlin), Αντώνης Ανισέγκος (Ελλάδα, Berlin) 
-Master Class Σαξοφώνου: «The G string of Pythsgoras»
Ηayden Chisholm (Νέα Ζηλανδία/Βαρκελώνη)
-Ρυθμολογία, ρυθμική αγωγή και ensemble κρουστών οργάνων
Κώστας Αναστασιάδης

ΧΟΡΟΣ // ΜΟΥΣΙΚΗ // ΘΕΑΤΡΟ & PERFORMING ARTS
-"Fighting Monkey" – Εργαστήριο για το χορό
Λίντα Καπετανέα, Jozef Frucek (Σλοβακία)
-«O Μικρός Ερωτικός» -  Εργαστήριο δραματοΠοίησης / μουσικοθεατρικής πράξης
Μάρθα Φριντζήλα, Bασίλης Μαντζούκης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ
-Οι υπολογιστές και τα πολυμέσα στην παραγωγή και σύνθεση
Spyweirdos, Γιάννης Μουρτζόπουλος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
-Ερμηνεία και εκτέλεση στη μουσική δωματίου
Σίμος Παπάνας (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα)

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ
-Εργαστήριο ελεύθερου φωνητικού αυτοσχεδιασμού
Σαβίνα Γιαννάτου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
-Εργαστήριο διεύθυνσης οργανικών και φωνητικών Συνόλων
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

TO ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ
-Τεχνικές «Χάθα» και «Σουάρα» γιόγκα
Γιώργος Φωτιάδης

-Η συμβολή της παράδοσης στο παρόν – βασικές τεχνικές Shiatsu και Do-in
Αλέξανδρος Πουλέκας

Αναλυτικές πληροφορίες  για το πρόγραμμα τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.music-village.gr

mousikovillage326 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ

-Masterclass για τη βιόλα ντα γκάμπα: αφιέρωμα στο αγγλικό σολιστικό και viols consort ρεπερτόριο Nima ben David (Γαλλία)
-Aφιέρωμα στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση για ενόργανα/φωνητικά σύνολα 
Δημήτρης Κούντουρας (ιστορικά φλάουτα, Αυστρία)
Ανδρέας Λινός (βιέλα, βιόλα ντα γκάμπα, Γαλλία)
-«Μουσική για νυκτά έγχορδα στην αναγέννηση», Θοδωρής Κίτσος

ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
-Η τέχνη της νησιώτικης ζυγιάς: «Ζυγιές του Ανατολικού Αιγαίου και σαντουρόβιολα», Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χρήστος Ζώτος (λαούτο), Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Σόλων Λέκκας (τραγούδι), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι)

-Οι αυτοσχεδιαστικές φόρμες στην ελληνική δημοτική μουσική:
Σκάροι, ταξίμια, μοιρολόγια και «ζουρνατζίδικα»
Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Χρήστος Ζώτος (λαούτο)

-Μικρασιάτικο τραγούδι, «Πολίτικη ζυγιά» και ταξίμι
Χρήστος Τσιαμούλης (θεωρία, οργανική συνοδεία)  
Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι)
Σωκράτης Σινόπουλος (οργανική συνοδεία, ταξίμι)

-Ρεμπέτικο της Πρώιμης και Προπολεμικής Περιόδου και Προσφυγικό Λαϊκό Τραγούδι, Δημήτρης Μυστακίδης, Θεοδώρα Αθανασίου
-Η τέχνη του ακορντεόν στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια
Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Romica Serban (τσίμπαλο, Ρουμανία), Reno Pipoi (βιολί, Ρουμανία)

ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
-Οθωμανική Οργανική Μουσική και Yayli Tanbur, Eυγένιος Βούλγαρης
-Ούτι, Συριακό Μακάμ και Ταξίμ, Haig Yazdjian (Συρία/Ελλάδα)
-Ελληνικό ρεπερτόριο για νέυ, Χάρης Λαμπράκης

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ
-The Happy Hour Choir: μία ορχήστρα από φωνές
Μάρθα Μαυροειδή


 

Στο μεταξύ σήμερα Μεγάλη Τρίτη, δύο πολύ ιδιαίτερες παραστάσεις μας καλούν να μοιραστούμε κάτι πιο βαθύ ως συναίσθημα, με αφορμή το κλίμα των ημερών.

Στο Οξυγόνο live ο Θοδωρής Κοτονιάς από τα Μακρινά Ξαδέρφια θα συναντηθεί επί σκηνής με τους δεξιοτέχνες στην κιθάρα, Σπύρο Καβαλιεράτο και Κώστα Παπαγεωργίου σε ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο Χαρμολύπη. Ένας μυστικός βραδινός περίπατος, τρόπο τινά, στο μελαγχολικό κήπο της Άνοιξης.
Μουσικές και τραγούδια, για ανθρώπινα και Θεία πάθη. Παίζουν οι Θοδωρής Κοτονιάς (τραγούδι, νέι ,κρουστά), Κώστας Παπαγεωργίου (κιθάρες άταστες και μη – σάζι), Σπύρος Καβαλιεράτος (Κλασική κιθάρα, τραγούδι).

tzitzimikasΣε μία άλλη γειτονιά, αυτή του Παγκρατίου και στη μουσική σκηνή, Αλάβαστρον, ο Χρήστος Τζιτζιμίκας παρουσιάζει Λαϊκούς Θρήνους και Μοιρολόγια. Ο εξαιρετικός τραγουδιστής της παραδοσιακής μας μουσικής θα μας ταξιδέψει σε αλλοτινούς καιρούς και ήθη όταν η πολύ ιδιαίτερη αυτή λαϊκή έκφραση, τα μοιρολόγια, εξέφραζαν το νόστο για ό,τι πολύτιμο και μονάκριβο έφευγε κυριολεκτικά ή μεταφορικά από τη ζωή μας. Ο Λαϊκός Θρήνος μέσα από ρυθμούς και μελωδίες της Ηπείρου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης και της Ρούμελης.

Συμμετέχουν, Χρήστος Τζιτζιμίκας (τραγούδι), Γιώργος Τσουμάνης (κλαρίνο), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Κώστας Σιδερής (λαούτο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά).