sinopoulos_socrates2Για τεχνικούς λόγους λείψαμε για λίγο από το «Παραδούναι και Λαβείν» του φιλόξενου musicpaper.gr.

Η παύση, όμως μάλλον μας έκανε καλό. Νέες ιδέες γεννήθηκαν, που πολύ σύντομα θα πάρουν –διαδικτυακή- σάρκα και οστά, ενώ πολύ σύντομα, ίσως και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε μία αποκλειστικότητα γεμάτη από καταπληκτικές μουσικές, χρώματα και εικόνες. Προσεχώς…

Επί του παρόντος, στεκόμαστε στην αποψινή (29 Μαρτίου) σπουδαία συναυλία ενός –κατά τη γνώμη μας- μεγάλου Έλληνα μουσικού. Ο λόγος για τον δεξιοτέχνη της πολίτικης λύρας (κυρίως) και του λαούτου, Σωκράτη Σινόπουλο, ο οποίος υποδέχεται επί σκηνής της Στέγης των Τεχνών και των Γραμμάτων συνοδοιπόρους μουσικούς της δικής του πορείας, αλλά και «σύντεχνους» της ευρύτερης folk μουσικής. Σε μία μουσική ενότητα υπό τον γενικό τίτλο «Συζεύξεις διαρκείας».

Ο όρος δανείζεται από τη μουσική σημειογραφία, κατά την οποία ονομάζεται η καμπύλη γραμμή η οποία συνδέει δύο συνεχόμενους φθόγγους ίδιου τονικού ύψους, οδηγώντας στην ένωσή τους και στην ερμηνεία των δύο μουσικών φθόγγων ως έναν.

Ιδού η κατ’ έννοια πραγματικότητα. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, μουσική πορεία του Σινόπουλου έχει με τον έναν ή άλλο τρόπο πολλές τέμνουσες με τις αντίστοιχες πορείες των αποψινών του φιλοξενούμενων, που πρόκειται για τους Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), Χάρη Λαμπράκη (νέυ), Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Περικλή Παπαπετρόπουλο (σάζι, λαούτο), Κυριάκο Ταπάκη (ούτι).

Όλοι τους φορείς της κληρονομιάς που παραδίδουν οι μεγάλες προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής, αλλά και μουσικοί «του κόσμου» με πάμπολλες συνεργασίες που έχουν γνώμονα τον μουσικό διάλογο διεθνώς.
Στο πρόγραμμα της συναυλίας συνυπάρχουν αρμονικά δύο κατευθύνσεις μουσικού περιεχομένου: η διασκευή οργανικών κομματιών και τραγουδιών από το ρεπερτόριο των μουσικών παραδόσεων του ελληνικού χώρου και η παρουσίαση της συνθετικής εργασίας και του πειραματισμού στο χώρο της σύγχρονης δημιουργίας, με αφετηρία την ελληνική ή τις συγγενείς με αυτήν μουσικές παραδόσεις, ως κοινή δημιουργική ανάγκη τόσο των συντελεστών της συναυλίας όσο και της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
117 45 Αθήνα
Τηλ.: 210.9005800

estoydiantinaΗ Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας θα δώσει μία και μοναδική συναυλία ενώπιον του ομογενειακού και αμερικάνικου κοινού, αύριο Τετάρτη 30 Μαρτίου στον περίφημο συναυλιακό χώρο του Lincoln Center! Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη η Εστουδιαντίνα θα παρουσιάσει τους ισχυρούς δεσμούς της Ελληνικής μουσικής με τις αντίστοιχες μουσικές παραδόσεις των λαών της Μεσογείου, σε μία περίοδο μάλιστα, που κάτι τέτοιο αποκτά και σημειολογικό χαρακτήρα με τα όσα δραματικά γεωπολιτικά γεγονότα συντελούνται στην περιοχή.
Η «Εστουδιαντίνα» θα παρουσιάσει ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, εκστατικούς ρυθμούς από τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, ερωτικά ισπανικά φλαμένκο και πλούσιες σε ηχοχρώματα μελωδίες από τα Βαλκάνια...
Η ορχήστρα είναι προσκεκλημένη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» (παράρτημα ΗΠΑ), που έχει σαν σκοπό τη διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Το Lincoln Center αποτελεί ίσως το κορυφαίο κέντρο και προορισμό, παγκοσμίως, όσον αφορά στις παραστατικές τέχνες. Βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Υόρκης, σε ένα χώρο 70.000 τ.μ., όπου στεγάζονται 12 πολιτιστικοί οργανισμοί διεθνούς βεληνεκούς, μεταξύ αυτών το μουσικό πανεπιστήμιο Juilliard, η Metropolitan Opera, το Μπαλέτο, και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης.

Οι νέοι ερμηνευτές Ασπασία Στρατηγού και Θοδωρής Μέρμηγκας θα συνοδεύσουν την ορχήστρα, ενώ ιδιαίτερος καλεσμένος στη συναυλία θα είναι ο αρμενικής καταγωγής συνθέτης και ουτίστας, Ara Dinkjian. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι σολίστες της Εστουδιαντίνας, Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Νίκος Μέρμηγκας (ούτι), Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Νίκος Μπάιμπας (κανονάκι), Απόστολος Μόσιος (κιθάρα, τραγούδι), Γιώργος Ζίφκος (τρομπέτα), Δημήτρης Γκαβαρδίνας (κρουστά), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο), ενώ την παραγωγή συντονίζει ο Γιώργος Ζίφκος.

manos-axalinotopoulos2Το «Ζωπυρείν» του Μάνου Αχαλινωτόπολου δεν έχει παρά κάτι μήνες, που έχει παραδοθεί στο ευρύ κοινό και ήδη έχει εισπράξει εγκωμιαστικά σχόλια εντός και εκτός των τειχών. Ο δεξιοτέχνης μουσικός του κλαρίνου είχε πολλά χρόνια να κυκλοφορήσει προσωπική δουλειά, μετά τον «κλασικό» πια, «Υάκινθο» στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, αλλά δεν ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον για τη νέα του εργασία. Στο «Ζωπυρείν» ο Αχαλινωτόπουλος επιχειρεί έναν διάλογο με διάφορους ερμηνευτές από πολλά σημεία του πλανήτη σε μία προσπάθεια προσέγγισης του κοινού μουσικού κώδικα, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει, υπογείως μέχρι να ανασυρθεί στην επιφάνεια. Όχι, όμως με την επιφυλακτικότητα μιας πειραματικής διάθεσης, αλλά με την χρήση της κατεκτημένης γνώσης από τις πολλές ανάλογες συνεργασίες του καλλιτέχνη, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, κάθε μουσικός που σέβεται τον εαυτό του, «χτίζει» βήμα προς βήμα το μουσικό του και υφολογικό του «χρώμα» και αυτό έχει πράξει και ο Αχαλινωτόπουλος. Κάτι τέτοιοι δεν περνάει απαρατήρητο από τη διεθνή μουσική κοινότητα, που πάντα έχει τεντωμένα τα αυτιά της για να «συλλάβει» ό,τι γόνιμο και ενδιαφέρον. Πολύ πρόσφατα (μέσα Μαρτίου) ο Αχαλινωτόπουλος προσκλήθηκε στη Νέα Ζηλανδία για ένα masterclass με αντικείμενο –φυσικό- το κλαρίνο, στο Κέλμπουρν, ενώ το παγκόσμιας κυκλοφορίας μουσικό περιοδικό της world music, Froots, του Ιαν Αντερσον έκανε ειδική αναφορά στο «Ζωπυρείν», ενώ συμπεριέλαβε και tracks του cd στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ιστοσελίδας του.

Επίσης, σε παγκόσμιjohn_psathas2α πρώτη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος εμφανίστηκε ως σολίστ, στο έργο για ορχήστρα, «New Zeibekiko», του ομογενή John Psathas, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Νέα Ζηλανδία. Μουσική του φιλοξενήθηκε σε μεγάλο μέρος των τελετών Έναρξης και Λήξης στου Ολυμπιακούς Αγώνας της Αθήνας, το 2004! Το «New Zeibekiko», ένας εικονικός χορός, που ξετυλίγεται μέσω της μουσικής, έκανε πρεμιέρα –με μεγάλη επιτυχία- πριν από λίγες ημέρες, στο Auckland της μακρινής χώρας και εκτός του Μάνου Αχαλινωτόπουλου, στην ορχήστρα συμμετείχε –επίσης ως σολίτς- και οι Βαγγέλης Καρύπης (κρουστά, ούτι, φωνή), Πέτρος Κούρτης. Μάλιστα, η συνεργασία του John Psathas και του Μάνου Αχαλινωτόπουλου απέδωσε και την έκδοση ενός cd υπό τον τίτλο, «Flight On Light», που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, με την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη του Victoria University! Πολύ σύντομα θα έχουμε νεότερα –και- γι’ αυτή τη δουλειά, ώστε να σας ενημερώσουμε για την κυκλοφορία της και στην Ελλάδα.
http://www.johnpsathas.com/

Το πρόγραμμα των παραστάσεων του Ross Daly και του Μουσικού Εργαστηρίου, «Λαβύρινθος» συνεχίζεται στο χοροθέατρο «Ροές». Προσκεκλημένος αυτή την εβδομάδα (για δύο συναυλίες, Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Μαρτίου) ο εμβληματικός Ισραηλινός μουσικός των κρουστών, Zohar Fresco.
Ο συγκεκριμένος κύκλος των παραστάσεων είναι μια πολύτιμη μουσική συνάντηση που λαμβάνει χώρα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στη σκηνή του Θεάτρου Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι) με ενδιαφέρον, μουσικό και σεμιναριακό, αφού η σύμπραξη σημαντικών μουσικών δίνει την ευκαιρία για δημιουργικούς πειραματισμούς και μουσικά ταξίδια, που ενώνουν στοιχεία παραδοσιακής μουσικής από διαφορετικά σημεία του κόσμου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ross Daly και Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος
Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι (σταθμός Μετρό Κεραμεικός)
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό)
Ώρες ταμείου: Τετάρτη και Πέμπτη 5.30μ.μ.-9μ.μ.
Τηλεφωνικές κρατήσεις: καθημερινά, 10:00-4μ.μ.
Κρατήσεις-πληροφορίες: 2103474312, 2103479426

ZOHAR FRESCOzohar_fresco2
Γεννημένος στο Ισραήλ από Τούρκους γονείς, ο Zohar Fresco ξεκίνησε να παίζει κρουστά σε πολύ νεαρή ηλικία. Πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τη μουσική της Ανατολής και ξεκίνησε να παίζει με μετανάστες μουσικούς από Αραβικές χώρες.
Οι ιδιαίτερες αναζητήσεις του σε διάφορα μουσικά είδη τον οδήγησαν σε ποικίλες συνεργασίες με μουσικούς τόσο στο Ισραήλ όσο και αλλού. Στα 21 του χρόνια έγινε μέλος των Bustam Abraham. Είναι, επίσης, μέλος των Ziryab Trio και των Arabandi.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους συνθέτες όπως Phillip Glass, Glen Velez, και Zakir Hussain. Ο Zohar είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ηχογραφήσεων και των συναυλιών της διεθνούς φήμης τραγουδίστριας, Νoa. Είναι, επίσης, καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Ανατολικών Κρουστών της Μουσικής Ακαδημίας του Ισραήλ. Ο Zohar Fresco είναι δεξιοτέχνης πολλών κρουστών οργάνων και οι παραστάσεις του με νταραμπούκα, μπεντίρ και ρεκ ενθουσιάζουν το κοινό παγκοσμίως. Ο Zohar έχει διαμορφώσει και αναπτύξει δικές του τεχνικές επηρεασμένες από Αραβική, Ινδική, Περσική και Τουρκική μουσική, αλλά και από την Jazz.

cinzia_villaniΜία πολύ σημαντική ερμηνεύτρια φιλοξενούν από αύριο, Πέμπτη (31 Μαρτίου) στο Eliart (Κωνσταντινουπόλεως 127, τηλ. 2103477677) και για 4 συνεχόμενες παραστάσεις οι EnCardia. Ο λόγος για την βοκαλίστρια, οργκανετίστα και χορεύτρια από την πεδιάδα του Salento (Νότια Ιταλία), Anna Cinzia Villani. Μία πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα της Κάτω Ιταλίας, που έχει αφομοιώσει δημιουργικά απαράμιλλες φωνητικές τεχνικές και στιλιστικές μορφές του «παραδοσιακού» τραγουδιού, αλλά και βιώνει τη μουσικο-χορευτική της έκφραση διαφορετικά από τον τρόπο του εμπορικού «θεάματος»!
Εδώ και πολύ καιρό κάνει παραστάσεις και παραδίδει σεμινάρια-κύκλους μαθημάτων στην παραδοσιακή φωνητική του Σαλέντο και στον χορό pizzica-pizzica, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι EnCardia μας υπόσχονται τέσσερις βραδιές γεμάτες από ταραντέλες και χρώματα της Κάτω Ιταλίας στη σκηνή της περιοχής του Βοτανικού. Οι EnCardia είναι οι Κώστας Κωνσταντάτος, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Αναστασία Δουλφή, Μιχάλης Κονταξάκης, Δημήτρης Τσεκούρας, Κωνσταντίνα Καλκάνη, Γιάννα Χαμαλέλη, Κώστας Μπουρόπουλος.

Από τα εγχώρια νέα ξεχωρίζουν μία σειρά από παραστάσεις αυτής της εβδομάδας που μας δείχνουν πως η οικονομική δεν αγγίζει την καλλιτεχνική δημιουργία επουδενί.

Οι «Spam Jam» θα εμφανιστούν στον «Πυρήνα» την Πέμπτη, 31 Μαρτίου.
Οι «Spam Jam» είναι ένα μουσικό πείραμα με λαϊκά, δημοτικά, τούρκικα και βαλκανικά παραδοσιακά κομμάτια, εμβολιασμένα με ήχους Ράινχαρντ, Έβανς, Σκριάμπιν και Ραχμάνινοφ. Το σχήμα αποτελούν οι Αντιγόνη Πενέζη (τραγούδι), Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί), Γιώργος Χρονόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Πατεράκης (πιάνο) και Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο).
Μουσική Σκηνή «Πυρήνας»
Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11, Χίλτον, Τηλ: 210 7237150

stasinopoulouΗ Κρίστη Στασινοπούλου (φωνή, μπεντίρ, ινδικό αρμόνιο, ακουστική κιθάρα) και ο Στάθης Καλυβιώτης (λαούτο, ηλεκτρική κιθάρα, live looping, groove sampler) εφοδιασμένοι με τα folk – psychedelic ηχοτρόπιά τους παρουσιάζουν παραδοσιακά, αλλά και δικά τους κομμάτια, σε τοπία από ηλεκτρονικά έως ακουστικά και με όλα τα ενδιάμεσα. Στη σκηνή του «Αλάβαστρον», Δαμάρεως 78, Παγκράτι Τηλ.: 210 7560102.

Η «Σέπια» επιστρέφουν στον «Πυρήνα» μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις τους τον Ιανουάριο. Αυτή την Κυριακή (3 Απριλίου) μας περιμένουν στη σκηνή των Ιλισίων για μία βραδιά με τις μουσικές «αποχρώσεις» τους.
Η σέπια ως χρώμα σε ένα πίνακα ζωγραφικής προσδίδει ένα τόνο αλλοτινής ατμόσφαιρας, μία νότα γλυκιάς νοσταλγίας. Το σχήμα «Σέπια» πετυχαίνει κάτι ανάλογο όχι πάνω σε μουσαμά, αλλά με μία μουσική παλέτα από λύρα, ταμπουράδες, κανονάκι, μπάσο και κρουστά απλώνει πάνω σε μία μελωδική διαδρομή, νέες δημιουργίες και μουσικές του περασμένου αιώνα από τον Ελλαδικό χώρο. Στις φωτογραφίες σέπια συναντάμε απαλά περιγράμματα, γλυκιές αντιθέσεις όπως η μουσική των Σέπια, όπου το παραδοσιακό με το σημερινό μοιάζουν να χάνουν τα σύνορά τους και το ένα να εμπεριέχει το άλλο.

Ο Πάρις Περυσινάκης (λύρα, τραγούδι), η Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι), η Κλεοπάτρα Βάγια (σάζι, τραγούδι), ο Γιάννης Πλαγιανάκος (μπάσο) και ο Φίλιππος Λευκαδίτης (κρουστά) χαρίζουν ένα όμορφο μουσικό ταξίδι με προσωπικές συνθέσεις των ίδιων των μουσικών, αλλά και με περάσματα από Θράκη, Μακεδονία, Μικρά Ασία και Κρήτη.
Μουσική Σκηνή «Πυρήνας»
Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11, Χίλτον, Τηλ: 210 7237150


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Myspace
http://www.myspace.com/sokratissinopoulos